懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

而家18w,仍然幾乎每日都肚痛,痛時感覺到整個子宮變硬,通常維持幾分鐘就無事。
好擔心唔知係咪正常...

多唔多媽媽成日肚痛?係咪如果無規則地痛(即係10min 痛一次)就正常呢?

複式洋房

fansub 發表於 18-5-6 11:07
而家18w,仍然幾乎每日都肚痛,痛時感覺到整個子宮變硬,通常維持幾分鐘就無事。

肚痛同子宮變硬可能係宮縮。咁早feel到咁密的宮縮,最好去醫生度check吓,度吓宮頸及檢查胎位。醫生有機會開抗宮縮藥俾你

大宅

幾分鐘耐左少少
假宮縮係不規則 局部或整個子宮收緊
時間通常好短
維持幾秒就鬆番同無痛既
你搵醫生睇下好 同定期檢查宮頸長度

珍珠宮

回覆樓主

如果比較痛,經常唔多舒服,建議去睇醫生

大宅

我前日都係咁,痛了幾粒鐘 ,痛到係頭都會痛埋

大宅

apple0426 發表於 18-5-6 22:05
我前日都係咁,痛了幾粒鐘 ,痛到係頭都會痛埋

跟住今日睇E生,話咁情況要留意住,一再痛就去急症,話擔心係早產,要入院打抗宮縮針或葯。你係點痛法?

侯爵府

apple0426 發表於 18-5-6 22:07
跟住今日睇E生,話咁情況要留意住,一再痛就去急症,話擔心係早產,要入院打抗宮縮針或葯。你係點痛法?
...

最好檢查埋宮頸

大宅

freshrose 發表於 18-5-6 22:12
最好檢查埋宮頸

我明天再去睇多次

別墅

apple0426 發表於 18-5-6 22:16
我明天再去睇多次

你係去政府定私家?政府急症我成日覺得去到都已經唔痛了。。又無出血,驚俾人炳。。
私家通常又一book要等幾星期(emoji)

別墅

apple0426 發表於 18-5-6 22:16
我明天再去睇多次

醫生點講呢?係咪照宮勁超聲波就知有無問題?

大宅

fansub 發表於 18-5-7 08:08
你係去政府定私家?政府急症我成日覺得去到都已經唔痛了。。又無出血,驚俾人炳。。
私家通常又一book要等 ...

我去私家E院婦產科門診,荃灣港安,上午至下午都有E生,星期日都有,即日都約到,沙田仁安E院都有,不過沙田貴D 。

大宅

fansub 發表於 18-5-7 08:10

係丫,照超聲波

侯爵府

照宮頸係照陰超,肚超唔準架

大宅

其實我都間中痛,但比你痛得耐,一痛幾粒鐘,似M痛,以前睇E生就話阿B長大,子宮都會擴大,拉到肌肉都會痛,無流血就無事,今次睇就嚴重D,話我痛咁耐,怕我宮縮會早產,叫我留意住,一再痛即去急症,我都係得18週,現在比個E生講一講,很擔心,這個週數也會早產,咁得人驚,我或者會睇多個私家再聽聽第2個E生講法

大宅

旺角有個E生,通常都好快約到,有時好彩即日都有位,有時等1,2日

大宅

freshrose 發表於 18-5-7 08:26
照宮頸係照陰超,肚超唔準架

我去睇同E院講下,叫他幫我照下陰超,謝謝

侯爵府

apple0426 發表於 18-5-7 08:30
我去睇同E院講下,叫他幫我照下陰超,謝謝

希望你無事,我都係宮縮問題影響宮頸,個個星期要返去產檢度宮頸

別墅

apple0426 發表於 18-5-7 08:27
其實我都間中痛,但比你痛得耐,一痛幾粒鐘,似M痛,以前睇E生就話阿B長大,子宮都會擴大,拉到肌肉都會痛 ...

我又係一開始醫生話係正常,但慢慢就覺得點解過左3個月都成日痛,愈來愈擔心係咪宮縮,咁我都去私家醫院門診先!謝謝你!

大宅

freshrose 發表於 18-5-7 08:35
希望你無事,我都係宮縮問題影響宮頸,個個星期要返去產檢度宮頸

你係幾多週點痛法㗎?我上次在肚皮度宮頸長度都正常,未試過用陰超度,現在18週陰超度怕唔怕?

侯爵府

apple0426 發表於 18-5-7 09:16
你係幾多週點痛法㗎?我上次在肚皮度宮頸長度都正常,未試過用陰超度,現在18週陰超度怕唔怕?
...

我係宮縮好密,但我無痛,正常假宮縮唔會痛…………其實做陰超無咩野,而且可以睇清楚宮頸幾長同有無開,用肚照睇宮頸會長d,唔準架

首頁

尾頁

跳至