跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

WahCheuk 發表於 19-5-18 21:49
請問你係咪等緊面試通知?

面試一早過左,現在等聯邦政府通知。

複式洋房

wrymoep 發表於 19-5-19 01:43
面試一早過左,現在等聯邦政府通知。
你係咪一步到位拿PR個plan呀?

大宅

WahCheuk 發表於 19-5-19 11:46
你係咪一步到位拿PR個plan呀?
係呀! 你呢?

大宅

jiajia2009 發表於 19-1-25 18:05
NB 仲係一步到位取得楓葉卡

請問邊到係nb ?

大宅

豬菇 發表於 19-5-21 17:42

請問邊到係nb ?

New Brunswick

複式洋房

wrymoep 發表於 19-5-21 14:00
係呀! 你呢?
你就好啦,趕得切改制前申請到,咁高分都抽別?係咪要去Summerside開生意?正式入紙申請到收到面試通知要等幾耐?

大宅

WahCheuk 發表於 19-5-22 10:28
你就好啦,趕得切改制前申請到,咁高分都抽別?係咪要去Summerside開生意?正式入紙申請到收到面試通知要等 ...

我都未攞到PR,所以唔知會唔會成功? 如成功的話係要去 Summerside 開檔做生意。

入紙申請後就等PEI每月公佈EOI minimum point。 你若果夠分就應該好快會收到通知去面試。 唔夠分就再等下一個月。 個程序好簡單易明。 唔洗擔心,就算PEI 改左制度,我相信應該仲有好大機會可以攞到 PR。 問清楚 agent 詳情同風險評估。 天無絕人之路。

大宅

有無人land PEI後考車牌? 路試難考嗎? 需要搵教車師傅學車嗎?

複式洋房

回覆 wrymoep 的帖子

我呢家都PLAN 緊去PEI, 想問下各位, 個邊生活係點? 有無邊個AGENT 介紹?

大宅

tinakk58 發表於 19-7-20 16:52

我呢家都PLAN 緊去PEI, 想問下各位, 個邊生活係點? 有無邊個AGENT 介紹? ...

我未去得,但可以分享一下所見的。Capital city Charlottetown 好靚,幾多維多利亞英式建築物。 自然環境亦保養得好好! PEI 係一個以旅遊及農業為主要收入既城市。 四季好分明。 冬天當然好凍,官方數字係冬天溫度可低達-11C,但體感溫度可以到-20 甚至-30度,視乎當時風力。 冬天PEI 經常好大風! 我冬、夏天都去過。 如果你係香港人可能關心冬天會否好難挨? 我覺得無大問題,只係需要時間適應下改變就ok。始終無人會冬天長時間逗留室外,出入都會開車,所以就算幾凍都無關係! 只係出入要著衫、除衫比較麻煩。

當地人好友善,節奏肯定無香港咁急。 不過加拿大乜地方一般人節奏都差唔多。 食物材料新鮮,牛扒好好食! 超市買送平過香港多多聲! 經濟活動肯定無得同香港比,大把發展潛力,視乎你識唔識做生意。

至於agent 就唔介紹喇! 始終移民係一生人重要決定,價格亦唔細,而我都未成功。 最緊要你見多幾個 agent,先做定功課,搵下你目標移民途徑資料,再去問問題,你就會識得比較邊個 agent 適合你。 事關無一個 agent 可以搞掂所有申請人既需要,大家要夾先得。

大宅

我剛剛從PEI面試返港 (我就是不幸者,拿取work permit到PEI的頭一批申請者),現等待三星期左右才會收到結果。成功後做體檢。

一點分享,由於早前出現做假,面試時移民官所問的問題多圍繞住你申請表內填寫過的內容,以確定你的資料是否吻合、真實。今次好好彩,試前我個加拿大agent有同我地rehearse左,所以都算順利。比較好笑的,係移民官問我倆如何認識,將我地嚇塞。相信係想確定我地是否真實夫婦。

我地係申請Business果種,所以移民官會問:
1)主申請人的工作經驗
2)如果令當地人來光顧店鋪
3)你所做的生意有甚麼優勢,可以面對當地的競爭
4)個business plan 是誰做的

另一點是資產問題,面試時會叫我地帶備一些佢要求的文件正本,包括面試前六個月的銀行月結單。如果發現有大筆數額出入,佢會問點解。

整個面試過程約35分鐘,期間會同時核對我地的文件正本。

此外,我建議盡量不要翻譯,這點會提升成功率,因為agent話,通知到PEI面試已是成功的一半,現在申請人多了,佢地當然想揀英文能力高的申請者移民到當地。

大宅

appleshop 發表於 19-7-21 09:41
我剛剛從PEI面試返港 (我就是不幸者,拿取work permit到PEI的頭一批申請者),現等待三星期左右才會收到結果 ...

