烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

先孝敬屋企個仔嘅母親;
土耳其無花果2粒
蜜棗1粒
新鮮豬展1件,雞腳4隻,出水備用
南北杏一撮:薑二片,蒜一瓣,香葉一片
熱滾水1.5liter。
成品相(未撇油)下圖隔油壺出動
趁著湯熱,我最愛加幾滴魚露調味,
一屋香味,廣東燉湯~無與倫比!

Cheuk2012    發表於 18-5-11 21:01

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

見到北杏……諗起前幾日有個舖
等今晚成品

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

bronicaps150 發表於 18-5-11 15:27
先孝敬屋企個仔嘅母親;
土耳其無花果2粒
蜜棗1粒
好像好多肉

大宅

回覆 20150618bb 的帖子

果然高手如雲,一睇就知,糸!多左豬展,因我喜歡食燉湯肉(特別系慢燉湯豬展及美國螺頭,我至愛甚於清湯牛腩,遲下分享)!家下熄制焗緊,時間差不多稍待成品!

後記分享;
成本吾使$50元,但真係此刻無價,眼見版友買煲一擲千金,但對味道追求,未見果效,
本人不材,於中式廚藝仍在門外摸索,旨在拋磗引玉,希望能為承傳,略盡綿力,不希望教大家買架生,
但歐美架生,說實話並無好大幫助,吾亦曾迷失於此,敬希為監!

琥珀宮

回覆 bronicaps150 的帖子

正喎

大宅

回覆 Cheuk2012 的帖子

我三人前only,有多,整番碗

琥珀宮

回覆 bronicaps150 的帖子

多謝

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

禁止訪問

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

bronicaps150 發表於 18-5-11 19:18
回覆 20150618bb 的帖子

果然高手如雲,一睇就知,糸!多左豬展,因我喜歡食燉湯肉(特別系慢燉湯豬展及美 ...
好野真人出手,唔使買進的貴價用品,食品先係主角

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

子爵府

回覆樓主:

水晶宮

babynetnet 發表於 18-5-11 16:36
見到北杏……諗起前幾日有個舖
等今晚成品

我見到都係諗起嗰個post

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

正呀!期待你分享多D燉湯食譜。成品加魚露提鮮我又真係未試過,因為燉湯一般已經好夠味。下次我都試下先

子爵府

回覆樓主

大宅

Rita 發表於 18-5-13 09:20
正呀!期待你分享多D燉湯食譜。成品加魚露提鮮我又真係未試過,因為燉湯一般已經好夠味。下次我都試下先 :e ...
幾滴魚露就如劃龍點睛之效果勁work,~此物,個人認為有少少臭臭地氣味,但經少少加熱後,氣味自然消失,幾神奇嫁,所以透過分享希望大家都會互想引證一下,至於燉湯尼種烹調~真心想大家努力承傳,因為港人大多數湯水不足,又有可能以為燉湯材料必然係參蓉海味燕窩等高級食材,相反大部分我的燉湯都會吾使$100,而且份量適中,小家庭吾使飲幾日都飲吾哂!

水晶宮

2024年龍年勳章

bronicaps150 發表於 18-5-15 03:04
幾滴魚露就如劃龍點睛之效果勁work,~此物,個人認為有少少臭臭地氣味,但經少少加熱後,氣味自然消失,幾神 ...

魚露~好耐以前,我曾經敬而遠之,皆因人生第一次嚐魚露就比佢腥臭味嚇到走夾唔抖 ,但近年知道,醇度高的魚露比豉油更鮮
一般人一聽燉湯,第一反應係,嘩,好燥㗎喎~但視乎用咩食材而已。燉湯存氣,冇揮發,原汁原味。我多數燉沙参肉竹無花果豬展,一人一碗,又唔怕飲唔哂留過夜,豬展又淋又滑
所以期待樓主分享多D等我又試多D
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至