意見反饋
義工

湊B百科 今日: 2|主題: 3148

跳至
樓主: chanyinling0313
全職媽媽時間表?

複式洋房

國民生產總值:184

回覆樓主:

我係ftm,冇工人冇長老全自湊,不過好在我老公肯喂第一餐(係佢話唔請工人)所以我地兩個shift 2更甘做冇甘辛苦,係夜d訓。不過有突發事件例如出疹真係忙到dim~ 我schedule如下

830am 老公喂第一餐,的番個仔入黎訓

11am起身,執屋執野refill
1pm喂奶,倍bb玩,唱遊
2pm自己食飯
3pm tum bb訓
4pm煮米水,煮粥仔
5pm準備大人晚飯,煲湯
6pm喂b食粥,倍bb玩,唱遊
7pm煮大人飯
8pm喂b飲奶,老公番,幫bb沖涼
9pm大人食飯,bb食snacks
10pm我沖涼
1030pm喂bb奶
1130pm tum bb訓
1230am 整定第2朝bb既粥料同老公早餐,預時7am煮
1am 洗bb衫(第2日先乾完),然後自由時間,計劃下聽日,ws定老公有咩要買
3am 幫bb換片(非常重要!)

複式洋房

國民生產總值:184

屈屈C 發表於 18-10-28 02:07
我係ftm,冇工人冇長老全自湊,不過好在我老公肯喂第一餐(係佢話唔請工人)所以我地兩個shift 2更甘做冇甘 ...

以上係6個月後喂5餐schedule, 6個月之前要多1個鍾pump奶同多半個鍾喂多1餐奶。

珍珠宮

國民生產總值:40129

做全職媽媽都無時間列個時間表,日日BB醒左就喂奶,同BB玩,BB訓左就尽快煮嘢自己食。到左15點半就同BB沖涼,多數係BB訓覺嘅時間。

複式洋房

國民生產總值:243

haha748494 發表於 18-5-16 15:38
全職媽媽冇時間表,我朝早煮早餐,送大囝返學,買餸,撲返屋企湊細囝,比C6返工,喂細囝,煮飯,做家務,有 ...
送大仔出門時,邊個幫你睇住細仔?

男爵府

國民生產總值:8047

GCHK 發表於 18-5-15 15:13
我唔係,不過我都好佩服全職媽媽,其實我覺得全職媽媽仲忙過返工~

唔係覺得 係真嘅辛苦過返工

公爵府

國民生產總值:26759

2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

bchuma 發表於 18-7-9 21:54
我都準備成為 全職媽媽 ,岩開始我已經覺得好辛苦啦

同你一樣真係好辛苦&.頂唔順...
我有左先無做,生左就自己湊無姐姐無陪月,好彩有長老煮飯,我剩係湊b,但兩個月我已經頂唔順,同老公要求比長老湊,想搵返野做 佢叫我湊到6個月....我好似見到署光的感覺,心情好返好多... 之前直頭產後抑鬱咁滯
大事化小, 小事化毛.........

公爵府

國民生產總值:26759

2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

sammiso 發表於 18-11-21 15:37
做全職媽媽都無時間列個時間表,日日BB醒左就喂奶,同BB玩,BB訓左就尽快煮嘢自己食。到左15點半就同BB沖涼 ...

我同你差不多... bb訓左做家務同自己食野,跟住就係餵奶換片,餵奶換片,餵奶換片.... 無schedule, 不過每日起身會plan好幾點沖涼幾點落街,因為沖涼要係餵奶前一小時,落街又係,而又想落完街先沖涼...有時屋企無野食又要落街買飯咁....沖涼又不能太夜因爲怕凍咁...

珍珠宮

國民生產總值:41263

bchuma 發表於 19-1-5 18:16
唔係覺得 係真嘅辛苦過返工

對亞,所以我選擇工作

翡翠宮

國民生產總值:89065

BB防敏心得分享勳章

回覆 lcmyk 的帖子

C6仲系屋企,可以睇住細B.

男爵府

kmbb519 發表於 19-1-5 23:08
同你一樣真係好辛苦&.頂唔順...
我有左先無做,生左就自己湊無姐姐無陪月,好彩有長老煮飯,我剩係 ...

我一個人湊 中午自己煮飯 晚上先生住 同長老相處唔來 而家慢慢適應 先生為我分擔

男爵府

GCHK 發表於 19-1-6 17:45
對亞,所以我選擇工作

有人湊幫你就係咯

別墅

國民生產總值:581

回覆樓主:

我係全職媽媽,有長老幫手煮飯,見其他全職媽媽d schedule好smooth咁,但我B醒果時一定要陪住佢,唔係就大叫大喊,完全做唔到嘢,等佢訓覺果時又做得勁趕,長老唔得閒果時我煮嘢都煮唔切,真係冇停手呀!真係佩服你地可以做到咁多嘢

珍珠宮

bchuma 發表於 19-1-7 17:32
有人湊幫你就係咯

係亞,好彩我媽都好幫得手

男爵府

GCHK 發表於 19-1-8 08:40
係亞,好彩我媽都好幫得手

羨慕

珍珠宮

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
bchuma 發表於 19-1-8 18:11
羨慕

自己亞媽湊嘅好處係放心好多,不過有時佢又太縱

男爵府

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
GCHK 發表於 19-1-9 17:09
自己亞媽湊嘅好處係放心好多,不過有時佢又太縱

我媽我反而5放心

珍珠宮

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
bchuma 發表於 19-1-10 15:53

我媽我反而5放心

點解嘅,媽咪湊,我放心好多

珍珠宮

國民生產總值:37444

GCHK 發表於 18-5-15 15:13
我唔係,不過我都好佩服全職媽媽,其實我覺得全職媽媽仲忙過返工~

我同意!全職媽媽真係無自己私人時間。

男爵府

GCHK 發表於 19-1-11 16:06
點解嘅,媽咪湊,我放心好多

唔知 總之就好唔放心

珍珠宮

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
RubyYu07 發表於 19-1-11 20:53
我同意!全職媽媽真係無自己私人時間。

冇錯,全職媽媽真係冇自己嘅空間

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.