跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇BB報咗屯門幼兒園呀? (o係鄕事會路珈琳樓下o個間)

大宅

hihi, 我有日放工係新墟見到你推住bb 呀, 不過你講緊電話我無叫到你.

其實我都想知屯門幼兒園好唔好, 因呢間都方便我接送bb, 唔知N班有無全日班呢?

複式洋房

Hello Catmame 你好, 好耐冇見啦!
係呀我住新墟附近所以都係貪近幫亞仔報咗屯門幼兒園.
至於N班應該得上下午班, 堃堃會讀下午班. 我覺得佢地雖然地方細細, 不過幾清潔包括洗手間. 而且下午班會小d學生, 老師就可以關注學生多些. 其實堃堃係插班都只會讀約半年, 所以遲d又頭痛讀邊間幼稚園啦!

係呢軒軒讀緊邊間Playgroup呀? 我今個星期五會去Firstclass 試堂呀, 唔知佢地好唔好呢?

p.s. 近來冇日日上網, 個pc又有小小神神地, 所以有可能會回覆得較遲, 唔好介意!

原帖由 catmame 於 09-3-26 13:45 發表
hihi, 我有日放工係新墟見到你推住bb 呀, 不過你講緊電話我無叫到你.

其實我都想知屯門幼兒園好唔好, 因呢間都方便我接送bb, 唔知N班有無全日班呢?

大宅

其實我都唔係日日上網架...

我諗住俾軒軒讀全日呀, 因到2歲時日間無人湊佢. 而家搵全日班既N1好難搵, 仲要插班tim...

軒軒上緊元朗Music Blog既 playgroup, 5月會完. 我而家排緊安定YWCA 6月份既playgroup, 如果排唔到, 就會讀Firstclass.
軒軒係一歲前已試過堂(Firstclass), 感覺幾好, 但我覺得軒軒果時未識行且傻下傻下, 其他同學仔又偏大個, 佢又未跟到老師既野, 所以試完無報到堂. 不過而家就應該適合佢喇.

大宅

catmame,你係唔係住藍地果個,
我諗住比BB做大女,所以出年先報,報兆麟果間聖彼德堂,可以直升何日東機會大D,我睇過佢教既野會比較深,同我要接哥哥都會比較方便(大仔讀何日東)唔想佢跟唔到D野,同聖彼德堂多人會升上去,唔怕冇晒D同學仔,

洋房

我都打算報大興花園對面嗰間保良局, 唔知好唔好呢, 啲人話佢都幾好, 好快有功課 ! 但我想比個仔做大仔, 所以可能唔駛咁急報住 !

大宅

原帖由 vickywoo121 於 09-4-4 00:26 發表
catmame,你係唔係住藍地果個,
我諗住比BB做大女,所以出年先報,報兆麟果間聖彼德堂,可以直升何日東機會大D,我睇過佢教既野會比較深,同我要接哥哥都會比較方便(大仔讀何日東)唔想佢跟唔到D野,同聖彼德堂多人會升上去,唔怕冇晒D同學仔, ...

hi, vickywoo121
係呀, 好耐無同你傾喇!
我有個朋友話友愛村有間幼稚園都係直升何日東喎, 不過我唔記得個名. 如果你阿b同阿哥返同一間學校就真係好方便.
聽講何日東幾好, 不過我又唔想搵多功課嘅學校.
我想報青山聖彼德, 因方便我返工, 不過我打去問過應該無位.

大宅

原帖由 catmame 於 09-4-7 11:04 AM 發表

hi, vickywoo121
係呀, 好耐無同你傾喇!
我有個朋友話友愛村有間幼稚園都係直升何日東喎, 不過我唔記得個名. 如果你阿b同阿哥返同一間學校就真係好方便.
聽講何日東幾好, 不過我又唔想搵多功課嘅學校.
我想報青山聖 ...

而家何日東唔係好多功課,因為我個女可以直入到,亞哥讀緊有分,同學校(2011年)會搬去掃管笏,返全日

我有睇過屯門幾間既聖彼德堂,青山村,兆麟,山景村,3間都唔同價錢,而最方便係兆麟,我都係睇下到時點,我想比佢做大女,學野好D,同我都係渣車,車佢地返學放學,地點唔係咩問題,係睇時間可唔可以“甲‘到

別墅

hi~~我可唔可以一齊傾??
請問你地係咪講緊幼兒園,即學前班??
我都係諗住比亞女做大仔, 即9/2010年先讀學前班, 但原來屯門都唔係太多幼稚園有幼兒班....請問你地有無好提議?
我只知青山村聖彼德堂,新一代同屯門碼頭嘅sunkids....而我又啱啱錯過咗sunkids 嘅openday.
嚟緊嘅9/5係st. peter kindegater 嘅openday, 你地會唔會一齊去參觀??

