爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

2018父親節勳章

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我記得同爸爸去公園玩,一定有雪糕食,仲有佢份人咩都無所謂咁,又會俾我地亂來,同埋雖是個煙民但唔會在我們一起時食煙

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

自細覺得爸爸錫哥哥,哥哥做錯事連我鬧一份,好吾鍾意爸爸,但當我做左媽媽,就會知道當時爸爸係教緊我,做人吾好行差踏錯,我會記住爸爸的教導。
我剛踏入社會,人工不高,而家又搬左入將軍澳,非常潮濕嘅地方,我用第一份糧,送左一部抽濕機當父親節禮物,爸爸讚我買得合時,當時我真係好開心

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

問題:請分享你與爸爸的一個難忘時刻。

小時候與爸爸相處時間不多, 因爸爸工作時間早出晚歸, 只能於大年初一或者八號風球才能有假期, 總括是一年365日都開工的, 記得有一次八號風球, 爸爸還拖著疲倦身體炒菜煮飯, 當晚的晚餐真的好難忘!

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

爸爸都好嚴父下,細個嗰時成日都激嬲佢,不過佢其實都好易(乙水),扮下鬼臉就已經笑番。佢都過身都十幾年,但係仲好掛住佢,唔知點解,次次聽親劉美君嗰首爸爸的草鞋,想會

複式洋房

2018父親節勳章

小時候,爸爸俾我感覺唔親切、嚴肅、沉默,我同爸爸之間交流不多,講真我有點怕爸爸。記得每次親戚朋友聚會,我二叔一定係聚光燈,由二叔帶動氣氛,而爸爸則坐梳化一角,會聆聽但不參與話題,嗰時我好想二叔係我爸爸,因為二叔可以帶歡笑俾大家。直到某日,我放工回家發現到一張我從未見過既童年照,相中爸爸面帶微笑,手拖住稚嫩既我喺幼稚園門口。雖然我睇唔到相中既爸爸係米温柔咁望住我,但我可以好堅定講爸爸含蓄既愛我收到了。sorry dad!我太遲了先領悟到,原來父愛係唔同既,無可取代。

洋房

2018父親節勳章

土我同老豆既生日前後脚孖住,有年姑媽問我,老豆生日係幾號,嗰日姑媽話買餸黎一齊食餐飯。我爽快答咗自己既生日,當日姑媽黎慶祝我老豆生日,結果可想而知我擺大烏龍了,老豆温柔咁笑住講無所謂,每年可以過2日生日更好。此後我下定決心每年拎到年歷就立即記低老豆生日,老豆雖然你想一年過2個生日,但我唔想做不孝女,霸佔埋你既生日。

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我記得爸爸由細到大都對我地好嚴厲,雖然成日鬧我地,但我知佢係為我地好,
依家我地幾個都大個,又結左婚,每次係去探佢,佢都好開心會買到好多零食俾外
孫食.

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 冬日勳章 趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我印象最深刻的, 是爸爸因為心臟病入院做手術, 那一個月爸爸的病情反覆, 我每次看他在床上, 身上插著不同的儀器, 又擔心又心痛, 但爸爸醒著時, 仍然微笑著跟我說冷笑話。我的爸爸任何時候都如此強大, 我希望他可以一直身體健康!

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 美好大世界2017勳章

我與爸爸的一個難忘時刻,就是我初中時的一個父親節,我要穿校服為學校演出一個父親節特備節目。但那天橫風橫雨,導致我家樓下的街道水浸致腰。爸爸怕如果我的校服、皮鞋弄濕會令我着涼,竟然主動背起我送我到地鐵站口。其實,當時我個子已經不少,我撐着傘子,感受到他步履維艱。最後,爸爸渾身濕透以保全我可以乾爽地演出,他為我勞心勞力的付出,令我感動一輩子。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

