自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 KARYKARYKARY 的帖子

第一個矯正器要戴十二個鐘,放學返嚟開始戴,食飯可以除,到第二朝就夠十二個鐘,初初都唔慣,又喊又發脾氣,但係我睇過兩個專科牙醫,都話佢將來一定哨牙,唔cool 唔得,到第二個擴張器係裝喺上顎,就舒服好多

男爵府

未cool 完呀,因為仲未換哂牙,仲有兩隻乳齒未換

子爵府

wyeth冷知識勳章

Elaineyytang 發表於 18-5-8 14:58

第一個矯正器要戴十二個鐘,放學返嚟開始戴,食飯可以除,到第二朝就夠十二個鐘 ...

謝謝回覆下星期我都同仔第二次覆診,未知幾時開始,舊年太細,醫生叫我每年覆診觀察住。

男爵府

我嗰個矯齒醫生話越細效果越好,我仔係八歲由兒科牙科轉介去顎骨矯齒科,佢話男仔九歲開始就最理想,我地個上下顎由擴張器擴張左7MM,醫生話進度好理想,如果過左十歲就擴張唔倒,要脫牙了

子爵府

wyeth冷知識勳章

Elaineyytang 發表於 18-5-8 15:11

我嗰個矯齒醫生話越細效果越好,我仔係八歲由兒科牙科轉介去顎骨矯齒科,佢話 ...

我仔過多幾個月9歲,希望哩個暑假可以開始先佢適應下,你小朋友系咪遺傳定系宜家好多小朋友都系咁?我兩公婆都無咁嘅問題,但唔知點解個仔會咁系咪營養太好牙齒超大隻。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

DammiMa 發表於 18-5-7 17:38
包括 : 脫牙, X-ray, 固定牙 top ? 那區 ?

箍牙價錢一般唔包脫牙,X-ray及retainer,果d要另計

男爵府

以前d人牙唔齊都係大個先cool,但宜家d父母好細就帶d小朋友去檢查,所以早發現啦

大宅

我嗰個矯齒醫生話越細效果越好,我仔係八歲由兒科牙科轉介去顎骨矯齒科,佢話 ...

請問可否pm我矯齒醫生資料嗎?

大宅

LittleRoxie 發表於 18-5-7 17:34
政府唔包箍牙
我女出去箍倒及牙
三萬元左右

大宅

yuyueng 發表於 18-5-7 17:53
早D做有機會唔使剝牙,出面矯齒科大概5萬,普通牙醫3萬,千期唔好貪平搵普通牙醫。 ...

子爵府

wyeth冷知識勳章

DadaF 發表於 18-5-8 19:45

大宅

Elaineyytang 發表於 18-5-8 14:58

第一個矯正器要戴十二個鐘,放學返嚟開始戴,食飯可以除,到第二朝就夠十二個鐘 ...

請問可否pm我矯齒醫生資料嗎? many thx

伯爵府

KARYKARYKARY 發表於 18-5-8 15:14
我仔過多幾個月9歲,希望哩個暑假可以開始先佢適應下,你小朋友系咪遺傳定系宜家好多小朋友都系咁?我兩公 ...

可否比牙醫資料?

複式洋房

可否pm我醫生資料,謝謝(emoji)!

象牙宮

大檸樂 發表於 18-5-7 17:28
如果係學童牙科,政府應該唔會好貴
政府係唔會幫佢箍牙的。

子爵府

我個牙醫話,只要發育未完成,都有可能擴張到。不過如果早D做,係會容易D。

珍珠宮

睛靈勳章

fairyfloss 發表於 18-5-8 13:46
我在澳洲好多年,從未見過十歲未夠cool牙,亦唔容許普通牙醫幫人coo,香港失敗個案聽好多,唔敢試 ...

唔同喎!有啲同功能性有關,如倒及,要及早糾正下咢,同一般牙齒唔齊要箍係唔同,矯齒醫生會case by case處理

子爵府

clyl03 發表於 18-5-7 18:47
菲獵牙科要排期嗎?27000又唔算好平wor!我仔14歲,我都正在打探下邊度cool好!請問可以介紹下你e間有咩值 ...

27000好平啦!我小朋友個 case, 之前係私家矯齒科quote, 要預最小10萬。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

MM2H 發表於 18-5-7 18:35
唔夠位可以唔剝牙都箍到?

我仔要剝呀

複式洋房

計我話,最好搵專業牙醫,尤其係對小朋友黎講,手勢好+細心的牙醫都係雙重保障,父母都無咁擔心。

搵有提供矯齒服務嘅大型centre比隨便搵普通牙醫有保障好多

首頁

尾頁

跳至