懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

產後一個半月左右開始覺得雙手麻痺,到而家已經兩個半月,我覺得嚴重左,有冇媽媽都有呢個情況?
回覆 onyi1015 的帖子

Hello onyi1015 ,媽媽經常性麻痹係唔係手腕位置?左右手都有麻痹? 扭毛巾或抱BB時會痹痛嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆樓主:

我而家手指麻痺嚴重d,抱bb就一般啦,唔算好痛
唔知點解生完一個月先有呢個問題
onyi1015 發表於 18-5-17 17:57
我而家手指麻痺嚴重d,抱bb就一般啦,唔算好痛
唔知點解生完一個月先有呢個問題
...

產後體內賀爾蒙分泌改變/血液循環變化,都有機會令媽媽關節麻痺痛 媽媽留意下抱BB姿勢有冇屈曲住手腕? 影響左局部血液循環,多D做握緊拳頭然後放鬆嘅動作,熱毛巾敷/按摩對手,每日最少飲用8杯水,避免鹽份重/濃味嘅食物。如果媽媽改善左抱BB姿勢,做多左伸展運動都仍然無改善,需要向醫生查詢睇下有冇需要接受物理治療或者處方消炎藥物。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

sze82 發表於 18-5-18 21:46
我生完都係咁,手指好麻痺,直頭係扣唔到扭。後黎經期黎返1-2次後,好好多了。而家bb 8個月大,無麻痺了
...

有無話要食咩藥消炎?thx
te quiero mucho mi amo

禁止訪問

洋房

回覆 sze82 的帖子

我平時都有訓醒後手痺, 之後睇脊醫就好返, 手痺有好多原因, 我係頸椎壓住神經, 或者你可能唔知邊到壓住神經, 要檢查過先知.

首頁

尾頁

跳至