少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔中一,學校規定要參加纪律步操。小學時係童軍,中學順理成章繼續參加童軍,問題來啦!1.曾經要求我吾使佢返童軍,寫家長信……我冇接受
2.之後經常返童軍遲到,遲到要受罰,……我由佢受罰
3.今天,同老師講大話,話自己病左……上星期六也是,老師才要求俾家長信

_我今天罰收佢電話,我話要收二星期,因佢二星期六都講大話,佢就好似想殺人甘款,話咩興趣班都吾上!片皮!

大宅

請問,各位媽媽,我想同老師講,佢講大話,吾寫家長信,對嗎?
又怕整花阿仔個底,我估會記缺點啩!
但我真係吾識教阿仔!

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wangc 發表於 18-5-20 05:58
阿仔中一,學校規定要參加纪律步操。小學時係童軍,中學順理成章繼續參加童軍,問題來啦!1.曾經要求我吾使 ...

點解當初佢提出唔想上,你唔了解下點解唔上呢?

佢唔鍾意童軍咪轉第二d興趣班囉,你仔無得唔上,你又唔了解佢,咪講大話囉

大宅

回覆 feclagnes 的帖子

當初有研究過轉其他制服團隊,忘了後來何解冇轉到!

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

佢已經長大了,唔可以硬來, 要軟功!
如果我要勉強媽媽(你)做一件你唔願意/鍾意嘅事, 你都會唔高興啦,係咪?!
要明白小朋友點解講大話... ...
- 怕你鬧?
- 知道你會反對?
- 怕你煩?... ...

要正視孩子的意見, 別忽視!
這都是小事, 他正是反叛期/暴風期,
如果他再任性一點, 你可擔當? 你可接受?

所以別因為這些小事, 將你倆的關係搞壞!
多聆聽, 多傾, 多講!

祝你成功!!

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

首先要了解佢點解想退出童軍

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我覺得樓主一開始已經無聽你仔心聲, 一心只想自己諗法。 個仔大要比返小小自主權佢地。 雖然系好可惜玩左咁耐童軍, 但你能管佢幾耐? 不如大家平心靜氣坐低傾下吧。

水晶宮

回覆樓主:

我對仔女讀小學都有參加幼童軍,升中後,哥哥妹妹都分別提出不再參加,哥哥沒有再選其他興趣班,只跟我說,現在的leader帶得唔好玩,唔想返,就讓他在家,很多時都是打機,2年後,屋企附近開左1間教打乒乓球,哥哥跟我說想打返,就讓他學,而且越打越投入,樓主,孩子的時間不需要填滿,可以留白,到適當的時候,就會用到,多溝通,多接受孩子的意見,大家關係會更好

男爵府

wangc 發表於 18-5-20 05:58
阿仔中一,學校規定要參加纪律步操。小學時係童軍,中學順理成章繼續參加童軍,問題來啦!1.曾經要求我吾使 ...

我個人覺得 你係咪要先了解下佢 咁「抗拒」返童軍的真正原因 先呢!
王子

男爵府

feclagnes 發表於 18-5-20 09:44
點解當初佢提出唔想上,你唔了解下點解唔上呢?

佢唔鍾意童軍咪轉第二d興趣班囉,你仔無得唔上,你又唔了 ...

咪係!你唔去了解、佢唯有逃避唔去。
係佢角度、你不但唔專重佢嘅選擇、之後仲要罰佢、你逼到一個處於青春期嘅年青人反叛!

另外、我聽過 有d大童軍會蝦新人、我勸你想辦法了解咗真正原因先。

我覺得做父母 在任何情況下、都要站係囝囡一方、共同進退、凡事有商有量。
王子

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

佢一定係番得極度唔開心先會甘,點解你唔了解先仲沒收佢野?

大宅

wangc 發表於 18-5-20 05:59
但我 ...

同學校可以照直講⋯⋯佢地面對同一情況嘅學生係好多⋯⋯佢地識處理

反而我地身為家長面對呢種情況係初哥呢⋯⋯

大宅

wangc 發表於 18-5-20 05:59
但我 ...

中一二系反叛期, 真系要好小心處,否則只會跟仔仔關越黎越差,溝通,關心,聆聽好緊要的, 唔好一味鬧,收手機懲罰, 首先要了解吓仔仔點解唔上返童軍,小朋友唔想返一定有原因的, 至於家長信, 明知道是錯的, 還要諗寫唔寫, 作為母親這點,你已經錯了,要正視問題,自已先可能揾班主任傾吓, 亦可了解仔仔系上課時的程況。

最重要系比仔仔知道,唔可以講大話的嚴重性,唔系記缺點, 驚個底花。

慢慢教,慢慢學習,加油哦樓主

珍珠宮

回覆樓主:

你小朋友講到明唔想參加童軍,你都係要堅持,某程度媽媽都有份做成現在的局面,上面好多jm都比咗意見你,可以好好參詳下。

子爵府

回覆樓主:

如果唔想返童軍又唔想上其他興趣班,就去學其他嘢啦,唱歌畫畫打鼓等任佢揀,乜都唔學就去做義工啦

大宅

M900324 發表於 18-8-16 13:46
其實個個細路仔都會講大話架啦

你咁講野??

首頁

尾頁

跳至