自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

係都要痾落片!三歲男孩子點都唔肯坐廁所去大便,鬧呀打呀都試過點都唔肯痾係廁所,坐左係廁所都唔痾落去唉...各位家長有妙計嗎

伯爵府

回覆樓主

我個仔一歲幾戒左尿,
不過佢一直都是半夜屙屎,
試過一次日頭明明好急都要忍住,
直到忍唔住企係度屙左舒服晒。
而家兩歲幾
你仔仔戒左尿未?屙屎時唔好俾片佢著,佢會點?

子爵府

多啲讚佢,唔好打鬧了,坐一陣痾唔到都讚下,起碼佢肯坐嘛,我仔嗰時係好驚會跌落個窿度,我就氹佢啲poo好想去游水,你帶佢哋去游水啦,沖廁都係比佢襟,同poo poo講bye bye, 叫佢哋去游得開心啲,我仔而家4歲都會同poo講bye bye然後先沖廁,加油啊

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

好少事
實介到吾需要太介懷同限制一定要即刻介
隔三幾个月等小朋友忘記左再試
首先心理同生理準備好先

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kamui喵 發表於 18-5-16 00:38
多啲讚佢,唔好打鬧了,坐一陣痾唔到都讚下,起碼佢肯坐嘛,我仔嗰時係好驚會跌落個窿度,我就氹佢啲poo好 ...

我爸媽都係咁教我,我好怕跌落廁所每次出街都要帶私家板

公爵府

回覆樓主:

最初坐potty易接受d,我仔4,5歲先敢坐廁所,以前勁驚跌落個廁所窿

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

camanbi 發表於 18-5-16 00:26
係都要痾落片!三歲男孩子點都唔肯坐廁所去大便,鬧呀打呀都試過點都唔肯痾係廁所,坐左係廁所都唔痾落去:t ...

有無買塊佢喜歡的卡通人物廁所板?然後拖住佢去廁所?全程陪住佢

大宅

回覆樓主

媽媽唔好打鬧,會嚇怕小朋友
我囡3歲多都唔肯坐廁所仔痾便便
咪唯有日日試,氹下佢囉
再大小小總會肯坐廁所仔痾的
一齊加油(emoji)(emoji)

別墅

回覆樓主

千其吾好用責罵打鬧,嘗試多d讚賞,多d同佢去廁所坐下,同試下用子母板,反而鬧佢責罵,可能佢會有便意都吾敢去,會忍住,到時可能會變相便秘

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我仔之前都係咁,我用佢最鍾意既嘢吸引佢,如果佢肯係廁所poo poo就獎勵佢一樣佢最鍾意既玩具或零食,試過一次之後佢就唔再痾係片度了

子爵府

JD930 發表於 18-5-16 00:43
我爸媽都係咁教我,我好怕跌落廁所每次出街都要帶私家板
所以同理心好緊要,我哋大人梗係唔知有乜好驚,但小朋友真係會驚個窿,印象中我仔未喺過街開大,忍到佢一定要返喺屋企痾

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

今日去宜家傢私見到有種專門俾小朋友用的塑膠馬桶仔,以後我兩個仔女細個都係好驚跌落廁所個窿度,用這種馬桶仔用到四五歲先轉成人馬桶。樓主不如去買一個返去試下啦。可能小朋友見到個馬桶咁高驚自己跌親,冇安全感先唔肯用馬桶。其實平時自己坐張高凳吊腳都唔舒服,如果小朋友用成人馬桶對腳掂唔到地,都會驚。我仔今年小三,人生得細粒,宜家去廁所開大都要擺張凳仔啷腳先覺得坐係馬桶上才有安全感

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

小朋友返學未?我仔細時唔肯去廁所,點都唔肯在廁所痾,potty又唔肯。個陣點氹都唔得,返了n班2個多月就肯了。
Childhood is journey, not a race.

公爵府

牛年勳章

kamui喵 發表於 18-5-16 00:59
所以同理心好緊要,我哋大人梗係唔知有乜好驚,但小朋友真係會驚個窿,印象中我仔未喺過街開大,忍到佢一定 ...

我個仔都係,宜家三年班都接受唔到係外面開大,死忍爛忍得要忍到返屋企先去

子爵府

回覆樓主

當佢有朝一日ready好自然就會戒到,呢句說話好似好廢,但我真係親身體驗過,我仔又係差唔多3歲時仍然要痾落片,冇片著寧願死忍,鬧過恐嚇過打過都冇用,最終我放棄,但過左一頭半個月佢忽然自己話要去廁所仔痾,嗰一刻我真係深深體會固中道理,共勉之
Hi

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kamui喵 發表於 18-5-16 00:59
所以同理心好緊要,我哋大人梗係唔知有乜好驚,但小朋友真係會驚個窿,印象中我仔未喺過街開大,忍到佢一定 ...

我...... 宜家都一定要返屋企業先屙,仲要唔可以同我講嘢或者係廁所外發出任何聲響 去旅行的話我知道唔健康,但我可以忍到十幾日先去一次

子爵府

emimi 發表於 18-5-16 00:44
最初坐potty易接受d,我仔4,5歲先敢坐廁所,以前勁驚跌落個廁所窿

X2
Hi

伯爵府

funnyukyuk 發表於 18-5-16 00:29
我個仔一歲幾戒左尿,
不過佢一直都是半夜屙屎,
試過一次日頭明明好急都要忍住,

唉,佢返緊N日頭可唔著片,係晚上我趁佢瞓先俾佢著費事賴尿,佢試過我唔俾佢著片佢痾落褲

伯爵府

kamui喵 發表於 18-5-16 00:38
多啲讚佢,唔好打鬧了,坐一陣痾唔到都讚下,起碼佢肯坐嘛,我仔嗰時係好驚會跌落個窿度,我就氹佢啲poo好 ...

唉。。我氹又氹過,個次係商場子母廁我氹佢去,佢坐上又係死都唔痾激到我死,我引佢話如果肯痾落廁所帶佢去隔離冒險樂園玩佢都只是痾dd...應承我下次坐廁所痾佢下次又唔制

伯爵府

bongbongpatty 發表於 18-5-16 00:42
好少事
實介到吾需要太介懷同限制一定要即刻介
隔三幾个月等小朋友忘記左再試

唉,佢連n班返咁耐學都未試過學校痾大,九月K1轉校唔知點算

首頁

尾頁

跳至