家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jasball 發表於 18-5-23 15:52
多謝你善意提醒

但對吉隆波有幾亂都係一個問號

點解咁多人移民台灣, 因為台灣同大陸 生活模式也非常之接近, 反而泰國應該唔會好多香港人移民過去, 鬼佬就會比較多,因為相對呢個消費便宜, 有朋友買泰國樓, 因為長期丟空結果俾人霸佔咗, 想攞返間屋仲要俾人打一身, 結果 賤價賣樓了事, 呢個真人真事 告訴大家如果要移民真係要考慮人生安全

大宅

回覆樓主:

其實首先我無設定馬來西亞是好定唔好

而且好明顯馬國第二家園計劃只是一個十年免簽計劃,你唔係佢國家公民,但同時你唔使放棄香港永久居民身份,依個係無乜大錢殖民英美大國的香港人,係移居另一個地方的其中一個選擇

始終無人知2047香港會點

另外對吉隆波地產有興趣,可惜新政府上台後要再review 所有重大機建項目

子爵府

jasball 發表於 18-5-23 15:52
多謝你善意提醒

但對吉隆波有幾亂都係一個問號

我反而咁樣睇,隨著廣東省開始富裕 ,治安近啲7至8年以大幅提升, 深圳已經超越香港所以根本唔會有人搶嘢, 台灣罪案率 畀馬來西亞和泰國低非常多

以前我都講過有個香港人在泰國買樓, 因長期不去泰國,間屋俾人霸佔咗, 報警都冇用, 收返間屋仲要俾人打一身, 結果賤價賣樓同唔敢去泰國

至於馬來西亞治安, 同當地人了解就最好, 吉隆坡我有朋友,沙巴太太有朋友, 本地人異口同聲話治安一般, 當然為拗而拗已經沒有意義

子爵府

yumding 發表於 18-5-23 15:54
我估係東南亞,除星加坡外,很少能與香港水平比美。
人人心中把尺都唔同,所以有人觉得好,有人觉得壞不足 ...

大家記唔記得碧桂園喺馬來西亞有個樓盤項目, 佢嘅重點就係 ,買樓可以攞到馬來西亞戶籍, 其實要入席這些落後國家根本是非常容易, 還記得有人在馬來西亞機場落地簽證, 結果關員 要求收黑錢才可辦理, 這個真人真事告訴大家,馬來西亞是怎樣的一個國家

大宅

jasball 發表於 18-5-23 16:32
其實首先我無設定馬來西亞是好定唔好

而且好明顯馬國第二家園計劃只是一個十年免簽計劃,你唔係佢國家公民 ...

我都對吉隆坡商業及住宅單位有興趣,特別係近市中心雙子塔,現有新項目,長線投資有利可圖!第二家園只係用呢做按揭,因為join 左MM2H 之後可以按到8成買物業!

大宅

charlenebb 發表於 18-5-27 22:39
我都對吉隆坡商業及住宅單位有興趣,特別係近市中心雙子塔,現有新項目,長線投資有利可圖!第二家園只係 ...

但而家我有4樣野concern

1. Malaysia new government said all big infrastructure would be reviewed again, including the KL SG rail ... which means there would be a delay n over budget or even cancel

2. Malaysia is the only country required buyers to full paid the flat according to the building milestone before the flat is completed (樓花期已要full paid)

3. USD appreciation in coming future (my foreseeable only)

4. Foreigner must buy flat greater than MYR1M in KL, while local ppl can buy cheaper flat, which means if u are local, u hv choice to pick a cheaper flat ... which may means the one to rent or buy your flat in future, most likely would be foreigner only... so if foreigners don’t invest in Malaysia , u will hv big problem becoz u don’t have both 內外需

