興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

失敗過兩年,今年農曆年買的蝴蝶蘭,花期過後,快快轉盆,沒有發現什麼爛根。
買咗蘭石、蘭木植料和水苔,暫時一個星期左右淋水一次,見佢疏水情況唔錯,呈現少少生機。
如果想佢再開花,要放啲什麼肥料落去?同埋幾耐放一次?請蘭花高手指教一吓

大宅

mingaga 發表於 18-5-19 12:14

失敗過兩年,今年農曆年買的蝴蝶蘭,花期過後,快快轉盆,沒有 ...

我都想知,其實剛剪爛根唔知適唔適合落肥?希望高人指點

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

yoyolaw 發表於 18-5-19 14:52
我都想知,其實剛剪爛根唔知適唔適合落肥?希望高人指點

剛剪爛根,要先休息一兩日才可入水苔,但我也不知道幾時才可落肥

伯爵府

mingaga 發表於 18-5-19 15:43
剛剪爛根,要先休息一兩日才可入水苔,但我也不知道幾時才可落肥

啱啱先種。起碼一個月后先落肥。最好比液肥開水淋花。易吸收。一個月淋1次水肥就得。

侯爵府

anson2007 發表於 18-5-19 16:01
啱啱先種。起碼一個月后先落肥。最好比液肥開水淋花。易吸收。一個月淋1次水肥就得。
...

好的。我分一盆試水種,記得妳教過施肥後的一天,要換走D水。
平時就一星期換水一次,對嗎?

伯爵府

mingaga 發表於 18-5-19 16:07
好的。我分一盆試水種,記得妳教過施肥後的一天,要換走D水。
平時就一星期換水一次,對嗎?
...

我係落肥第二日就換左d水。怕醃死佢呀。如果開得夠希我估都得嘅。

伯爵府

回覆樓主:

我尼盆舊年係垃圾站汁返尼嘅蝴蝶蘭都開花呀。好靚有香味。
過左新年好多人掉蘭花。咁啱比我見到攞左2,3盆返屋企種。

侯爵府

anson2007 發表於 18-5-19 17:06
過左新年好多人掉蘭花。咁啱比我見到攞左2,3盆返 ...

嗶!好靚呀!
一年開一次花嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好靚呀 。

伯爵府

係hk係一年開1次花。我尼盆開左差吾多2個月呀。重可以開多個零月先謝。謝左我會剪左d花。落肥。養壯佢,到12月開始比開花肥就會好快有花睇呀。

伯爵府

AACheungCheung 發表於 18-5-19 23:54
好靚呀 。

係呀。好靚。因係執返尼吾知咩色。開出尼又好靚。好開心。

侯爵府

anson2007 發表於 18-5-20 00:33
係hk係一年開1次花。我尼盆開左差吾多2個月呀。重可以開多個零月先謝。謝左我會剪左d花。落肥。養壯佢,到 ...

原來12月先開始可以落開花肥,現在的是不是長葉強壯的肥料?

伯爵府

mingaga 發表於 18-5-20 10:08
原來12月先開始可以落開花肥,現在的是不是長葉強壯的肥料?

而家落平均肥養壯盆花。到11,12月起花芽之后就可以落開花肥。佢要3月先有花睇。
開緊花就吾洗落肥住。開完先落肥呀。

珍珠宮

2024年龍年勳章

好靚。

伯爵府

panda361 發表於 18-5-20 15:35
好靚。

係呀。佢好靚呀。重要有香味。一起花就打孖尼。

大宅

讚 ~ 種得好靚呀

伯爵府

bbkk707 發表於 18-5-21 15:21
讚 ~ 種得好靚呀

多謝。見到佢地開花真係好開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anson2007 發表於 18-5-20 10:13
而家落平均肥養壯盆花。到11,12月起花芽之后就可以落開花肥。佢要3月先有花睇。
開緊花就吾洗落肥住。開完 ...

請問有無平均肥同花肥嘅相呀 。

侯爵府

anson2007 發表於 18-5-19 16:01
...

呢一盆,淨係花後換咗新水苔,現在好似有花芽長出,天氣轉涼,要減少澆水嗎?

伯爵府

mingaga 發表於 18-11-25 18:19
呢一盆,淨係花後換咗新水苔,現在好似有花芽長出,天氣轉涼,要減少澆水嗎?

...

係花芽。可以薄肥多施,一個月比1,2次加左水嘅液肥。

首頁

尾頁

跳至