跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

buffalo_wings 發表於 18-12-11 22:58
我都搵緊agent 搞,可否pm我agent 資料(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)感激

Agent 資料你可以上網搵,再直接見佢地問清楚,每個人case唔同,好難講話好唔好!

子爵府

thsflimama 發表於 18-12-16 16:41
你想要咩資料?

Agent details

大宅

elysion 發表於 18-12-16 20:35
Agent details

自己親身去唔同agent 問,問嘢唔洗錢! 咁重要既決定一定要信自己既判斷,無謂靠討論區,可能令你後悔一生。

子爵府

wrymoep 發表於 18-12-20 18:42
自己親身去唔同agent 問,問嘢唔洗錢! 咁重要既決定一定要信自己既判斷,無謂靠討論區,可能令你後悔一生 ...

有問過不過唔識人真係靠移民公司成功移民,所以想了解下, 因好多騙人的公司

大宅

elysion 發表於 18-12-20 23:33
有問過不過唔識人真係靠移民公司成功移民,所以想了解下, 因好多騙人的公司
...

其實就算俾你搵到成功既移民,採用同一間移民agent,佢成功都唔代表你一定成功。 因為移民政策經常改,唔同省份既要求都唔一樣,佢地收取移民申請既準則亦唔一樣!熱門既地方要求一定高,因為一定求過於供! 冷門無人想去果D地方政府態度一定係想你移民過去 多過想踢走你既申請。 例如 BC 省梗係個個都想去,咁佢梗係唔稀罕你去申請。 如 Manitoba 偏遠地區投資,佢梗係想你去,可以帶旺當地經濟。 不過你要忍受到去一個好鄉下地方居住。 如此類推。

每個申請人背景都唔會一樣,差別可以好大。 我敢肯定每一間agent 都有一堆申請人 dead lock 左,個 file 留係台底,可以有無數既理由。 申請移民過程可以有無數變數,例如申請人背景、資產來源、資產量、職業性質、英語程度、公司背景、你可以取得既現有公司資源、biz proposal性質、面試過程、面試官心情、health check結果 等等等等! 無一間agent 真係可以100% 同你講邊個移民計畫一定得。 你未俾錢錢果陣,梗係話一定得,個個老闆都會咁講。

我都識唔同既人幫襯同一間 agent,一個成功,另一個就搞唔成。 但係搞唔成果個梗係唔會同你講真相,佢梗係話間 agent 唔好!

所以你自己先衡量下你可以有幾多錢承受失敗? 係咪一家人都好有決心要走? 你地一家係咪真係唔介意交重稅? 負責申請果個(你或你丈夫)心理質素有幾好 去應付唔同既難題? 會有乜難題? 就以上每種因素都可以出現難題! 過唔到任何一關都可以變成死因!

就以 PEI 為例,年頭都仲有一步到位既 PR 移民計畫。 但年底就取消左,改為要先經營生意一年後先俾你申請PR。 咁類似呢D 移民計畫係咪一定得或唔得? 無人答得到你! 因為後者移民計畫都未有第一個人完成一年生意! 甚至未有第一個人登陸加國! 但係加國就係改變左個遊戲玩法,咁你要試就要夠膽先得! 又例如美國 EB-5 投資,大把人可以成功攞到 citizenship,但亦有一大堆 EB-5 project 胎死腹中! 咁係咪個 agent 一早就打算呃人? 我估多數唔係,因為如明知個 EB5 project 會死,agent 佢地都唔會掂,因為衰左的話會好影響間 agent 既聲譽。

如果你擔心agent 質素,就盡量搵年資比較長果D,因為係香港無可能一間做超過10年、20年既移民公司 可以淨係靠呃人而可以經營咁耐! 所以如果你本身對移民一無所知,就唯有靠用錢去換專業意見。 我相信除非果間係黑店,否則佢無理由唔同你想辦法解決問題由得你死就算。

不過真係要見多幾間agent,聽下佢地點答你既問題,靠自己做判斷! 不過,最緊要你先要做定多D功課,上網刨下你想移民既國家有乜移民計畫,了解人地既要求,咁你去到agent 先識得問問題。

有一樣嘢可以俾忠告你,如果你揀定左一個agent,就盡量配合佢地要求,有問題就講出黎,等佢地俾專業意見你去解決! 如果你有D嘢刻意隱暪唔想揭露一D秘密,咁你就要承擔有機會失敗既後果,因為你無足夠經驗去判斷果D嘢對之後既申請程序會有幾大影響。 你俾咁大筆 agent fee 就係要信佢可以幫手解決你既問題。 簡單一句,用人勿疑,疑人勿用。

祝你好運!

別墅

wrymoep 發表於 18-12-21 15:39
其實就算俾你搵到成功既移民,採用同一間移民agent,佢成功都唔代表你一定成功。 因為移民政策經常改,唔 ...

講解到位(emoji)

大宅

beamom 發表於 19-1-12 17:42
講解到位(emoji)

NB 仲係一步到位取得楓葉卡

別墅

jiajia2009 發表於 19-1-25 18:05
NB 仲係一步到位取得楓葉卡

但依加暫停啊!

大宅

beamom 發表於 19-1-25 22:49
但依加暫停啊!

已經確定二月一定會重開、而且要求不變,一歩到位

大宅

jiajia2009 發表於 19-1-25 22:51
已經確定二月一定會重開、而且要求不變,一歩到位

請問那(emoji)找到相關資料?謝謝!

大宅

buffalo_wings 發表於 19-2-22 22:27
請問那(emoji)找到相關資料?謝謝!

官方網站

大宅

jiajia2009 發表於 19-3-12 12:34
官方網站

Welcomenb.ca

大宅

Any jobs could be found ? Not sure if it is easy to get a job like waitress , cashier ....?

大宅

請問香港人已有駕駛執照到 PEI 要重新考 筆試 同 路試 嗎? 路試難考嗎? 泊車要考L parking和 Parallel parking 嗎?

大宅

有無人住 Charlottetown 用 Public Mobile ? 覆蓋好唔好? 會唔會成日斷線或收唔到? 3G data 可以用到 Skype, Facetime audio 等等講電話嗎?

大宅

wrymoep 發表於 19-5-1 18:04
請問香港人已有駕駛執照到 PEI 要重新考 筆試 同 路試 嗎? 路試難考嗎? 泊車要考L parking和 Parallel pa ...

要重新考試,我只有NB 考試資料、大致一樣吧⋯⋯

大宅

jiajia2009 發表於 19-5-3 15:24
要重新考試,我只有NB 考試資料、大致一樣吧⋯⋯

需要先找師傅學車再去考路試嗎? 我看見在PEI 馬路上除了 parallel parking,就只有用車頭直接駛入的路邊咪錶位。 在 Walmart 之類的超市才有 L-parking 位。 考路試時需考泊哪一種位? 會好似香港咁需要 1 take 入位嗎?

民房

回覆 wrymoep 的帖子

請問以上朋友,有人成功申請到PEI ?

大宅

loistang 發表於 19-5-18 00:49
回覆 wrymoep 的帖子

請問以上朋友,有人成功申請到PEI ?

我仲未知結果。 你想申請去PEI?

複式洋房

wrymoep 發表於 19-5-18 19:23
我仲未知結果。 你想申請去PEI?
請問你係咪等緊面試通知?

首頁
12345...7

尾頁

跳至