自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

亞仔4歲半,尋日o係學校玩時唔小心跌親撞到門牙,食茶點時佢表示好痛,門牙留血,跟住老師同佢去睇牙醫,(醫生晚上打比我)牙醫同佢照x光,照完話冇乜大礙,但就發現有隻多生齒o係2隻門牙中間,講到我一頭霧水,因為我從未聽過呢個名稱,佢話o係電話好難講得明白我聽,叫我落去佢度比張x光片我睇,我都要搵日落去睇,但依家好擔心,請問有冇人知道係咩呀?會有咩影響同我將要點做呢?thx~~

男爵府

即係多左隻牙,冇乜大影響,好似有d人出少幾隻牙只要食野方面冇問題都冇乜影響

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Karena1015 於 09-3-25 09:23 發表
即係多左隻牙,冇乜大影響,好似有d人出少幾隻牙只要食野方面冇問題都冇乜影響

唔會影響恆齒生出嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

有冇同樣case媽咪分享下
頭先打去亞仔睇開果個兒科問,佢話一般情況都要脫左佢

複式洋房

我唔知我嘅情況同你個仔係咪一樣.我左面大牙與大牙之間照到x-ray,話裒面有兩隻多左嘅大牙,(不過好細粒)不過冇長到出來,我問過我的牙醫,佢話其實隻牙冇長出來係冇問題嘅,如果佢長出來就要剥左佢,因為會頂住d牙喎,我年年都有牙齒檢查,牙醫都話冇問題,你駛唔駛睇多個牙醫問意呀?保險d好.

大宅

我大仔兩隻門牙乳齒甩左之後就長出兩隻三尖八角既門牙出黎,我以為係恆齒,但係成年都係出左一半,之後仲係隔離長出左面門牙(係正常的門牙形狀),我就同佢去科保健照X光,原來個兩隻係多生齒(即係多生出黎冇用的牙齒),所以E生幫佢剝左..E生話有D人未必會生出黎,所以要做手術取出,而我仔情況就係生左出黎,所以可以剝左就得...如果唔處理會阻礙恆齒長出的,所以你最好問清楚E生..
[/ult]

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔6歲半小一,上星期啱啱睇完牙科保健,照完x光發現2隻門牙中間有隻多生齒,牙醫同我講一定要做手術脫牙,因為而家小朋友仲未出上門牙,未知情況,所以等半年,再返呢檢查。如果妳情況同我一樣,妳都係要等小朋友出上門牙先知,咁上小一等牙科保健同佢攪,唔擔心得咁多!

男爵府

我個女都係架, 上門牙有1隻多生齒, 隱藏左在牙肉內, 醫生話可以再觀察下先, 如果,真係影響隻門牙生長, 就一定要脫 , 如果, 隻門牙出到, 就唔洗脫....但必需要定期去CHECK牙囉...
你唔洗太擔心既 ~

原帖由 子峰mama 於 09-3-25 11:54 發表
有冇同樣case媽咪分享下
頭先打去亞仔睇開果個兒科問,佢話一般情況都要脫左佢

侯爵府

好媽媽勳章

多謝各位回應,請問你地小朋友脫牙係全身定局部麻醉呢?如果局部佢會唔會好驚??

男爵府

E生都有向我解釋呢個問題, 佢話局部/全身麻醉要好睇小朋友的情況而定, 如果, 係唔驚青的就可以用局部, 相反如果, 小朋友好驚青的就要在E院做全身.... 聽完,我都好驚架...要全身麻醉?! 所以,我都求神拜佛希望佢隻門牙順利出到.... 而家排期7月在覆診

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 子峰mama 於 09-3-25 09:20 發表
亞仔4歲半,尋日o係學校玩時唔小心跌親撞到門牙,食茶點時佢表示好痛,門牙留血,跟住老師同佢去睇牙醫,(醫生晚上打比我)牙醫同佢照x光,照完話冇乜大礙,但就發現有隻多生齒o係2隻門牙中間,講到我一頭霧水,因為我從未聽過 ...

