家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

層樓借落仲有300萬未還。 供緊2.3厘, 有mortage link收息, 公司亦幫我俾一半供樓嘅息。 其實我係有足夠現金找200萬樓按。 我無時間投資, 就算有cash我最多都係買收息股, 所以mortage link對我來講都係好穩陣嘅保本嘅 (有錯請指教). 而家我諗緊做轉按,希望可以有好d嘅offer.
問題係,我係咪應該做全數轉按, 定係索性只做100萬樓按,但係無咗mortage link個息。 請幫手分析下。

大宅

回覆樓主

好多 unknown 喎, 又吾知你轉按個息,會不會好過2.3%, mortgage link 又收幾厘?你的意思是有多餘錢都吾投資,咁不如 full pay mortgage. 你公司轉按後會不會繼續 subsidize your mortgage interest? I guess you know better than us.

大宅

seenfu 發表於 18-5-20 12:55
層樓借落仲有300萬未還。 供緊2.3厘, 有mortage link收息, 公司亦幫我俾一半供樓嘅息。 其實我係有足夠 ...

看不到轉按有何好處, 反如差過現在.
現時:
300萬樓按, mortgage link account, 即是其中一半150萬可得2.3%, 直接對消按掲利息. 即是你每月只是供150萬樓, 而該150萬樓按利息, 已經由公司負責.
轉句話,只要你保持150萬cash在mortgage link account, 每月就無須比利息, 只須還本而已. 而且每年可申請150萬樓按利息扣稅.

若還200萬, 余100萬按揭, 公司負責一半, 即是你每月要還50萬樓按利息. 另外每年只可申請50萬樓按利息扣稅.

男爵府

kksam 發表於 18-5-20 23:56

謝謝您。

公爵府

轉按全數

1) 可以取盡 300萬的rebate (如1.7% 就有5萬1, 如1.8% 就有 5萬4)
2) 轉按利息改為 2.15 又平左息
3) 放150萬入 ML - 有一半不用息, 另一半公司比 , 即係不用利付利息, 仲可以扣稅
4) 剩下50萬去做定期, 而家2% 好容易找到.....一年又多1萬元.

男爵府

koko2000 發表於 18-5-21 14:45
轉按全數

1) 可以取盡 300萬的rebate (如1.7% 就有5萬1, 如1.8% 就有 5萬4)

好數口。

首頁

尾頁

跳至