自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

mln 發表於 18-5-19 11:50
今天的香港想買樓自住是件發夢, 比中六合彩還要難的事。 身邊的朋友都議論紛紛, 不如就平平地在大灣區買個 ...
我都起佛山買左樓。。。。。坦白講,心態係投資自住各一半,層樓升左差唔多一倍。。。相信未來高鐵一通,樓價會升一浸起碼,好過擺錢起銀行無作為。。。。近呢一,兩年,睇住佛山發展得好快。。。周圍起左好多靚商場,生活質素提升左好多。。。反而香港,物價不斷貴,有錢買都要去搶搶搶。。。。乜都要搶。。。。人多車多,一樣係周街大陸人。。有時身在佛山,都分唔到自己起佛山定香港

大宅

回覆樓主

終於香港人被迫去國內住,但係香港尐土地房屋就俾內地人霸佔。最後香港中國連條邊界都無埋,正式溶入深圳

978212    發表於 18-5-19 21:23

子爵府

唔係怪獸 發表於 18-5-19 14:56
補地價呱,不過大陸政府不認同公寓的,盡量不要買公寓。
公寓有好多限制,要買就買純住宅既樓,買大發展商或港資樓

子爵府

20jack09 發表於 18-5-19 15:10
終於香港人被迫去國內住,但係香港尐土地房屋就俾內地人霸佔。最後香港中國連條邊界都無埋,正式溶入深圳:t ...
每日百幾個証批落黎,全部低質人口,搶公屋咬老綜。。。。唔使等乜乜高鐵大橋,亞爺已成功溝淡香港人,再加埋班垃圾政棍,坦白講,我睇唔到香港有將來。。。。

水晶宮

終於香港人被迫去國內住,但係香港尐土地房屋就俾內地人霸佔。最後香港中國連條邊界都無埋,正式溶入深圳:t ...

我有朋友退休,係加拿大同香港兩邊住,我退休選擇係大陸同香港兩邊住,有啲人退休會選擇去台灣,泰國住一樣,唔覺得係人地迫,係退休後唔想再住係啲生活節奏咁急速嘅地方啫

珍珠宮

其實就算沒有大灣區這個項目時, 香港人都好鐘意返大陸買, 學歷高, 又多錢的果批人士咪會去買加拿大, 日本, 泰國買樓。 剩下中下層不是好多錢的人咪去大陸買囉。

當一個地方發展同香港質素差不多時, 而香港人又覺得大陸樣樣野好順眼的時候, 如果大陸發展成世界頂端時, 當香港落後時, 我相信到時香港人都好自然得容納。

就如台灣, 以前各樣都比得上大陸, 大陸80, 90年代, 條馬路煙塵滾滾, 無話什麼高鐵, 連地鐵都無啦~如今去台灣旅行覺得係去左大陸。

禁止訪問

子爵府

ddkaka 發表於 18-5-19 15:21
我有朋友退休,係加拿大同香港兩邊住,我退休選擇係大陸同香港兩邊住,有啲人退休會選擇去台灣,泰國住一 ...

唔知點解好多香港人仍然覺得去國內住係好慘好倒退嘅事

如果呢三個港人熱門退休地方
台灣泰國中國,我揀中國

子爵府

回覆樓主

江門中山都有買,江門純投資
中山自用,偶爾返去玩,好多野好好味

大宅

mln 發表於 18-5-19 15:23
其實就算沒有大灣區這個項目時, 香港人都好鐘意返大陸買, 學歷高, 又多錢的果批人士咪會去買加拿大, 日本, ...

香港落後?以家係俾國內拖落後就真。完全拖到同世界脱軌。夾硬要陪大6 玩自閉

子爵府

龍蕊 發表於 18-5-19 15:23
駛乜理發唔發展,顧掂自己先啦
就係要顧掂自己,要好好計劃將來退休生活,明未?

大宅

小小馬奇朵 發表於 18-5-19 15:24
唔知點解好多香港人仍然覺得去國內住係好慘好倒退嘅事

你睇下國內既有錢佬、幹部仔女冲晒出國外就明啦

子爵府

回覆樓主:

如果有打算返國內住嘅朋友
最好係喺嗰個城市逗留一下,感受吓嗰度適唔適合自己,自己又鍾唔鍾意嗰度嘅生活

我發覺不同城市嘅人嘅習性都好唔同
逗留十日八日,四圍去下,輕輕都會睇到啲。

大灣區嚟講,我鍾意中山

子爵府

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

由始至終,中國收返香港就要接受香港融入中國,睇吓要幾多年啫。香港人要放開眼界,不要給自己設限,不是說一定要返大陸住,而係新一代就要向有漿發展既地方走,放眼世界。

子爵府

20jack09 發表於 18-5-19 15:31

佢哋係去外國讀書,學人哋嘅好嘢返自己國家用,其實好多都會返大陸發展嫁有得揀好多官富二代不斷返緊去

珍珠宮

mln 發表於 18-5-19 14:35
如果當老到什麼都做唔到時, 應該係直接入住老人院啦~我係諗如果我倆公婆60幾歲退休, 又唔會幫手湊孫,閒閒 ...

如果講居住空間,國內一定比香港好。但是要考慮老咗之後的醫療問題。另外國內雖然居住空間好及生活費較低,但是空氣質量又是另一個問題。

水晶宮

20jack09 發表於 18-5-19 15:31

香港有錢嗰啲咪一樣去晒外國,去咗又唔係唔返得嚟,其實有咩問題呢?

大宅

回覆樓主

中山買比香港人的都是公寓,沒有純住宅
內地人是不買公寓的

珍珠宮

20jack09 發表於 18-5-19 15:29
香港落後?以家係俾國內拖落後就真。完全拖到同世界脱軌。夾硬要陪大6 玩自閉
...

以前大大個, 央央大國咪一樣落後台灣. 這有什麼出奇, 話唔準香港真的會落後大陸。 被大陸追上真的指日可待, 但不能說是大陸拖累的,以前90年代大陸係無地鐵, 無八達通這些高科技, 連電梯都不普及, 睇過一篇文章講海南島建立30周年, 話1996年海口市什麼商場先有第一條電梯。 電梯喎,香港一出門口就大把啦。

現在大陸好幾年就有共享單車, 比香港仲要早, 當然你可以話佢管理不善, 但是人家起碼有在進步中。。。而接住又有共享私家車用,只要你有車牌想去邊都得啦, 香港連影都見唔到。

首頁
23456...9

尾頁

跳至