1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

yancb 發表於 18-7-12 23:58
11月出世
唔洗諗 梗係做超大b著數啦
到你第時考k1

大宅

回覆樓主

我細仔16年12月,我打算今年報K~超細B幾好,進可攻退可守!男仔通常遲講野,機會更渺茫,但我都會試,唔收就等下年。
另外我大仔都11月出世,佢以前讀個間係著重學術既幼稚園,K1-2小肌肉未發展得好,係會辛苦小小,但K3都追上,一樣攞學業獎~以家已經係小學生,上到小學,大細B已經冇分別!只係考學校面試可能冇大B咁醒!但一樣都可以叻過大B,唔試就一定冇機會,只要用心,機會人人平等

大宅

Jessie0226 發表於 18-5-19 23:06
呢個係咪叫統一註冊呀?我唔知呀

統一派位係1月都仲未有學校收, 先至會再去派位架。
之前你就要去拎表interview, 去你心儀的學校interview.

複式洋房

MakMakMakMak 發表於 18-7-19 14:40
統一派位係1月都仲未有學校收, 先至會再去派位架。
之前你就要去拎表interview, 去你心儀的學校interview ...

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

其實樓主可以觀察下你小朋友發展到咩程度,例如自理能力好唔好,識唔識自己食野,用水杯飲水,願唔願意用坐便器大/小便等等
其次係可以幫佢報下d playgroup,觀察佢社交能力好唔好。例如鐘唔鐘意同其他小朋友仔玩,管唔管理到自己情緒,例如唔順佢意會唔會大叫同爆喊?
最後先係學術性嘅野,例如應形狀同顏色等等..

如果你覺得小朋友各方面都冇問題,其實你都可以放手比佢試下。

我家姐個女係10月尾細b,講野唔叻但自理能力好好,一歲半就已經可以自己去大人廁所大,小便。幼稚園面試老師評價都話佢自理能力強同聽指拎,評分都唔錯。但我家姐冇比班佢上,全部都係自己教

複式洋房

Tina0906 發表於 18-7-19 16:02
其實樓主可以觀察下你小朋友發展到咩程度,例如自理能力好唔好,識唔識自己食野,用水杯飲水,願唔願意用坐便器 ...

咁你家姐個女叻好多,我個女講野就叻

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

回覆 Jessie0226 的帖子

哈哈..我自己依家都努力緊我女女依家歲半,係12尾嘅細b
最近岩岩成功用坐便器去到廁所,我真係好感動

複式洋房

Tina0906 發表於 18-7-19 16:31
回覆 Jessie0226 的帖子

哈哈..我自己依家都努力緊我女女依家歲半,係12尾嘅細b

其實佢間唔中會係廁所大大嘅,唔係次次都得囉

首頁