少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

wangc 發表於 18-5-20 05:58
阿仔中一,學校規定要參加纪律步操。小學時係童軍,中學順理成章繼續參加童軍,問題來啦!1.曾經要求我吾使 ...

要了解佢做乜唔鍾意上,係味冇興趣,之前係味佢要求去學先?

伯爵府

MariaTsui 發表於 18-9-2 11:12
我對仔女讀小學都有參加幼童軍,升中後,哥哥妹妹都分別提出不再參加,哥哥沒有再選其他興趣班,只跟我說, ...

那麼哥哥哥一星期打機打幾多個鐘? 是否日日都打。

我覺得上到中學。 很多活動都不想做,就是想多些時間打機。因做了其他活動,打機時間就減少了。

水晶宮

1mocha 發表於 18-9-23 07:45
那麼哥哥哥一星期打機打幾多個鐘? 是否日日都打。

我覺得上到中學。 很多活動都不想做,就是想多些時間打 ...

哥哥每日都會打機,很多時都是晚飯後打一陣,我覺得做完功課,溫好書,11點幾睡,安排好就無問題,有人選擇睇電視,哥哥選擇打機做娛樂,只要不會癈寢忘餐地打機,有正常生活就可以,哥哥最近入了乒乓球校隊,星期六早上要練波,會跟我們一同食早餐再回校,又少了一個早上打機時間。

你也有打機的煩惱?

伯爵府

MariaTsui 發表於 18-9-23 10:32

哥哥每日都會打機,很多時都是晚飯後打一陣,我覺得做完 ...

我仔中二。 之前一向星期五,六,日 每日一個小時用電腦。冇手機的。
有一次有一班朋友來我家。 全部男仔。 一坐埋就大家取手機出來一同玩online game. 我個仔又冇手機。只係可以坐佢地成班隔離睇。 佢地玩到有講有笑。我個仔就只係齋睇又搭唔到咀。

見佢咁,明白佢返學冇手機可能會有 peer pressure. 我同老公都覺得要比佢用電話。但就晚上7點收手機。 同埋開始比佢同朋友玩online game. 一至四冇行玩。 五六日每日二至三個鐘。

但玩開幾個月後就覺得佢好似好鍾意玩。 佢會去童軍,weekend間唔中都有camp,hike. 以前佢好鍾意camp和hike. 但自從weekend比佢打機之後就成日唔想去. 因為去咗就冇時間打機.

水晶宮

回覆樓主:

我是另類媽媽,不想阻止孩子打機,想孩子可以自我控制打機時間,考試時,明白溫書的重要性,自動自覺不打機,考完試放假,可以整天打機,當然能夠走到這個地步,媽媽和孩子都付出不少。你的情況是孩子必經階段,作為媽媽,應該教導孩子打機是娛樂的一種,不應該影響日常生活,影響學業,否則媽媽會收機一段日子,這情況我也經歷過,要見機行事,孩子肯熄機要贊,也跟他傾計,講下打機內容,了解打什麼機,讓孩子知道媽媽不是偏激反對他打機,一切容易商量,如果真的要收機,事前一定要提出警告。

首頁

尾頁

跳至