嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我其實唔識煮野,係自從呀仔要加固後就邊學邊做咁,我自己大概一日$15-20肉煲2餐粥,基本上係要個味,未必日日都會比肉個仔食。

不過我覺得好似用得多,所以我想收集下意見睇下肉應該放幾多先岩?thank you

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

老人家教大約係小朋友一個拳頭咁大分量隨住小朋友愈大、拳頭愈大,分量都會增多
如果你買得多,可以分開幾個盒仔入住冰左佢,要用既前一晚放返去雪格(無咁凍果層)解凍

bebe2002    發表於 18-6-12 18:12
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

newspaperhang 發表於 18-5-19 17:19
老人家教大約係小朋友一個拳頭咁大分量隨住小朋友愈大、拳頭愈大,分量都會增多
如果你買得 ...

呀,原來係咁架?咁份量都好少,會唔會無肉味?我平時落得多因為我仔唔食無味粥,好苦惱

別墅

回覆樓主

我女七個月大。暫時十蚊瘦肉分兩日煲。
會加蕃薯或紅蘿白或南瓜等一齊煲。
唔會剩係煲瘦肉粥。

大宅

柚子妹 發表於 18-5-21 22:06
我女七個月大。暫時十蚊瘦肉分兩日煲。
會加蕃薯或紅蘿白或南瓜等一齊煲。
唔會剩係煲瘦肉粥。

我都係呀,會加其他蔬菜。但我試過落得太少肉我仔唔食

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我都係$10 瘦肉分兩日煲

如果肉蓉1/2 湯匙左右

B.B. 七個幾月大

大宅

janede1314 發表於 18-5-21 22:32
我都係$10 瘦肉分兩日煲

如果肉蓉1/2 湯匙左右

多謝你既意見!我會參考下,我仔11個月喇。

男爵府

開心吸收勳章

November_bbcc 發表於 18-5-21 22:49
多謝你既意見!我會參考下,我仔11個月喇。

健康院書仔有寫9-11 月bb 可以食一湯匙肉,2 湯匙蔬菜配粥仔

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

November_bbcc 發表於 18-5-21 19:00
呀,原來係咁架?咁份量都好少,會唔會無肉味?我平時落得多因為我仔唔食無味粥,好苦惱
...

其實都唔會既,味道都係習慣,俾慣左濃味野只會愈食愈濃味
我女就黎2歲,一直都唔落任何調味去煮野佢食,只係蒸同灼,最多只係用油炒菜(唔加鹽),一樣食得好開心架
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

janede1314 發表於 18-5-21 23:14
健康院書仔有寫9-11 月bb 可以食一湯匙肉,2 湯匙蔬菜配粥仔

我有睇呀,比肉佢食既份量係跟足,其他係調味

大宅

newspaperhang 發表於 18-5-21 23:33
其實都唔會既,味道都係習慣,俾慣左濃味野只會愈食愈濃味
我女就黎2歲,一直都唔落任何調味去 ...

咁又係食淡d都健康d
回覆 November_bbcc 的帖子

Hello November_bbcc ,9-11個月BB大約食1湯匙(20g)肉魚蛋豆類食物,提供豐富鐵質俾BB,用肉煲粥可以增加天然甜味,然後加入刴碎/幼身嘅肉、魚、蛋黃、深綠菜蔬、林身豆/果仁都OK,多元化飲食,BB胃口好D,營養更全面架。BB鐘意食固體嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至