自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

想晌阿里巴巴買貨,應該點俾錢?點樣增值大陸嘅支付寶?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

去支付寶app搞實名先,再搵找換店轉錢入去。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lyh80115 發表於 18-5-8 19:35

想問下去找換店轉錢去支付寶/微信同入大6銀行戶口係咪相同時間, 相同收費架?

珍珠宮

cattz288 發表於 18-5-8 20:25
想問下去找換店轉錢去支付寶/微信同入大6銀行戶口係咪相同時間, 相同收費架?
...

我無乜幫襯過,應該都做到即時到帳。收費有無唔同就唔清楚,手續上我覺得無太大分别。

有得揀梗係入銀行户口啦,方便隨時使用不同支付平台,微信支付、支付寶、京東支付、百度錢包、建行龍支付、翼支付、銀聯閃付、京東閃付……不能盡錄;

另外港人身份唔可以用餘額買4厘幾理財産品,要由銀行户口付款買,包括餘額寶、騰訊理財通、京東小金庫,所以入銀行户口有更強機動性。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lyh80115 發表於 18-5-8 20:41

我無乜幫襯過,應該都做到即時到帳。收費有無唔同就唔清楚 ...

嘩! 原來仲有咁多銀包/支付玩!
thx

珍珠宮

cattz288 發表於 18-5-8 20:45
嘩! 原來仲有咁多銀包/支付玩!
thx

係呀,例如而家用鵬淘app充深圳通10蚊,用京東支付起碼減1蚊,有nfc android機就做到。

瑪瑙宮

lyh80115 發表於 18-5-8 21:00
係呀,例如而家用鵬淘app充深圳通10蚊,用京東支付起碼減1蚊,有nfc android機就做到。
...

請問鵬淘係咩黎? 淘寶網系列?

珍珠宮

cattz288 發表於 18-5-8 21:08
請問鵬淘係咩黎? 淘寶網系列?

係深圳通官方app,到以下網址掃二維碼就可以下載安裝。

http://www.iszt.cn/

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

瑪瑙宮

lyh80115 發表於 18-5-8 21:21

咁鵬淘本身係支付寶一類東西?

珍珠宮

cattz288 發表於 18-5-8 21:32
咁鵬淘本身係支付寶一類東西?

又唔多似嘅,主要用嚟查詢深圳通餘額、充深圳通,又可以將卡内餘額過落鵬淘帳户……

瑪瑙宮

lyh80115 發表於 18-5-8 21:36
又唔多似嘅,主要用嚟查詢深圳通餘額、充深圳通,又可以將卡内餘額過落鵬淘帳户……
...

哦~謝謝! 因為太多app, 無乜位, 要揀黎裝

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

lyh80115 發表於 18-5-8 21:21

如果我深圳通無裝呢個apps, 直接係wechat餘額扣錢, 邊個著數d?
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

珍珠宮

小雄維尼 發表於 18-5-9 01:26
如果我深圳通無裝呢個apps, 直接係wechat餘額扣錢, 邊個著數d?

就算用wechat乘車碼,都可以裝呢個app架,個app可以充其他深圳通實體卡,以及充手機内置nfc深圳通(有的話)。

wechat個乘車碼聽講無乘車優惠?但相信初初推出會有短期優惠。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

lyh80115 發表於 18-5-9 08:05

就算用wechat乘車碼,都可以裝呢個app架,個app可以充其他 ...

之前我用wechat深圳通搭巴士都有折, 另外上百度check左, 用佢嘟車費同樣有折
https://m.cnbeta.com/view/691407.htm

甘我就吾搞甘多野啦, 5該晒

wcpcelia    發表於 18-5-11 15:39
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

珍珠宮

小雄維尼 發表於 18-5-9 08:13
之前我用wechat深圳通搭巴士都有折, 另外上百度check左, 用佢嘟車費同樣有折
https://m.cnbeta.com/view ...

睇隔離場話騰訊乘車碼又唔同深圳通+,要再了解下。

如果你完全放棄實體卡,就唔需要鵬淘app,否則用嚟查餘額、交易、充值、提取都幾有用。

子爵府

2019勳章

lyh80115 發表於 18-5-8 19:35

請問支付寶如何set
比錢前加密碼??

珍珠宮

232 發表於 18-5-9 09:19
請問支付寶如何set
比錢前加密碼??

有個6位數支付密碼,付款可能要輸入,或者方便啲改用指紋。

子爵府

2019勳章

lyh80115 發表於 18-5-9 14:06
有個6位數支付密碼,付款可能要輸入,或者方便啲改用指紋。

點解我冇嘅??
HK支付寶

珍珠宮

232 發表於 18-5-9 16:46
點解我冇嘅??
HK支付寶

都有呀,「我的」右上角進入設置→支付設置

子爵府

2019勳章

lyh80115 發表於 18-5-9 17:31

都有呀,「我的」右上角進入設置→支付設置