我細個都有...仲要係上排門牙位多左3隻
有1隻仲係生左出黎添....兩隻門牙前後咁生...
睇c+牙醫唔幫我剝, 因為太多
轉介左我去菲臘牙科睇...
最後係醫生決定要全身麻醉係東華醫院一次過剝
住左3日2夜
當年11yrs

大宅

醒目開學勳章

我個囡囡都有.多生齒生咗出黎,再去牙醫脫.當恆齒脫,收貴好多,三百蚊一隻.醫生話生出左黎好過唔出黎.唔係長大後有條大牙縫.要做手術先得.

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 DY 於 09-3-26 09:28 發表
E生都有向我解釋呢個問題, 佢話局部/全身麻醉要好睇小朋友的情況而定, 如果, 係唔驚青的就可以用局部, 相反如果, 小朋友好驚青的就要在E院做全身.... 聽完,我都好驚架...要全身麻醉?! 所以,我都求神拜佛希望佢隻門 ...

你女女幾多歲呀?我仔仔依家情況同你女女一樣隱藏在內,點解你唔o係佢換牙前脫左佢?要等恆齒出先攪?聽聞隻多生齒會阻礙恆齒正常生長,唔脫左佢既話第日d恆齒就會出得咩咩斜斜,醫生有冇咁講?

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 SK1 於 09-3-26 09:52 發表
我個囡囡都有.多生齒生咗出黎,再去牙醫脫.當恆齒脫,收貴好多,三百蚊一隻.醫生話生出左黎好過唔出黎.唔係長大後有條大牙縫.要做手術先得.

咁你女女未脫之前,2隻門牙齊整嗎??

男爵府

所以, 盡可能都拖得幾耐得幾耐, 無論局部/全身, 太細個真係俾"手術"2個字嚇餐死... 如果情況可以的話拖到大個D先~

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 siusum 於 09-3-26 09:36 發表

我細個都有...仲要係上排門牙位多左3隻
有1隻仲係生左出黎添....兩隻門牙前後咁生...
睇c+牙醫唔幫我剝, 因為太多
轉介左我去菲臘牙科睇...
最後係醫生決定要全身麻醉係東華醫院一次過剝
住左3日2夜
當年11yrs ...

點解要住幾日醫院既
可吾比菲臘牙科資料我呀

男爵府

我個女7歲, 就係因為佢隻乳齒未甩, 所以, 就冇為意, 到左學童檢查時, 醫生照X光發現, 不過, E生話我個女情況就樂觀D, 因為, 多生齒生左係門牙後面, 睇情況好大機會唔會阻到門牙正常生長, 不過, 都要再觀察,當然有需要就要脫...(我希望等個女大D先脫), 我有問過身邊的朋友, 佢地都廿幾歲 , 仍然可以同隻多生齒共存

原帖由 子峰mama 於 09-3-26 09:52 發表

你女女幾多歲呀?我仔仔依家情況同你女女一樣隱藏在內,點解你唔o係佢換牙前脫左佢?要等恆齒出先攪?聽聞隻多生齒會阻礙恆齒正常生長,唔脫左佢既話第日d恆齒就會出得咩咩斜斜,醫生有冇咁講? ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 子峰mama 於 09-3-26 09:57 發表

點解要住幾日醫院既
可吾比菲臘牙科資料我呀

菲臘牙科係港大牙科系o既教學醫院黎架
係贊育隔離...
小童可以預約, 大人要晨早輪籌
http://www.ppdh.org.hk/b5/teaching.htm

我個時要早一日下午入院做check-up
第二日朝先做手術, 第三日出院...

唔記得幾多日後返菲臘牙科拆線囉

伯爵府

我個女(2.5years)就係出咗1隻係上門牙後面, 依家係菲臘牙科排緊入院脫...
要全身麻醉....

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 DY 於 09-3-26 10:16 發表
我個女7歲, 就係因為佢隻乳齒未甩, 所以, 就冇為意, 到左學童檢查時, 醫生照X光發現, 不過, E生話我個女情況就樂觀D, 因為, 多生齒生左係門牙後面, 睇情況好大機會唔會阻到門牙正常生長, 不過, 都要再觀察,當然有需 ...

咁你朋友同隻多生齒共存左廿幾年,佢d牙齒整唔整齊

首頁

尾頁

跳至