婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

6299多數會在結婚前後,你生仔後有所改變,因為大家的身分都不同了。
如果真的打算結婚,不防先和自己C6講講居住、家用、家務、生仔、照顧、教育,這些生活細節。有空又chok吓99個態度。C6係99養出來的,口講天花龍鳳,但心底的態度一脈相承,應該可以估計到一些。

子爵府

回覆樓主

我同99 同住,暫時無乜野,主要係我早出晚歸,而佢都唔會特別干涉我嘅事,佢都唔係多野講嘅人,所以暫時好平安!利申:未生小朋友,聽講生左就會多磨擦。

別墅

咩人都係,總有好同唔好,
但好野唔會周圍唱, 醜事反而傳千里
夫妻版,婆媳版就係聚集呢班負能量既地方,係度你好難搵到你既答案架喇
最緊要係 憑心啦,你人好,對人好,人地就對番你好,
人地對你唔好,只要你唔係要報復,亦唔會有人有資格話你

大宅

親子皇帝 發表於 18-5-16 09:56
咩人都係,總有好同唔好,
但好野唔會周圍唱, 醜事反而傳千里
夫妻版,婆媳版就係聚集呢班負能量既地方,係度你 ...

好錯大把人報喜不報憂?睇完未算千奇未上心?各家自掃門前雪……

子爵府

回覆 DingDingB 的帖子

我結婚十多年,生了兩個,不同住少磨擦,關係幾好。我有幾個親戚朋友,都是奶奶幫忙湊孫,一齊住或住好近,晚上一齊食飯,她們跟奶奶都好好,還讚奶奶。相反不同住距離好遠一年見幾次,都可以好憎奶奶,勁多怨言。你做好自己就得,不用擔心太多。

大宅

回覆樓主:

無好唔壞,當搭住的人無分別,好定唔好。

複式洋房

多謝大家分享,其實都有好多好既婆媳關係
女人難做,希望大家都好,加油加油

珍珠宮

回覆樓主:

想知有乜事
男友叫你忍
幫你分析下你6299算唔算麻煩

禁止訪問

2018復活節勳章

男爵府

回覆樓主

我果pair 幾ok 我請佢地食好西 生日 母親節俾錢送禮 佢整保品我食 以禮相待 不同住 客客氣氣 我無幫手煮飯 未結婚前有扮嘢洗完 哈哈
te quiero mucho mi amo

大宅

開心吸收勳章

DingDingB 發表於 18-5-15 17:15
身邊同事, 朋友及網帖 都好多人鬧 6299, D 關係勁差, 其實都好灰
我同男友父母宜家關係都幾好, 客客氣氣
個 ...

唔係撥你冷水,入左門同未入門係會有分別,如果生埋細路就更見真張,都係果句,少d 來往就最好

日月水火    發表於 18-6-2 21:54

大宅

回覆樓主

我覺得6299幾好㗎,不同住已經少磨擦,又有少少言語不通,聴唔明笑下就算,開心好多。
佢哋又識講嘢,成日讚我女即佢地個孫高佻美女(其實係瘦(emoji))和運動型(皮膚黑(emoji)),都係嗰句啫,大家開心。
反而我自己阿媽由細到大都雞蛋裡挑骨頭,做得幾好都唔會讚,講嘢太直接。真心覺得老公小時候比我幸福。

男爵府

身邊同事, 朋友及網帖 都好多人鬧 6299, D 關係勁差, 其實都好灰
個 ...

有!我每星期有一晚會番男家瞓,但又唔同住。我62好識做,99都幾好,我個個星期六晚同星期日下午都會同6299開枱打麻雀

6299牌品好,人品亦好!

男爵府

niel 發表於 18-5-23 00:38
唔係撥你冷水,入左門同未入門係會有分別,如果生埋細路就更見真張,都係果句,少d 來往就最好
...

我調番轉,未入門有說話聽,但入左門就再無!可能99見米已成炊

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

個 ...

我同6299關係ok
入左門9個月
我同老公算係閃婚,拍拖4個月就決定結婚,但唔係有左,老爺當時第一個贊成(可能想抱孫?)
搞婚禮期間都融洽,無爭執。
我入門前後都無扮過野,無洗過碗執過枱,但我奶奶又無乜野

男爵府

個 ...

我覺得其實都係代溝問題,6299有佢哋上一代嘅做法,呢代有呢代嘅做法,各持己見,如一起住,問題一定有,這個不能避免,只係睇自己能否退一步,如不能,就會更加唔開心!但若不一起住, 基本上不用磨擦,所以6299做嘅嘢,根本不用上心!

男爵府

回覆樓主

我都係同6299一齊住
住左咁多年一直都相安無事
的確唔係由細到大都一齊生活
生活習慣方面係需要適應
其實最重要都係互相遷就
搞到太難睇最後都係C6難做
好想分享係當小朋友出世之後對育兒方法的確大家都有各自意見
就算幾唔岩聽既我都選擇唔出聲
其實大家出發點都係錫小朋友
重心唔好全部放喺小朋友度