我都好有興趣知道究竟work permit 果種 biz impact 詳情。 佢地要係 successful biz 先可以批PR 申請。
1. start biz 後一年 可以申請 PR ?
2. 點樣先算 sucessful biz ?

大宅

PEI 會簡單D,只要開了公司12個月,由會計師計算收支賬目(指定開支CAD75000以上),首年在當地居住多過9個月,便可以申請PR。
只要開了公司12個月已叫做成功,不計盤生意的賺與蝕。

大宅

appleshop 發表於 19-7-22 15:55

PEI 會簡單D,只要開了公司12個月,由會計師計算收支賬目(指定開支CAD75000以上), ...

咁新 PEI-PNP 依然幾有吸引力! 相對其他省份移民計劃門欄不高,比舊PEI-PNP 只需多一年時間就可以攞到PR。對PEI 亦係一件好事,帶來海外資金發展經濟、完善社會資源! 對有心長居當地既移民絕對係一件好事! 不過對果D打算借 PEI 作即時跳板去其他省份既人就無乜吸引力!

大宅

wrymoep 發表於 19-7-23 16:22
咁新 PEI-PNP 依然幾有吸引力! 相對其他省份移民計劃門欄不高,比舊PEI-PNP 只需多一年時間就可以攞到PR ...

都係架,算係移民中門欖最簡單的一個選擇。

大宅

appleshop 發表於 19-7-21 09:41
我剛剛從PEI面試返港 (我就是不幸者,拿取work permit到PEI的頭一批申請者),現等待三星期左右才會收到結果 ...

出乎我意料,面試後十個工作日已通知驗身了。

複式洋房

appleshop 發表於 19-8-2 17:21
出乎我意料,面試後十個工作日已通知驗身了。

好快喎,我正在考慮中,可否share 你個time line?
請問PEI 現時是否很難租屋?非PR 居民買樓要多付稅嗎?

大宅

isaackyliebun 發表於 19-8-4 09:28
好快喎,我正在考慮中,可否share 你個time line?
請問PEI 現時是否很難租屋?非PR 居民買樓要多付稅嗎? ...

我在18年四月正式同PEI的移民公司簽約

18年五月到PEI取endorsement及EOI
之後努力考IELTS (我建議盡早考,除非有信心一tick過),因為中途已經改政策了

18年十月收到申請入紙的invitation

18年十二月由agent 遞交文件正本到移民局

19年四月收到面試的invitation

19年七月出席面試

面試後十個工作天agent 已通知我可以進行體檢。

果邊好難租屋,因為求過於供,尤其是有動物的租客,我七月期間在Charlottetown認識了一對剛移民到當地的香港姐妹,佢地都好難先租到一間偏遠的屋,月租要CAD1800。

如果你從未有過物業,係果度買樓是可以減稅的。

不過如果做按揭,利率會比起PR/citizen高D。

香港人在PEI有個whatsapp群組的

我過到去都打算加入

大宅

appleshop 發表於 19-8-4 11:29
我在18年四月正式同PEI的移民公司簽約

18年五月到PEI取endorsement及EOI

非PR 買樓,除左按揭利率高D,每年地稅都貴D,好似要多付接近1%! 呢個先至係最重既負擔!

傳聞自一步到位PR 無左之後,少左好多強國人申請 PEI PNP 了! 所以我以為當地租樓會容易好多。

大宅

wrymoep 發表於 19-8-4 12:52
非PR 買樓,除左按揭利率高D,每年地稅都貴D,好似要多付接近1%! 呢個先至係最重既負擔!

傳聞自一步到 ...

我沒有留意地稅添,好在不算多。

雖然強國人少了,但仍有,還有其他東南亞國家的人都有申請。

當地人在kijiji放租屋廣告,可惜租盤十分少,一出就好快消失。

商鋪更難找,我都唔知到時去邊到租鋪。

無選擇的話,可能Mall都要考慮。

首頁
12345...7

尾頁

跳至