懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

324日凌晨5:30紮醒去個次所,發覺見紅,之後同呀媽講,因為第1胎,安全起見就入院檢查,換好衫就打比老公。6:15我同呀媽同老公都到威爾c,上到侍產房姑娘問左幾句就上左床駁心跳機,每痛一下就禁個制,聽到一一既心跳,每一秒都好窩心。聽左15分鐘到,姑娘就拆走個胎心機,話我第1胎,所以冇甘快生得,就叫左老公同呀媽返屋企休息下先。然後24號就好平靜甘渡過,食野,去次所,完全冇問題,活動自如,我有一刻以為未生得就出院。

姑娘話想快啲生就去坐下ball仔,會容易啲生,甘我就去坐左1個鐘到,太攰就上返床訓。

到左24號晚上,熄曬燈,我仲同老細傾電話偷食朱古力條。一路同老公傾電話一路食,由於未肯定生得,老公都未拎侍產假,所以凌晨陪完我入院,佢都要返工。之後我就同一一講:你快啲出黎拉,爸爸走泥走去好辛苦架!
傾完電話後就feel到開始黎料,由15分鐘陣痛一次到5分鐘陣痛一次,個種痛都忍到,不過都想快啲過。因為事前我係甘上網睇第1胎既生產過程,所以都知道5分鐘陣痛一次都冇甘快生得,不過姑娘就話5分鐘痛一次就要禁鐘同姑娘講。同左姑娘講後,就話同我內檢,結果就話開左2度,要我繼續等下。過左大約2個鐘,就真係再痛左,痛到想打無痛,之後禁鐘叫姑娘睇下開左幾度,順便問下可五可以打無痛,姑娘聽到就話最好五好打,因為可能無力生同埋要醫生話ok先打得,聽佢甘講我就打消左打無痛既念頭,轉用暖水袋。之後內診,話已經開到3度,頭3度係最難開,話我就差五多叫我準備一下,汁下自己啲野,之後比左件紫色袍我著。

過多半個鐘頭到就汁好曬野,要自己過床,之後姑娘就推左去對面既侍產房2,一入去就聽到另一個媽媽係到大叫,話好痛話五生,甘當然姑娘都係好惡甘叫佢留氣一陣生好過。到左侍產房姑娘都話我差五多可以打定比老公叫佢過黎,過左30分鐘到老公就到了,我既陣痛亦開始忍五到,開始呻淫,叫姑娘睇下開幾度,姑娘話未夠鐘檢查,要等多20分鐘先檢查,個刻真係唯有死頂!到左姑娘黎內診,話開到6度,之後內診[了了]下就話穿左羊水,要12小時內生產。穿左羊水後,簡直生不如死,痛到係甘大叫,之後個胎心機開始發出長響既聲,姑娘就入黎整個胎心機,然後姑娘就同叫左另外個姑娘入黎,講左幾個英文,我自己心知都應該有問題,之後姑娘同我講,bb心跳開始慢,要即刻落產房生,個陣話我己經7度,之後就打種豆(冇中b鏈),不過姑娘話要打就由佢,個陣痛到乜都五想理,之後拎個盆,叫我柯尿,之後我柯太少,就要插尿喉,一插就感覺到自己柯左好多尿。

之後就好快推左去產房,因為緊急生產,所以爸爸不能陪產,落到產房,見到四五個助產士,同一個女醫生,女醫生就按下我個肚,再內診,話已經開到9度,有可能要用助鉗,我己經痛到冇所謂,之後醫生同助產士講咗幾個英文詞,應該bb依個頭既位置,然後再內診,話已經開到10度,可以試下五用鉗順產,之後叫我陣痛一黎就試下用力,不過其實我一落產房,陣痛一黎嘅時候已經開始不自主用力柯,因為自己覺得冇甘痛,然後助產士拎咗份剪會陰嘅文件俾我簽,我痛到想死,了兩下簽名比佢就算。結果試咗兩次陣痛用力,第3次剪會陰就生到!過程中聽到助產士講:我哋都係想為你好,唔係你同BB都會有危險。我聽到嗰一刻就就用盡全身嘅力柯出嚟,最後bb好平安出世。325日出世
3.14kg11:10分入產房 11:42分出世,姑娘都話好快!由於緊急生產,所以爸爸唔可以陪入黎產房,不過一生完,助產士就即刻叫爸爸入嚟啦!所以母愛真係偉大!生完嗰陣老公一入嚟我即刻同佢講我唔會再生第二個,但依家望住仔仔已經唔記得咗嗰陣嘅痛楚反而想生多個陪仔仔!

別墅

angelyeeyeeli 發表於 18-5-14 15:34
3月24日凌晨5:30紮醒去個次所,發覺見紅,之後同呀媽講,因為第1胎,安全起見就入院檢查,換好衫就打比老公 ...

恭喜你

別墅

回覆樓主

我下個月都威院生,第一胎,好緊張謝謝你的分享

別墅

回覆 miumiu419 的帖子

加油呀

大宅

回覆 angelyeeyeeli 的帖子

恭喜晒呀!!! 你編文章好詳細呀!成個個程清楚晒, 睇你編文章本來以為都生得好快, 後來睇返由夜晚都朝早11點幾, 都有成10幾個鐘, 我都係第一胎, 我冇你呢份勇氣順產, 我所以揀開刀.

別墅

回覆 pear000 的帖子

係呀,不過頭幾個鐘都忍到,係穿左羊水之後就忍五到,簡直係痛到癲左不過依加見到仔仔健健康康,幾痛都值得既

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

恭喜

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

你令我諗起當時姑娘幫我整穿羊水後,都開始黎料,越來越痛,穿左羊水感覺開度數快左好多

複式洋房

恭喜你!!謝謝你的分享,十分詳盡的,我8月都係威院生,第一胎,希望不會痛咁耐的!!

別墅

回覆 Siuyee_chee 的帖子

我都係一穿羊水就痛到傻左

別墅

回覆 Janet720hk 的帖子

其實到真係好痛去到生,前後3個鐘都五洗,媽媽你要加油呀!

大宅

恭喜樓主阿 , 好感動 , 睇到我差D喊.

禁止訪問

回覆樓主

別墅

wonghiuyeezozo 發表於 18-5-19 23:23
恭喜晒 我係催生既 我個時係半夜痛 護士問我用邊種止痛 我問有冇無痛 佢地話冇 最多比個暖袋你
...

係呀 生前陣痛 生後傷口痛 生緊就反而冇甘痛 不過2種痛都好快過!各位準媽媽加油!

禁止訪問

別墅

回覆樓主

恭喜曬!
好快唔記得曬啲痛就想生第2個(emoji)

複式洋房

angelyeeyeeli 發表於 18-5-14 15:34
3月24日凌晨5:30紮醒去個次所,發覺見紅,之後同呀媽講,因為第1胎,安全起見就入院檢查,換好衫就打比老公 ...

加油媽媽

複式洋房

回覆樓主

我上年7月又是威院產鉗先
產後傷口腫哂發炎又失禁
我傷口痛左一個月先唔痛
怕怕了第二胎唔敢順產

別墅

hazcps922 發表於 18-5-24 00:37
我上年7月又是威院產鉗先
產後傷口腫哂發炎又失禁
我傷口痛左一個月先唔痛

我有剪會陰,傷口都要6個星期先五痛

男爵府

回覆樓主:

我都係威院生,個度既姑娘醫生比想像中好,我bb個頭向下但唔岩位,全靠佢地我先順產到

首頁

尾頁

跳至