懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

MuiTang 發表於 18-5-13 10:16
我陀大仔時五週流到十二週,時紅時啡,但量就唔多嘅,最初流嗰時又係一星期睇2-3次醫生,有醫生話多瞓床, ...

多謝jm你既分享!好多人話安胎藥有得食就食,但私家都係話照開俾我先,另外2隻安胎藥,一種係塞陰一種係口服,姑娘又有講塞陰又會好過口服!我都真係聽到頭暈暈!
第一胎真係好忐忑!就連身邊既人都又擔心又無奈!我除左訓床都唔敢亂郁了!

別墅

kaikai620 發表於 18-5-13 10:44
我想問你依家幾多週?我上網睇過話12週前安胎藥有用,之後就冇用,唔知真唔真,但你要盡量訓床,我依家17 ...

多謝jm分享,暫時都仲係早期!
d血一時時流,有時流得好多有時又無咩!我上網睇係話好多時流既原因並唔係黃體酮唔夠,反而係其他原因多,不過都同老公同屋企人商量完,決定暫時食住安胎藥先,睇下會唔會無甘多血同止唔止到!
星期二再返去覆診,佢快高長大!

別墅

haha748494 發表於 18-5-13 15:05
暫時唯有先臥床休息,等著床血清咗。

多謝jm!
我有聽過話好多時著床都會出血,但其實著床出血,係唔係人人出血既情況,時間長度同量都有不同?

別墅

Kalinming 發表於 18-5-13 17:02
多謝jm分享,暫時都仲係早期!
d血一時時流,有時流得好多有時又無咩!我上網睇係話好多時流既原因並唔係 ...

加油,如果係細週數就食左先,我依家中期,醫生話流血冇藥食政府

別墅

Cts99 發表於 18-5-13 16:33
既然你無抽過血驗黃體,有藥係手,我覺得何不試下?
以我所知,黃體安胎藥對胎無害,因為佢都係補你hormone ...

係廣華抽左一次,只係話所有野正常!
同屋企人商量完決定暫時食左安胎藥先,等覆診後再睇下醫生點講!

別墅

kaikai620 發表於 18-5-13 17:08
加油,如果係細週數就食左先,我依家中期,醫生話流血冇藥食政府

大家都要小心身子!bb痴實!
不過反胃同發熱真係幾辛苦!仲有成個夏天要捱!

別墅

Kalinming 發表於 18-5-13 16:54
多謝jm你既分享!好多人話安胎藥有得食就食,但私家都係話照開俾我先,另外2隻安胎藥,一種係塞陰一種係口 ...

之前醫生話塞藥快到d, 所以開左塞藥既俾我。

我好明白冇可能唔擔心,而每日訓床都好悶。
不過忍一忍啦,睇電話睇電腦好快就一日。
下次照超聲波時問下係咪內有血塊/子宮肌瘤,兩者都會影響出血。

保重,唔好動氣。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主

我覺得安胎藥有用
我早期試過經痛流啡
一塞完就停左

別墅

Kalinming 發表於 18-5-13 18:13
大家都要小心身子!bb痴實!
不過反胃同發熱真係幾辛苦!仲有成個夏天要捱!
...

3個月好快過,我覺得自己懷孕步步驚心甘

侯爵府

2019新春慶豚圓

Kalinming 發表於 18-5-13 01:58

首先食藥係唔係一定有用先?

你講嘅嘢係岩架,我當年流啡,醫生

別墅

suzugar 發表於 18-5-13 18:21
之前醫生話塞藥快到d, 所以開左塞藥既俾我。

我好明白冇可能唔擔心,而每日訓床都好悶。

因為我上年年尾睇完同一個醫生,抽左子宮內膜既細胞做化驗,我自己一向都有做抹片!
本身都打算塞藥,但一見到成隻手指都係血,真係好擔心!過2日再見醫生一直會好好問清楚!

別墅

yankiyan 發表於 18-5-13 18:50
我覺得安胎藥有用
我早期試過經痛流啡
一塞完就停左

多謝jm分享,我而家睇下食左口服個隻先,睇下情況有無改善

別墅

kaikai620 發表於 18-5-13 19:04
3個月好快過,我覺得自己懷孕步步驚心甘

好似日日都覺得好難捱甘,又想嘔,又食得唔多,一見血又擔心!只希望佢健健康康!唔好成日投訴甘就安樂

別墅

華美 發表於 18-5-13 19:53
你講嘅嘢係岩架,我當年流啡,醫生

想知jm你個醫生點講!

別墅

Kalinming 發表於 18-5-13 21:00
好似日日都覺得好難捱甘,又想嘔,又食得唔多,一見血又擔心!只希望佢健健康康!唔好成日投訴甘就安樂
...

放心,過左3個月就唔嘔啦!為左bb加油(emoji)(emoji),有血一定要訓床

別墅

kaikai620 發表於 18-5-13 21:02
放心,過左3個月就唔嘔啦!為左bb加油(emoji)(emoji),有血一定要訓床

而家邊度都5敢去,就算係屋企都係係床唔敢亂郁!d五臟六府成日搞下搞下甘

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Kalinming 發表於 18-5-13 17:04
多謝jm!
我有聽過話好多時著床都會出血,但其實著床出血,係唔係人人出血既情況,時間長度同量都有不同? ...

我果陣著床得1次一個$5蚊銀咁大,我仲以為黎m, 換左m巾不過一滴都無再流

我諗著床只會著一次,唔會keep住流血掛

Anyway, 食醫生開既安胎藥應該無壞既,休息多d~~ bb痴實

侯爵府

2019新春慶豚圓

Kalinming 發表於 18-5-13 21:01
想知jm你個醫生點講!

其實我照到係子宮入面流血,但唔多,我醫生仲話唔駛成日瞓喺度,坐得架喇。咁咩原因流血,我個case就真係唔知,佢就係話食藥都無乜用,只係心理上好啲。 之後我睇中醫安胎,初頭係咁開阿膠,都無乜幫助,後來中醫改為幫我勁補氣,咁就得咗嘞,果陣都有咗5個月了

別墅

華美 發表於 18-5-13 21:54
其實我照到係子宮入面流血,但唔多,我醫生仲話唔駛成日瞓喺度,坐得架喇。咁咩原因流血,我個case就真係 ...

可唔可以介紹下你個中醫俾我啊?

侯爵府

2019新春慶豚圓

Kalinming 發表於 18-5-13 21:00
...

我好明白你,我果陣都係尿都唔想痾,好驚一除褲,就見到……。仲有過一刻,好快閃過嘅念頭:你真係唔得嘅就不如快啲…啦。
不過都要提住自己放鬆,樂觀啲,唔好諗衰嘢!我果陣就不停睇電視等自己唔好諗嘢囉。 而家個仔都6歲了。
今日係母親節,祝願你一切順利,母子平安!

首頁

尾頁

跳至