大宅

原帖由 macyen 於 09-4-7 05:35 PM 發表
hi~~我可唔可以一齊傾??
請問你地係咪講緊幼兒園,即學前班??
我都係諗住比亞女做大仔, 即9/2010年先讀學前班, 但原來屯門都唔係太多幼稚園有幼兒班....請問你地有無好提議?
我只知青山村聖彼德堂,新一代同屯門碼頭嘅 ...

都好,但係邊間open day同幾點開始,我想報兆麟果間,方便我接大仔

別墅

兆麟果間無nursery喎....我講openday嗰間喺青山村, 我打電話去問架, 如果你有興趣,可以打去問下~

大宅

原帖由 vickywoo121 於 09-4-7 14:56 發表

而家何日東唔係好多功課,因為我個女可以直入到,亞哥讀緊有分,同學校(2011年)會搬去掃管笏,返全日

我有睇過屯門幾間既聖彼德堂,青山村,兆麟,山景村,3間都唔同價錢,而最方便係兆麟,我都係睇下到時點,我想比佢做大女,學野好D,同我都係渣車 ...

如果唔多功課, 何日東都會係我嘅選擇.
咁係咪即係友愛村果間會無左?

大宅

原帖由 macyen 於 09-4-8 00:05 發表
兆麟果間無nursery喎....我講openday嗰間喺青山村, 我打電話去問架, 如果你有興趣,可以打去問下~

我有興趣呀!

別墅

我以前都係讀何日東, 不過梗係N年前啦...佢出名多功課同考試,其實都幾辛苦....不過何能而家唔同咗~但以我所知, 何日東嘅上午校學生會留番喺友愛村, 而下午校嘅就會轉去分校....唔知係咪真呢??

大宅

原帖由 macyen 於 09-4-8 00:05 發表

我打去問過, 佢open day 果日嘅時間大約係0930-1300, 但detail 會復活節假後confirm, 到時我應該會大約10點到.

大宅

原帖由 catmame 於 09-4-8 01:47 PM 發表

如果唔多功課, 何日東都會係我嘅選擇.
咁係咪即係友愛村果間會無左?

唔係,係將而家既下午校搬去,(胡小渠+何日東)
平均都係4﹣5樣,放假會多D,

大宅

原帖由 macyen 於 09-4-8 03:28 PM 發表
我以前都係讀何日東, 不過梗係N年前啦...佢出名多功課同考試,其實都幾辛苦....不過何能而家唔同咗~但以我所知, 何日東嘅上午校學生會留番喺友愛村, 而下午校嘅就會轉去分校....唔知係咪真呢?? ...

係真架,我都係因為我老公係舊生,我個仔先入到,我地屋企唔係果到既校綱,所以我個女都係會入到,而家比以前好好多,不過默書就真係多,我老公都係向何日東直升譚伯雨,想佢讀到好D,咪我辛苦D同佢溫,
因為我個仔係讀聖德肋撒幼兒園,升到上一年級,一個同學都冇,攪到佢開頭好唔開心,所以我先想搵一間比較多人會升上去既幼兒園,
其實向邊我都係冇所謂,我都係渣車,車佢地返放學,當然向附近就最好,

別墅

原帖由 vickywoo121 於 09-4-9 17:24 發表

係真架,我都係因為我老公係舊生,我個仔先入到,我地屋企唔係果到既校綱,所以我個女都係會入到,而家比以前好好多,不過默書就真係多,我老公都係向何日東直升譚伯雨,想佢讀到好D,咪我辛苦D同佢溫,
因為我個仔係讀聖德肋撒幼兒園,升 ...

咁係唔係如果父母係舊生, 咁就一定可以入到去讀書呢?
我老公成日話, 因為我係舊生, 亞女都一定可以讀到何日東, 咁幼稚園是旦讀一間都無問題......但係我都想搵一間好少少嘅幼稚園,因為我唔想浪費幾年時間~

別墅

其實你地有無心異嘅幼稚園呢?
我近排幾鍾意SUN KIDS, 你地有無意見呢??

大宅

原帖由 macyen 於 09-4-9 11:27 PM 發表

咁係唔係如果父母係舊生, 咁就一定可以入到去讀書呢?
我老公成日話, 因為我係舊生, 亞女都一定可以讀到何日東, 咁幼稚園是旦讀一間都無問題......但係我都想搵一間好少少嘅幼稚園,因為我唔想浪費幾年時間~ ...

E樣我都唔知,我老公同個仔去報,一比form個人就話一定收,唔洗見,不過我老公以前係返下午,所以我個仔都係得下午可以選,上午就冇分,仲要見過,睇下成續先知收唔收,不過過2年都係全日班,我就唔知到時點,不過我老公同個仔都有分,細女入到就好大機會,

首頁

尾頁

跳至