懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

luv_miyuko 發表於 18-5-20 01:11
恕我見識少,我第一次聽人直接去醫院做登記,不過基本上醫院又好健康院又好,最主要目的只係留床位,好多關 ...

我啲朋友都係一拎到懷孕證明就直接去醫院登記(QE/瑪嘉烈),所以當佢哋知道我懷孕就叫我快啲去,唔好慢慢嚟,話政府乜都排好耐

所以當我用驗孕棒驗到懷孕,我就馬上睇專科照超聲波拎懷孕證明,再第二日去醫院登記
而上網又睇到好多準媽媽blog都係咁教人,
可能係我見識少喇,無做足research

大宅

wcbbbbbb 發表於 18-5-19 23:18
有無人同我一樣BINGO左之後去屯門醫院登記新症被reject>.

其實係屯門,天水圍,元朗,絕大部分都係健康院登記產檢,若有問題由健康院轉介去屯門醫院,不過你放心,2邊都hea爆的,要自己再搵私家產檢的,不過屯門醫院都好少超星波照,除非你好大問題,一般佢係叫你出來搵私家照........
因為新界同出面9龍唔同,可能你朋友唔知姐,放心.....

大宅

mrs.suen 發表於 18-5-19 23:45
我之前打電話去廣華問,佢話香港永久性居民可以用預約通個apps,所以我前幾日用左apps登記。咁14日之內會回 ...

呢個app真係勁方便,登記完第日已經預約驗初期唐氏。我都係登記廣華。

複式洋房

有無人同我一樣BINGO左之後去屯門醫院登記新症被reject>.

我都係屯門醫院生啊
我當時係拎懷孕證明去健康院登記左先
(一定要係智樂或者湖康果2間其中一間登記)
然後佢就會比信你去屯門醫院
佢會收證幫你留床位
然後直接比埋oscar個期你
你試多次吧

洋房

我因為身體有問題,健康院轉介我去屯門醫院!
但有得揀我寧願揀健康院!醫院再hea D…
重有除左唐氏檢查外,醫院都冇同我照超聲波!就算我已經38週!
自己要去搵私家,買個保障!

複式洋房

我都係屯門醫院生啊
然後佢就會比信你去屯門醫院
佢會收證幫你留床位
然後直接比埋oscar個期你
你試多次吧

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

其實衛生署網上有寫,不過屯醫自己網頁又寫得唔清楚。
唔緊要啦,快快趣去健康院約期,佢會比份野你拎去屯醫約oscar。
如果唔係高齡或有特別問題,係健康院檢查好過,兩邊都係hea,但我覺醫院仲hea,又等得耐

男爵府

wcbbbbbb 發表於 18-5-20 01:53
多謝你,我而家個心舒服好多
新手乜都唔識過份緊張

孕期十個月話長吾長話短吾短 要學習放輕鬆 對你對胎兒都好架
有咩吾識上來交流下 好多jm都樂意解答架

大宅

wynnlitheboo 發表於 18-5-20 08:14
呢個app真係勁方便,登記完第日已經預約驗初期唐氏。我都係登記廣華。

Thanks!
我都有用,不過未回覆

大宅

PuiwahChum 發表於 18-5-20 09:28
我都係屯門醫院生啊

多謝你哋!
聽完你哋咁講,我而家個心踏實咗
無咁驚

大宅

rr002 發表於 18-5-20 09:47
其實衛生署網上有寫,不過屯醫自己網頁又寫得唔清楚。
唔緊要啦,快快趣去健康院約期,佢會比份野你拎去屯 ...

多謝你(emoji)(emoji)
呢個表好清楚,我星期一去健康院登記先

洋房

回覆樓主

要你有特別事先去醫院檢查的,我上星期唔舒服入咗屯門醫院急症,急症室醫生先轉介我去婦產科再檢查一次,前日檢查完已經叫我返健康院登記,之後就健康院做檢查。

大宅

WPY211 發表於 18-5-20 12:54
要你有特別事先去醫院檢查的,我上星期唔舒服入咗屯門醫院急症,急症室醫生先轉介我去婦產科再檢查一次,前 ...

多謝你
我而家知道新界西嘅做法喇(emoji)(emoji)

別墅

有無人同我一樣BINGO左之後去屯門醫院登記新症被reject>. ...

正常係去健康院先

首頁

尾頁

跳至