自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人姐姐6月頭剛滿2年,想6月中放大假返菲律賓,佢話因細仔6月中3歲生日,我們就想佢7月中才放,因爲1個小學和1個幼稚園的小朋友7月中才開始放暑假。煩惱中,大家會點做?就佢定唔就佢?

平時早上我帶哥哥返小學,姐姐在家睇住弟弟(弟弟返下午),中午姐姐帶飯俾哥哥,同時中午我就送弟弟上校車,下午姐姐接哥哥放學。 如姐姐6月中放左假,哥哥要自己返學....總之無話唔得,不過係會攪到我地好麻煩,大家會點做?就佢定唔就佢?

男爵府

回覆樓主

如果你是FTM便應該就

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

請我工人,預左有放大假呢一樣
都要頂硬上。佢有細路生日畢業,唔通全部唔俾放?
其實暑假一樣煩,成日流流長啊

珍珠宮

回覆樓主:

你可以送兩個小朋友返學,咁即係你係 FTM?咁唔俾姐姐放假講唔通啦!而且樓上講得啱,請人就預咗會放假,每個老闆都必須面對的,不是你想唔想就嘅問題。

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主

佢都完約,假係佢應得,如果佢做得唔錯,我會盡力安排,唔好介意,我唔會覺得係就佢,反而要佢唔係自己理想日子返鄉下,係就僱主。我係working mom,如果係我,我會自己攞假,如果無咁多假,我會請家人幫其中幾日,或老公負責幾日,再唔係咪no pay

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

FTM, 可以啦!

公爵府

回覆樓主

有時工人喺小朋友返學時間放假係好事,偷到時間做家務。

大宅

回覆樓主

打份工 想放假都唔得咩料

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

curlyhair 發表於 18-5-9 07:54
工人姐姐6月頭剛滿2年,想6月中放大假返菲律賓,佢話因細仔6月中3歲生日,我們就想佢7月中才放,因爲1個小 ...

安排到的話我會比佢放假
將心比己, 你都想同幼齡子女過生日啦!
人地離鄉別井打工已經唔可以睇住自己小朋友成長, 如果自己安排到都唔比佢放, 好似唔係咁好。

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

大家都有小朋友,媽媽心情總會明掛!

男爵府

回覆樓主

其實睇你行程,邊度煩,只不過要帶住細佬姐,改朝早帶埋飯咪行少轉

人哋個仔生日,兩年先見得十幾日都唔就人,講唔通囉

寶石宮

YuiYeeMa 發表於 18-5-9 08:01
如果你是FTM便應該就

好合理

水晶宮

工人姐姐6月頭剛滿2年,想6月中放大假返菲律賓,佢話因細仔6月中3歲生日,我們就想佢7月中才放,因爲1個小 ...

我會放囉。 2年至返去1次同仔慶祝生日, 見家人。

你可以帶埋細仔送哥哥返學。而且你話大仔可以自己返學, 其實都唔細啦!仲有6月份可以
係學校買飯票, 唔駛帶飯比哥哥。

即使麻煩都係2星期。
天空之城, 快樂之地

大宅

Mannga928 發表於 18-5-9 08:37
打份工 想放假都唔得咩料

其實唔係唔俾放假,只係想同佢傾改做放7月中。

珍珠宮

YuiYeeMa 發表於 18-5-9 08:01
如果你是FTM便應該就

大宅

heilok 發表於 18-5-9 08:36
有時工人喺小朋友返學時間放假係好事,偷到時間做家務。

多謝各位的意見。我會想辦法安排,令姐姐可以6月中放假。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你吾比佢放佢米resign 搵個份,反正都完約,吾比放講吾通

子爵府

回覆樓主:

返學時間放假好過暑假先放啦!

珍珠宮

回覆樓主

你係ftm,呢個根本就唔係問題,自己辛苦少少同編排好D時間就ok,姐姐D假總要放的!

水晶宮

curlyhair 發表於 18-5-9 08:49
其實唔係唔俾放假,只係想同佢傾改做放7月中。

其實你只要比埋個飯壸你大仔早上帯返學, 又或者訂飯, 你中午已經行少ㄧ轉啦。你簡化一下個日程已經可以得閒好多, 比工人6月中放假都不是好麻煩

tansyneko    發表於 18-5-9 13:21

首頁

尾頁

跳至