自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

spikenard 發表於 18-5-17 10:21
帶佢做測試睇下係咪有食物係對佢敏感

都有講過話同佢做測試檢查下,佢話以前都無既,唔關食野敏感事,唔洗做,唔好哂錢。

大宅

brindlewin 發表於 18-5-17 10:42
恕我直言你唔係病人,更冇體會過佢辛苦。佢已經係個老人家,老人家病痛最緊要係舒緩不適,唔一定係“治好 ...

我明白你意思。
其實我地而家唔係想佢可以好番哂,只係希望紓緩到,令佢唔好咁痕。

佢都80歲了,有風濕,手腫腳腫,又有其他病痛,之前有過肺炎入醫院,身體已弱,所以我地先唔想佢食咁多西藥。
如我地比佢睇番個私家專科,又係打類固醇針,比重量類固醇佢搽,止一陣痕,但要不停食。。。我地怕佢果下雖然止到一陣痕,但身體會出現其他毛病,免疫力更低。。

我都好想可以做找到平衡點。

大宅

smilefl 發表於 18-5-17 17:10
我明白你意思。
其實我地而家唔係想佢可以好番哂,只係希望紓緩到,令佢唔好咁痕。

佢本身有冇糖尿病?因為之前我媽媽都係皮膚非常痕癢,睇政府check到有糖尿,糖尿病係可以引起好多唔同嘅併發症,濕疹有可能係其中之一左,如果真係糖尿病嘅話都唔需要擔心食藥可以控制糖分,皮膚病就會慢慢好返,手又冇咁痕,所以不如帶佢做個詳細檢查吧!

大宅

jyjy1684825 發表於 18-5-17 10:49
建議用熟水冲凉. 唔好用生水.
再用其他嘅cream試試.
根治就唔感講, 但止痕先啦.

熟水沖涼啊,驚生水唔夠乾淨啊?

大宅

bosch 發表於 18-5-17 10:50
我住既地方會幫出水痘既小朋友浸麥皮浴止痕,用即沖麥皮就得。頭先check 過原來對濕疹患者都有用。

你都 ...

謝謝!
再了解下,試下

大宅

litttle_o 發表於 18-5-17 10:51
我都係搽日本馬油好番好多。但要搽好長時間,我一開始買左支馬油hand cream 搽左2野,發現唔得就放係一邊 ...

祝你快d好番!
我都希望佢既情況可容許佢慢慢搽好。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

smilefl 發表於 18-5-16 23:58
阿爸近年受濕疹困擾,以前睇專科西醫食同搽類固醇,但斷唔到尾。

但佢身體唔好年紀又大,我地之前已叫佢唔 ...

我爸爸呢幾年都係濕疹, 成日圍身痕, 初初佢話有虱, 最後先知係濕疹, 睇左好多醫生都唔得, 最近比佢試用泰國蛇粉, 佢依家好好多, 好咁緊要, 但最緊要保濕

大宅

zitzai 發表於 18-5-17 10:53
我老豆前排又係皮膚有事。中西醫都睇過,皮膚醫生都唔知佢咩事,後來試打類固醇好彩控制到,唔係有排痕。但 ...

可能你爸爸唔鍾意搽野落個身既感覺,或者有時怕煩喇。

潤膚果d阿爸會搽,但可惜搽左都幫助不大。

祝你爸爸快d好番!

男爵府

濕疹如果發得嚴重,要睇西醫止一止先,因為真係痕到想死好痛苦的,連瞓緊都會痕醒,病情穩定先睇中醫調理,如果靠中醫去舒緩症狀,好多患者都頂唔順。

大宅

smilefl 發表於 18-5-17 16:57
都有講過話同佢做測試檢查下,佢話以前都無既,唔關食野敏感事,唔洗做,唔好哂錢。
...
屋企或附近有冇裝修工程? 因有啲人會對裝修物料敏感

珍珠宮

smilefl 發表於 18-5-17 17:10
我明白你意思。

類固醇藥膏的確不是治本,但治“標”嘅目的就是盡量利用這效益去解決致敏源頭問題,所以最緊要學識“快·狠·準”去使用類固醇。
我自己經驗係一發作癢,就馬上搽,不要盼望挺一下或者就過去,但9成係越拖越糟糕,到時就2倍4倍8倍16倍份量才夠遏止。
快下藥,果斷對準目標落藥,反而儘快止住了惡化,就等於不必使用更大力度、大劑量去解決了。
咁停到一樣不適,起碼少一樣煩惱,可以抽身去解決其他問題。
過敏皮膚長期損完又損,好易增生變厚,又乾又起繭,所以潤膚B P不可少,汗位出疹你可以問下醫生zinc膏(B B尿疹軟膏類)是否適用,治標藥最重要認準問題止於微,不要了讓它發圍。

侯爵府

smilefl 發表於 18-5-17 19:44
熟水沖涼啊,驚生水唔夠乾淨啊?

唔知, 我媽咪所有皮膚問題都係改用熟水冲涼, 我自己試过, 又介绍俾同學, 真係無痕亦唔再惡化. 所以值得試, 記憶中洗一日就見到效用.

子爵府

回覆樓主

我同事濕疹好厲害擦金盞膏(Calendulis Plus Cream)好返。我記得佢話永安有得買

大宅

pppfamily 發表於 18-5-17 10:58
回覆 smilefl 的帖子

fb (轉貼)煩擾左我幾個月的問題終於差不多解決了,我老豆嚴重濕疹,由頭到腳全身都係 ...

謝謝分享!
咩啤酒咁有效,完全無諗過呢!

大宅

壞蛋獎門人 發表於 18-5-17 11:14
佢一直有定近年先有?老實講,政府啲藥同cream係廢既,唔需要再浪費時間去睇
...

佢呢幾年先有,唔知係咪年紀大左免疫力差左。

睇政府做定期覆診比醫生睇下,有d藥膏搽下,其實真係幫助不大。
不過始終政府醫療資源有限,無計啦!

大宅

Poyau 發表於 18-5-17 13:19
祝早日康復

謝謝啊!

珍珠宮

回覆樓主:

大宅

blackberry 發表於 18-5-17 13:29
老人家免疫力低係濕滯啲,有冇俾佢用豬油膏沖涼,沖完又搽厚厚既等吸收? 一方面要去濕,一方面要保濕,可以 ...

謝謝!
有啊,政府醫生有比豬油膏佢搽,街果d QV都買過,都成日搽喇。
都有飲d去濕湯,盡量幫助下。

大宅

cbeyond 發表於 18-5-17 14:17
濕疹發作, 痕到瞓唔到, 心情梗唔好, 好萌。
我屋企人都試過, 心情超差, 搽乜都止唔到痕。我就同佢講, 不如 ...

謝謝! 我也祝你屋企人快d好番。

請問係邊隻牌子純露,植物油? 係香港買到嗎?

大宅

keung0413 發表於 18-5-17 14:43
如果食類固醇都戒決唔到, 西藥再setp up 就係抗排戚藥
我真係有朋友食過可以好返曬
之前係好嚴重甩頭髮訓 ...

謝謝分享!

我再了解下,始終會影響身體要考慮多些。

首頁
12345...7

尾頁

跳至