大宅

回覆樓主

其實如果係投資
我係唔使佢樣樣都100 分
就係個city 未發展好我先想投資
靠佢個3-4厘息 我放入ML account/2800/領展都有

就好似廿幾年前d人仲係好驚大陸
覺得大陸好黑暗咁
廿幾年前我十歲未有$買深圳樓
到今日佢已發展成熟 仲有人贊佢治安好
我已經買唔起

我都知香港好
但我單身好難爆多層香港樓

講返移民 我就知英美加澳紐好
夠錢去到先得架(emoji)

大灣區我明係好
但有幾多泡 我真係估唔到

why KL Becoz this is the CBD/core of the capital city ... can I buy the core of HK? NY? SF? London? Tokyo? Toronto? Sydney? Auckland? Even CBD of BJ/SH and SZ 我都買唔起

The land of the CBD of a capital city is never with unlimited supply ... hmmm... and this is the difference ...

So I m not looking at how good/bad is a country at the moment, China was not good before , right ? I m looking at the supply of the land ... and the development of the country

大宅

jasball 發表於 18-5-27 23:12
其實如果係投資
我係唔使佢樣樣都100 分
就係個city 未發展好我先想投資

投資就係睇眼光及有風險,五好講二十幾年前,就講2003年我家人買上海樓花,$80萬人仔,現在已經過千了!諗番當年家人都好擔心下,所以我覺得吉隆坡可以考慮的!

大宅

charlenebb 發表於 18-5-28 22:48
投資就係睇眼光及有風險,五好講二十幾年前,就講2003年我家人買上海樓花,$80萬人仔,現在已經過千了!諗 ...

深圳依七八年治安好左好多
但我已經買唔起了

馬國而家國債嚴重
我要睇定d d大基建
最怕佢review 完遲幾年後都係迫住要起
d建築成本爆晒
個國家無力還債d馬幣會唔值$

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-5-16 18:39
那個是廣告~

刚從馬來西亞,沙巴钓魚回来,當地華人說,笨蛋香港人才會移民馬來西亞,他們有能力都移民走 ...

而家d香港人為左走,邊度都唔理,剩係睇d樓平唔平

子爵府

回覆 jasball 的帖子

Additional points for concern :
1. Exchange control
Without approval from Government you cannot remit $ out of Malaysia. This has been implemented since around 1998 Asian financial crisis.
2. Value added tax
Even if your flat / house / property rises in value and you earn $$$, you must settle and pay value added tax before you can remit $ out of Malaysia.
3. Law and order
Apart from corruption, pls check local newspaper for local news.

子爵府

baby668 發表於 18-5-20 23:07
馬來西亞係一個極度腐敗嘅國家, 而且罪案率極高, 老老實實移民絕對唔係好選擇, 尤其是錢唔多嘅人更加應該 ...
Agree. Good for tourists only.
Don't try to tell me I know nothing about Malaysia.
I have a lot of relatives in all the major cities.

大宅

回覆 Bluestar 的帖子

我有朋友在KL 土生土長都話近年KL 治安極差,去停車場攞車都隨時比人打劫。有錢華人都在屋院請secure。 馬拉收入就一向低,公共醫療差, 屋企人被車撞到昏迷入院都冇人理要轉私家。

男爵府

好熱下喎

子爵府

mb2 發表於 18-5-31 22:05
回覆 Bluestar 的帖子

我有朋友在KL 土生土長都話近年KL 治安極差,去停車場攞車都隨時比人打劫。有錢華人 ...

一早講過好多次, 但係就有好多專業人士出嚟努力唱好, 所以都懶得回應

子爵府

suzukiii 發表於 18-6-1 17:27
好熱下喎

除咗熱之外,你仲要忍受呢一秒鐘出猛太陽,半個鐘頭之後傾盆大雨, 呢種變幻無常嘅天氣

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 Ahky1033 的帖子

說真的 排華國家絕不考慮, 有咩事 家人財產 好冇保障

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

危險大,排華

侯爵府

賣得好就唔洗係香港賣
好似深圳樓唔須要係香港賣廣告,內銷已夠哂!
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

BB防敏心得分享勳章

看TVB街市遊樂團星馬篇就可以

首頁

尾頁

跳至