家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

打工仔嘅悲歌,莫過於眼見一個Lunch set年中加價幾次,但自己份糧卻十年如一日。英國求職網站Totaljobs一項調查顯示,有63%受訪打工仔話自己係「月光族」,份糧未捱到下次出糧,就已經花清光;當中,42%更稱整份人工只捱到三星期。

該調查訪問了6755位英國打工仔,最大開支係住嘅方面,交租或供樓佔逾三成人工。若計埋交通、食飯、醫療等必要支出,真係無乜點剩,甚至入不敷支。調查指出,打工仔女每月使費平均高達人工的159%。有33%受訪者稱,要靠透支信用卡或儲蓄,才能維生;另有17%承認打多過一份工。

有人選擇開源,有人選擇節流。每逢糧尾,有45%受訪打工仔指,會打消同朋友外出食飯應酬嘅念頭;18%則表示放棄買煙和酒,另有9%話取消娛樂如睇戲。此外,24%坦言會搵藉口避見親友,點都唔會自爆財困。
事實上,有財政問題嘅憂慮,令56%受訪打工仔稱喺工作上感到有壓力。不過,只有9%願意向公司嘅人,如上司或同事傾訴。咁諗都好正常,若被口疏同事以訛傳訛,破壞自己名聲就唔好啦。

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E9%95%B7%E6%9C%9F%E7%B3%A7%E5%B0%BE-63-%E6%89%93%E5%B7%A5%E4%BB%94%E4%BF%82-%E6%9C%88%E5%85%89%E6%97%8F-005259973.html

睇到呢篇文好有共鳴,唔只打工仔長期糧尾,BB出世後我都長期糧尾,養大一個小朋友真係要唔少錢,話就話開源節流,但實際上真係有D困難

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

出街食飯真係好貴,之前有$3x、$4x一個餐。而家有啲五十幾蚊,淨係得粉麵,湯都冇……

繼續努力開源節流
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

bb 出世之後,d 錢好似有腳咁自己會走
但一定唔會好似文中咁講洗到突哂、透支信用卡之類,無底深淵
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

公爵府

唉, 我中年轉工又轉埋行. 人工得番一半. 我對上一次加人工係2006年既事.
好彩我供樓用1/4, 自已只用1/4, 另外一半伙儲蓄.

不過轉左工之後, 得留一半人工........每個月都唔太夠. 唯有少D出街, 訓練自已....而家都叫做儲得3幾千一個月.

好彩之前的儲蓄都多.....都無咁愁.

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大城市都一樣,人工一年加一次,物價不斷加,麥記11蚊包,都無了

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

crystal媽咪 發表於 18-5-15 18:59
出街食飯真係好貴,之前有$3x、$4x一個餐。而家有啲五十幾蚊,淨係得粉麵,湯都冇……

繼續努力開源節流
認同呀,少出街食架啦我已經

男爵府

newspaperhang 發表於 18-5-16 08:25
bb 出世之後,d 錢好似有腳咁自己會走
但一定唔會好似文中咁講洗到突哂、透支信用卡之類,無底深 ...
有個家庭唔可以咁樣洗腳唔抹腳,自己死慳死抵

男爵府

koko2000 發表於 18-5-16 09:29
唉, 我中年轉工又轉埋行. 人工得番一半. 我對上一次加人工係2006年既事.
好彩我供樓用1/4, 自已只用1/4, ...
轉行方便湊B?如果係咁都值既,等到供完樓好好多,至少有瓦遮頭

男爵府

backyard 發表於 18-5-16 10:27
大城市都一樣,人工一年加一次,物價不斷加,麥記11蚊包,都無了
一年加一次,仲要加少少少少少,黎緊港鐵又加價啦

禁止訪問

2018復活節勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

okabenny 發表於 18-5-17 14:08
而家慳定錢畀未來個bb用。

今日中午出去食飯一打開個銀包,

夠唔夠飽呀?反而我出街就好少食油菜,因為好唔抵

禁止訪問

2018復活節勳章

寶石宮

okabenny 發表於 18-5-17 14:26
返到office
食多个橙,咁就full d 囉

如要慳錢又飽肚,可吃蘋果。
唯要注意,有人每日食會便秘

禁止訪問

2018復活節勳章

寶石宮

okabenny 發表於 18-5-17 14:53
遲D要向你請教BB野

好☺

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

bb野好貴,要慳d洗

子爵府

回覆 LucaLuLu 的帖子

我養兩個,不覺得多用很多錢。餵人奶、穿布片已慳一截,沒上playgroup,沒補習,興趣班都只是有限開支。因為湊住兩個,多年沒去旅行,反而儲錢好快。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

LucaLuLu 發表於 18-5-17 11:58
有個家庭唔可以咁樣洗腳唔抹腳,自己死慳死抵

好無奈呢種人總會有一兩個存在係附近,另一半都算慳但可惜99 敗家到極慳慳埋埋都唔夠佢敗
為左小朋友,我唔會拎錢出黎俾佢敗
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

首頁

尾頁

跳至