懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家如果有份穏定既工作
會唔會辭職多D時間做運動來備孕
如果辭工幾年都同BB無緣, 咁咪又浪費時間又冇左收入

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我之前份工都做左好多年, 算穩定, 但人事變動, 搞到我唔想做, 跟住又打算生b, 就辭左工, 不過我之後 keep 住做 temp job, 1 個月, 3 個月, 1 個月咁........, 跟住過左大約一年就 bingo

大事化小, 小事化毛.........

象牙宮

bablovebaby 發表於 18-5-14 17:22
大家如果有份穏定既工作
如果辭工幾年都同BB無緣, 咁咪又浪費時間又冇左收 ...

動不動 辭職 預備有BB? 為什么?

有BB 一起工作, 令BB 腦更灵活。
有的有BB 去讀書。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

又冇諗辭職去備孕,反而係諗一有左就辭職 因爲自己覺得返工由屯門去銅鑼灣要轉車返工太遠,其實份工都好舒服冇壓力又可坐可企。不過因為備孕而辭職完全唔做野就會好悶,同埋個個月都諗今個月中唔中,諗多兩個月就渡日如年咁架啦,一係就做part time

大宅

回覆樓主

一定唔會。生仔講緣份,要生到點都生到。

複式洋房

回覆樓主

備孕咗3年都唔成功,期間中醫針灸咩都試哂都無用,個人差啲抑鬱,諗住辭職休養準備做人工,但公司唔想放人所以放咗我2個月大假,可能份工真係太辛苦,一放假即刻Bingo
所以如果經濟許可,老公又支持,停工一段時間休養生息都係好選擇,成日都慶幸自己有咁做到,唔係都唔知BB幾時先嚟搵我

klsabb    發表於 18-8-16 11:31

子爵府

回覆樓主

唔會啦,我份工忙到七彩,壓力大,訓唔夠,又年紀唔細,但一個唔留神自然中左,所以我覺得係唔關事。除非有好大精神困擾,先會考慮辭工。

水晶宮

回覆樓主

no, 無野做又無bb, 就算積蓄可以用好耐,悶都悶死啦

珍珠宮

我覺得要睇自己嘅情況囖,如果因為工作壓力太大一直未懷孕,可以嘗試辭職嘅
我覺得仲要睇屋企嘅收入同經濟狀況,因為畢竟生個BB都要好多洗費~~

伯爵府

bablovebaby 發表於 18-5-14 17:22
大家如果有份穏定既工作
如果辭工幾年都同BB無緣, 咁咪又浪費時間又冇左收 ...

運動放工有時間都可以做嘅

大宅

回覆樓主

但當你辭左工 諗法原全放係bingo未呢件事身上 會更大壓力 順奇自然 分散注意力係最好

大宅

回覆樓主

樓主係唔係試左好耐都唔中定係點先。如果試左好耐都唔中,check 過雙方都無問題既話,可能去放假休息下,relax 下可能會有幫的。我自己就生左先唔做野湊b, 未有bb 時都想博殺下,儲多d 錢等有bb 時唔洗咁手緊。

複式洋房

回覆 Ballz 的帖子

之前計劃想生BB一兩個月好快有消息但好快又小x左,睇中醫話要多d運動
所以諗著下次一有左會即刻唔做
我老公叫我辭職揾partime 可以full time做運動
佢話造人緊要過返工又話屋企唔洗等錢開飯
我陣係諗辭唔辭職都好大压力,畢竟自己少左收入
但又怕時唔等人

大宅

bablovebaby 發表於 18-5-15 01:45

之前計劃想生BB一兩個月好快有消息但好快又小x左,睇中醫話要多d運動

我中醫話做運動做得好攰,都係對身體有壓力,好難全職做運動嘛。同埋一個月先得幾日可以 bingo, 今個月無,要等多一個,等既時間真係悶到生菇。

唔返工又無左同事可以同你吹水分散注意力。

複式洋房

回覆樓主

既然家人支持經濟又許可做咩唔辭職?
我有家人都係咁情況,我地全家好鼓勵佢辭工休養,等佢身心輕鬆啲,而家辭左2,3個月,睇中醫話佢身體好左,雖然仲努力緊ivf,不過我地唔會急唔俾壓力佢。最緊要你自己都要放鬆唔好俾壓力自己,咪當享受下囉人生有幾可有悠長假期先

大宅

rosey2056 發表於 18-5-15 08:20
我中醫話做運動做得好攰,都係對身體有壓力,好難全職做運動嘛。同埋一個月先得幾日可以 bingo, 今個月無 ...

我果時都係番工加放工做gym, 一星期2,3次,一次會係星期六,平日一兩晚,又唔覺得愈做愈累,反而個人愈來愈精神同埋有活力。好似行步路都快d. 有時都會去行山。

複式洋房

bablovebaby 發表於 18-5-15 01:45

辭職去生B, 你可能仲大壓力難有B
可以放工或放假去做運動, 咁你唔會咁大壓力。

大宅

回覆樓主

如果無經濟壓力而份工又真係辛苦,我會辭職。因我上年舊公司好多人事變動,上年年頭又小產,考慮咗2個月時間係11月辭職,咁本身都諗住今年年頭先再搵工,又好彩有另一份工接住落,壓力細好多之外心情好哂,依家有咗14w,心情絕對影響架,你諗吓邊樣對你自己最好啦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

要睇具體情況,如果生育能力冇問題,我就唔會喇,有返工,先有收入,又唔會無所事事。

複式洋房

回覆 tinker1212 的帖子

我家人都好支持我, 經濟上冇压力
工作上都冇压力,
不過可能做左好幾年, 開始有力不從心既感覺
想轉下PARTIME, 我咁做係咪好傻?

首頁

尾頁

跳至