回想起爸爸,一切都是負面居多,對外人好過對自己家人,欺騙,無責任感,(emoji)顧家,種種都係負面回憶,但當有一日在他病重,快要走時,卻發覺自己一切都已(emoji)記恨....
雖然他已離開多年,但亦偶有唸起爸爸

現回想,爸爸最大既優點係廚藝了得 尤其是係整籮蔔榚

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

由小到大都係爸爸照顧,每日辛勤努力拼搏鎌錢養家,感激他付出一輩子也未能享福,那父愛我不知如何報答,謝謝守護我們幾姊弟一生,永遠愛他

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 中央情報員 的帖子

由我細個就知道爸爸要日日外出工作搵錢養家, 雖然爸爸辛苦亦盡量抽時間做家務, 陪我地, 教我讀書, 以及買我地喜歡的野食, 我都感受到佢好照顧我地一家人。
其中一個最難忘的一刻就係細個同爸爸一齊去海洋公園玩, 雖然家裡生活有困難, 他都抽時間及買門票, 帶我玩機動遊戲, 又一齊去睇表演, 買海洋公園精品給我
雖然現在爸爸已經不在, 一切都只是回憶, 但每次想起爸爸, 我都好多謝他一直以來的照顧, 能夠成為他的女兒我覺得很幸福!

大宅

2024年龍年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

中央情報員 發表於 18-5-30 15:00
大家成日話「父愛如山」,比起母愛,父愛相對更深沉。一紮康乃馨表達咗對媽媽嘅愛,咁父親節又送啲咩好呢? ...

細細個太頑皮成日激嬲爸爸 但每到聖誕節都會收到佢送俾我既一啲玩具 真係好開心 同埋爸爸亦口硬心軟 最後都係敗喺女兒手上 哈哈 父親節快樂 爸爸

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

與爸爸的難忘回憶,是他帶我們全家人到海洋公園遊玩,影相看海豚表演,玩了旋轉木馬,和滑浪飛船,很開心。有些回憶是錢也買不到的,父親節快樂!
羊年行大運!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

小時侯爸爸經帶我和哥哥姊姊去敎會,在教會裹大家一起唱聖詩真是好開心,下午時爸爸還會帶我們到酒楼吃我致愛的干炒牛河,真係好好味。

子爵府

虎到金來勳章 2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 陪月勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我從小到大, 身兼母職的你, 唔想我有缺乏而唔開心,
一放假就會帶我周圍玩, 無論行街睇戲,上山下海都無所謂,
其實你係我心中係好爸爸, 好媽媽, 好哥哥, 現在論到我照顧你,
希望你和我一樣都要每天開心快樂健康

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

對於自己父親,我父親從我細個開始都好疼愛我,印象最深刻是每次食飯都會留下最好的東西給我,還有無懼惡劣天氣地送我上學。後來我到外地完成大學學業,他都會常常親自過來探我。在他的眼中,我永遠是一個小寶貝。

父親是一個工作狂,在家的時間很少。也許是生活上的壓力使然,他還要去做多份兼職,每次回家都是很疲累的樣子。隨著時間的流逝,父親額頭的皺紋以及白頭髮越來越多,我也感到心酸。

自己日漸長大,出來工作,能陪伴父親的日子也越來越少。父親節,我想跟父親一起飲個早茶,中午煮個簡單的飯,坐下一起享受下天倫之樂。雖然簡單,但意義非凡。

大宅

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我的父親是一個比較嚴格的人,對於做人處事方面他常常教我好多東西。同時他很愛錫自己的子女,每次回去探望他他都煮好餸給我吃。我會好好珍惜每次與父親相聚的機會。

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

仍然記得當自己病重時,爸爸默不作聲默默的管接送到醫院,雖然擔心亦沒宣諸於口, 有一次我們坐在的士他對司機說 :[請開慢d我女兒身體會不適], 雖然是簡單的一句, 足可以見到他對我何其細心。 就是簡簡單單親情, I love you dad

首頁

尾頁

跳至