自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chanwendy 發表於 18-5-7 10:21
我想問吓做過3小時評估的家長, 其實嗰3個鐘要做啲咩? 係咪真係考晒中英數常? 係MC題定係寫字題? ...

唔係考學術內容,基本上4份卷與學術無關!

4份卷包括:

- 自我介紹
- 中文
- 英文 (偏深的英文内容,M C題)
- 圖形推理

伯爵府

happymama11 發表於 18-5-7 11:04
唔係考學術內容,基本上4份卷與學術無關!

4份卷包括:
噢, 咁我仔應該九成不獲取錄了, 佢英文麻麻地.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chanwendy 發表於 18-5-7 15:05

其實唔係我哋所諗考學術,所以唔會因為英文弱而不取錄,是有一套方法評估,找出合適學生的!

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔小五都有老師推薦去讀。但我見課程貴。所以都無報。老師都有問我有沒有書薄津貼,有就好似不用咁貴咁。

伯爵府

happymama11 發表於 18-5-7 15:09
其實唔係我哋所諗考學術,所以唔會因為英文弱而不取錄,是有一套方法評估,找出合適學生的!
...
平常心啦, 學校推薦亞仔上科學, 同佢一齊睇課程內容, 佢好鍾意好有興趣. 不過一聽見要考英文, 佢都有啲想縮, 取錄當然好, 唔取錄就再搵其他暑期班啦.

珍珠宮

brbaby2007 發表於 18-5-6 15:18
好多家長真係以爲入到就係資優!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

侯爵府

好媽媽勳章

lovelybaby2015 發表於 18-5-7 10:50
我地學校老師會推薦,如果學校推薦,唔一定要做過坊間評估的,而且是收費,都好幾千蚊
唔係你話出得起$就 ...

真係,我當初就係因為身邊無人明,連老公都唔理解,搞到我好困擾,跟住我要去資優教育學院上堂,係個度全部都係資優生家長,有人明白我,大家可以盡情傾訴,仲有家長介紹我去一啲機構,幫我仔解決咗焦慮症

pat510    發表於 18-5-8 18:29
開心每一天

珊瑚宮

chanwendy 發表於 18-5-7 15:05

吾會英文弱吾收。
(看下選邊科,如選數理,要推理強才收)

水晶宮

畀面勳章

brbaby2007 發表於 18-5-6 15:18
好多家長真係以爲入到就係資優!

咁你就真係錯了,個course係資優或學校推薦先可以報的
不是平常人肯俾$就可以隨便去讀然後變資優

水晶宮

畀面勳章

雪影 發表於 18-5-7 19:42
真係,我當初就係因為身邊無人明,連老公都唔理解,搞到我好困擾,跟住我要去資優教育學院上堂,係個度全 ...

Exactly,普通家長根本唔明,樓上仲有留言話:d人以為讀左呢d course變資優。其實這類course不是人人收的
我仔係資優。但我從來無話過俾人知,除了最親的親戚,就是怕其他人以為我仔資優好巴閉,因為一定有人葡萄,(其實資優伴隨其他問題根本不是別人想像中懶叻),一定有人唔明白點解小朋友會有其他問題

別墅

lovelybaby2015 發表於 18-5-7 22:04
Exactly,普通家長根本唔明,樓上仲有留言話:d人以為讀左呢d course變資優。其實這類course不是人人收的
...

如果資優但冇其他行為問題,係咪容易入d?

水晶宮

畀面勳章

js04 發表於 18-5-7 22:10
如果資優但冇其他行為問題,係咪容易入d?

應該唔關事,因為有d小朋友無做過評估,但學校推薦都會收

用戶要求終止服務

elysion 發表於 18-5-6 16:20
點申請?資格要咩?

要校長推薦信同智力評估報告仲有成績表

我大女參加了兩年,全級考二、三而且智力都不俗

細女成日想話報,佢考試全級得廿幾三十幾,我無power叫校長推薦

用戶要求終止服務

lovelybaby2015 發表於 18-5-7 22:29
應該唔關事,因為有d小朋友無做過評估,但學校推薦都會收

一間學校收得幾個學員,要真係考到頭幾名先叫得郁校長推薦

用戶要求終止服務

ballonbb 發表於 18-5-7 08:09
入了資優學院和科大dual program,根本都無時間讀中大的資優課程。

我住沙田報中大比去科大方便啲

侯爵府

好媽媽勳章

lovelybaby2015 發表於 18-5-7 22:04
...

我都係得熟個幾個朋友知咋,仲有小學時班主任,上到中學,我都無講
開心每一天

用戶要求終止服務

雪影 發表於 18-5-6 16:14
完全唔關成績事喎,一啲幫助都無㗎

我仔個時係上科學堂,由大學教授主教,學嘅嘢係一般小學無嘅, ...

係呀我小朋友都有join
我覺得資師唔錯,啲助理仲係醫科生做student helper, 我好放心,好過去社區中心果啲

用戶要求終止服務

keykeyman 發表於 18-5-6 16:38
想問吓,報咗科學班既jm,可有比較過坊間社區中心都有辦既班?皆因呢類興趣班,社區中心開辦都唔少,就咁睇 ...

師資、助理質素,社區中心比唔上

侯爵府

好媽媽勳章

happybebebe 發表於 18-5-7 22:39
一間學校收得幾個學員,要真係考到頭幾名先叫得郁校長推薦

我仔當時學校無資助,而且佢唔係全級頭三名,所以我係自己幫佢報,不過都要拎封推薦信,我個時係叫班主任幫我搞封信,跟住再考評估加份資優教育學院出嘅資優報告,兩次報科學堂都收咗,我同教授講,怕佢聽唔明,教授話全班都係叻仔叻女,過到個評估嚟上堂,都唔會唔明,叫我唔使擔心
不過個課程其實唔係每間學校收幾個,係每個課程只收16個學生,有啲較熱門嘅係難考入啲㗎
開心每一天

用戶要求終止服務

雪影 發表於 18-5-7 22:51
我仔當時學校無資助,而且佢唔係全級頭三名,所以我係自己幫佢報,不過都要拎封推薦信,我個時係叫班主任 ...

我意思係一間學校只收幾個學生成為學員(入會)不是一班幾個人去讀
我先生係教育界佢講嘅
大女成日話無同學同班好悶夾唔埋,我就講畀佢知因爲係咁
細女本身學術上都不太突出,所以都唔幫佢搞了

首頁
12345...7

尾頁

跳至