自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

熱血勳章

評估完要幾時先知收唔收?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

其實是普通興趣班,資唔資優都讀得,大部分都收,要賺錢嘛。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好多家長真係以爲入到就係資優!

伯爵府

熱血勳章

brbaby2007 發表於 18-5-6 15:18
好多家長真係以爲入到就係資優!

更多有此想法既係葡萄

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

大約一兩個星期就收到通知,不過都要睇課程,熱門嘅比較難入,我仔讀過兩次,都係科學嘅,幾個同學仔一齊評估,就收咗我仔一個,我自己覺得因爲我有份政府嘅資優評估報告,雖然份表格上有話唔關事但其他同學媽咪都話佢哋無就唔收
開心每一天

珍珠宮

雪影 發表於 18-5-6 15:50
大約一兩個星期就收到通知,不過都要睇課程,熱門嘅比較難入,我仔讀過兩次,都係科學嘅,幾個同學仔一齊評 ...

即係咁,如果以為係雞精班提升成績就可能失望,無謂啦。
我覺得係滿足下班細路需要。

侯爵府

好媽媽勳章

brindlewin 發表於 18-5-6 16:06
即係咁,如果以為係雞精班提升成績就可能失望,無謂啦。
我覺得係滿足下班細路 ...

完全唔關成績事喎,一啲幫助都無㗎

我仔個時係上科學堂,由大學教授主教,學嘅嘢係一般小學無嘅,佢哋會做實驗,玩水學水嘅張力,整飛機學飛嘅原理,係玩㗎咋。
開心每一天

子爵府

回覆樓主:

點申請?資格要咩?

伯爵府

熱血勳章

雪影 發表於 18-5-6 16:14
完全唔關成績事喎,一啲幫助都無㗎

我仔個時係上科學堂,由大學教授主教,學嘅嘢係一般小學無嘅, ...

想問吓,報咗科學班既jm,可有比較過坊間社區中心都有辦既班?皆因呢類興趣班,社區中心開辦都唔少,就咁睇內容幾乎一樣,想知兩邊都有報過既,實際有咩唔同

伯爵府

熱血勳章

elysion 發表於 18-5-6 16:20
點申請?資格要咩?

search"香港中文大學資優計劃"就有,不過暑期班已截止

大宅

ET.UFO 發表於 18-5-6 15:09

sorry絕對唔係
一般係由學校老師推薦,或者小朋友本身係資優先會
因為入面教嘅內容,同學,都係程度相約,太弱嘅根本做唔到果d要求

利申:讀書時跟過課程老師做助教

侯爵府

好媽媽勳章

點申請?資格要咩?

我唔知有無記錯,大約係你dl 中大資優課程表格,學校推薦信,再去報考佢個評估,大約兩三個鐘,跟住就等通知,今次收咗,兩年內再報佢哋啲課程就唔需要再評估。係咁上下,因為我仔已經係幾年前報,唔係太記得
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

keykeyman 發表於 18-5-6 16:38
想問吓,報咗科學班既jm,可有比較過坊間社區中心都有辦既班?皆因呢類興趣班,社區中心開辦都唔少,就咁睇 ...

完全唔同,中大資優課程係教授仼教,而且要學校推薦加考一個評估,內容亦係較深嘅,唔同一般興趣班,當時我仔三年級第一次上科學堂,所學嘅嘢而家中一先正式學緊,不過當時佢已經好鍾意,覺得好好玩
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

keykeyman 發表於 18-5-6 16:38
想問吓,報咗科學班既jm,可有比較過坊間社區中心都有辦既班?皆因呢類興趣班,社區中心開辦都唔少,就咁睇 ...

我仔當時小學有請過坊間嘅興趣班嚟教科學,我仔上咗一個上學期就唔肯上,佢話教嘅嘢好悶好淺,佢自己睇都已經睇過曬。咁就試吓報中大個啲,第一堂就玩水教水的張力,放學時佢好興奮話好好玩,好多嘢學,係咁講啲原理我聽,不過我唔明啫
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

ET.UFO 發表於 18-5-6 15:09

經學校推薦入,免費嗰喎!

侯爵府

小師妹 發表於 18-5-6 17:27
經學校推薦入,免費嗰喎!

免費就一定唔係,3千幾上4,5日,免費可能因為有經濟困難嘅家庭。我姪女上過,係學校nominate,要做3 hrs 評估。

用戶要求終止服務

yipling62 發表於 18-5-6 16:41
sorry絕對唔係
一般係由學校老師推薦,或者小朋友本身係資優先會
因為入面教嘅內容,同學,都係程度相約, ...

我大學同學每年暑假有份教,
某程度真係賺錢course
佢會有額外收入。

當然我個fd都好有心教,
前排佢先講起呢d summer course.

侯爵府

好媽媽勳章

choc_choc 發表於 18-5-6 17:42
免費就一定唔係,3千幾上4,5日,免費可能因為有經濟困難嘅家庭。我姪女上過,係學校nominate,要做3 hrs ...

咁就唔知啦!我仔喺公開比賽得獎後,就自動入咗去讀,係免費嘅!

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

點申請?資格要咩?

暑期班:2/5已截數,13/5前有評估書寄出,通知評估日期。要考到中大的要求,才會收到入學通知書。每班8-20人。每班一講師,一助教。

首頁
12345...7

尾頁

跳至