自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

都讀大學啦,仲陪?未去前睇下環境,幫手揀學校,生活地方就會

珍珠宮

回覆樓主:

我同我老公都希望係陪過去一段短時間,然後番來~
雖然仲好長遠,不過現在就想咁樣計劃~

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-5-10 11:49
初步決定荷蘭、第二選擇紐西蘭

請問樓主,點解會揀荷蘭升讀大學? 有什麼優勝之處? 因為較少聽到.
係香港持有IB文憑的學生,係咪可以被荷蘭所有大學接受?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

sabun 發表於 18-5-10 12:08
當年在當地機埸有冇人接你去大學或宿舍?你在當地有冇親朋戚友?

因為當年去讀high school住宿舍,加上未成年,第一次去到一定要俾錢學校揾人接,以後全部自己搭車,學校接嘅價錢係自己坐火車嘅十倍,簡稱揾笨

無親人响嗰邊,但因為同d同學互相扶持,反而同d同學比親人更親厚

珍珠宮

clarawuwu 發表於 18-5-10 14:24
請問樓主,點解會揀荷蘭升讀大學? 有什麼優勝之處? 因為較少聽到.
係香港持有IB文憑的學生,係咪可以被荷蘭 ...

承認

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-5-10 14:47
承認
點解會選擇荷蘭讀大學? 真係比較少有.

珍珠宮

dawnhu 發表於 18-5-10 13:15
其實樓主你都係唔放心想陪佢一齊過去架喇,不過應該個仔/女應該做的事就留返俾佢自己做或者搵資料啦,真係 ...

知道!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

仔女自己去都得了

珍珠宮

clarawuwu 發表於 18-5-10 14:53

因為那科荷蘭有,而且排名亦不錯。我們要求高的,有没有成就亦不緊要,只想她能讀到自己喜歡的學系,終於她自己的選擇便Ok了

珍珠宮

sabun 發表於 18-5-10 15:28
因為那科荷蘭有,而且排名亦不錯。我們要求高的,有没有成就亦不緊要,只想她能讀到自己喜歡的學系,終 ...
對。自己負擔到,又可以達成阿女心願,已經好ok.
開拓一個新的步伐,開開心心生活,就係父母心願。

珍珠宮

樓主
荷蘭有咩好shopping 呢?女人去到邊都想買野

諗起咁樣陪阿女出國開學夾一家人旅行,未出發已經興奮。(哈哈 我都有咁打算)

珍珠宮

clarawuwu 發表於 18-5-10 15:40
樓主
荷蘭有咩好shopping 呢?女人去到邊都想買野

喺。睇定旅遊書先

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

阿女唔抗拒就緊係陪啦, 未當一齊去吓旅行,要獨立你地走左未一樣要自己獨立, 但你過去係你自己安心遮。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

sabun 發表於 18-5-10 15:28
因為那科荷蘭有,而且排名亦不錯。我們要求高的,有没有成就亦不緊要,只想她能讀到自己喜歡的學系,終 ...

申請了大學未?

水晶宮

冇去

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

clarawuwu 發表於 18-5-10 14:53

根據THE 2017歐洲大學排名入面嘅Top 30,有七間都係荷蘭嘅大學,所以都唔會好偏門

珍珠宮

JD930 發表於 18-5-10 16:58
根據THE 2017歐洲大學排名入面嘅Top 30,有七間都係荷蘭嘅大學,所以都唔會好偏門
...
thx.我覺得德國大學水平都好呀!對嗎?

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 18-5-10 16:43
阿女唔抗拒就緊係陪啦, 未當一齊去吓旅行,要獨立你地走左未一樣要自己獨立, 但你過去係你自己安心遮。
...

因如我去過一次,咁第時呀女同我分享生活見聞時,我可能會有些共鳴囉!

珍珠宮

3b 發表於 18-5-10 16:51
申請了大學未?

末,後年才高中畢業

珍珠宮

clarawuwu 發表於 18-5-10 18:02
thx.我覺得德國大學水平都好呀!對嗎?

德國當然好,但要先懂德文,仲不用學費!

首頁
34567...8

尾頁

跳至