醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

.

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

我在圖書館借書睇,初期到後期都有好多年。

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

書名如圖下:

別墅

回覆樓主

.

別墅

Strawberrys 發表於 18-5-20 19:43
我在圖書館借書睇,初期到後期都有好多年。

咁望落去有啲似腦中風 因為醫生都話懷疑佢好似中過風 所以做左磁力共震 但係未有結果

侯爵府

Alzheimer's ,可能惡化得比較慢(有些患者,20年也可)。

我爸是Lewy Body Dementia . 病情可以急轉直下的。(沒有明顯失憶,巳變成精神有問題/失禁/失去活動能力,現在飲食能力也失去; 只是3 年不到的事)

另一種,受傷後腦damage 的痴呆。那個我不清楚。

當然,case by case. 每個人也不同。
===
失禁不用怕的,去賣尿片的地方(真善美/樂康幹)買類似內褲的尿褲。(添寧也有出)。我們叫"拉拉褲"的。

患者可自己如常去洗手間的。

===
患者自己出街,妳們要小心呀。可以很大鑊。

===
我爸最初病發時,我也很困惑。特別是晚上大吵大鬧,不停起床/除褲四圍痾。 問醫生,又說他無病。(我爸有記憶力的)。照私家,也沒發現(沒中過風)。

後來精神出問題(有幻覺)送院,由精神科確診腦退化的。
===
照顧他,仍是十分辛苦,但邊照顧邊學啦。 無計。
====
失禁問題,很少事,也很易"解決"。千萬不要怪責患者。

taobao/ ikea/ 賣尿片的地方, 也有防水床單賣的。

===
祝福!

別墅

hker 發表於 18-5-20 21:43
Alzheimer's ,可能惡化得比較慢(有些患者,20年也可)。

我爸是Lewy Body Dementia . 病情可以急轉直下 ...

我都唔知邊種 好想快啲出報告知夠究咩事
我媽媽唔肯着呢啲褲
佢仲成日棋喺個床邊度唔知做乜嘢 但唔訓教

侯爵府

man403 發表於 18-5-20 22:46
我都唔知邊種 好想快啲出報告知夠究咩事
我媽媽唔肯着呢啲褲
佢仲成日棋喺個床邊度唔知做乜嘢 但唔訓教
老實講,有報告,得個知囉。
100% 醫生也說沒藥幫到我爸(政府/私家)。除了精神科藥物(安眠藥+鎮定劑)

===
如果患者不合作,好難搞。洗衣服,也洗c . (其實,有些產品像女性衛生巾的。尿滲用)如果,樣樣也不肯,好大鑊。

我爸病發初期,活動能力巳明顯差了。所以,他合作穿拉拉褲的。(但常常除尿褲,成床尿)。

===
我爸晚上特別差,人很亂,有幻覺(Lewy Body Dementia 很多患者也是這樣)。

像我爸,時時問我,這架車去邊?(他的床)。去邊度落車?他在那兒 ?

直到今天,仍會問。所以,我聽到很心痛。暫時,自家照顧仍可頂硬上。我想親自解答他每個問題。給他安全感。

===
這個stage, 患者時清醒,時迷惘,他們也很難受。所以,盡可能"吞"了我們自己的怒氣啦。他們有病,也不想的。

===
很多老人痴呆患者,晚上要吃助眠藥的。詳情跟醫生商量。

===
我爸仍有活動力時,我們真的不用睡。成晚上上落落,有床欄,也可爬下來的。或,整晚出出入入洗手間。

像這兒其他jm說,盡快排安老院啦。只要合乎資格,叫做有個number.

而且,可申請日間中心/ 照顧卷等等,用來報腦退化的訓練。

我一直懶懶閒。big mistake! (well, 我個社工也懶懶閒 2 月要找我,拖到現在仍沒蹤影!很快到出年2 月)

===
加油呀!

別墅

hker 發表於 18-5-20 23:11
老實講,有報告,得個知囉。
100% 醫生也說沒藥幫到我爸(政府/私家)。除了精神科藥物(安眠藥+鎮定劑)
...

其實醫生都係咁講話冇幫助 我哋都已經開始排緊 不過仲見到佢認得我嘅時候 我都唔捨得送佢入安老院(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)但送入安老院又真係放心好多

侯爵府

2023年兔年勳章

man403 發表於 18-5-21 00:09
其實醫生都係咁講話冇幫助 我哋都已經開始排緊 不過仲見到佢認得我嘅時候 我都唔捨得送佢入安老院(emoji)( ...

贊成先申請政府/自資院舍,取號再等!
始終自己照顧也有能力不足的情況發生,不是你想就可以了!
自己壓力爆煲,心力交瘁失精神,對雙方來說也有壞影響,盡了力也不要自責自己,有適合的人及地方照顧長者,才是他/她的福氣啊!

別墅

Strawberrys 發表於 18-5-21 06:04
贊成先申請政府/自資院舍,取號再等!
始終自己照顧也有能力不足的情況發生,不是你想就可以了!
自己壓力 ...

已經有社工幫我地申請緊政府資助院舍 有時又好似好正常但係有時佢又突然之間乜嘢都唔知咁

大宅

我媽五年前確診腦退化,除了記憶極差及脾氣大外,尚能行得走得及自理。但一年前一邊身開始活動能力轉差,一年之間不能自理、失禁、坐輪椅,甚至站不起來,脾氣更是。當時感覺真是十分痛苦.....,最初一心諗著腦退化的現象,感到有些無望,真有想過是否需往入住老人院;當時連日間中心的職員亦建議我們轉服務幸好最後發現原來令佢轉差時腦內有一大的腫瘤,以至令她轉差。我們立即簽紙做開腦手術,現在過了三個月,她除了行動不便外,大致已回復七成。最開心是連脾氣也好了。

所以樓主,妳不妨找出妳媽媽轉差的原因,看看有沒有改善的空間

別墅

fptong123 發表於 18-5-21 21:14
我媽五年前確診腦退化,除了記憶極差及脾氣大外,尚能行得走得及自理。但一年前一邊身開始活動能力轉差,一 ...

醫生俾我哋話個腦入面有個黑影 所以同佢去照左磁力共振但係仲未有報告 我都好想醫生話俾我聽佢而家嘅行為只係嗰個黑影而且有得醫

別墅

回覆樓主

同埋佢今日會食食吓飯瞓着咗 我都唔知點解但係叫佢入房瞓覺佢又坐喺度唔訓

大宅

man403 發表於 18-5-21 23:57
醫生俾我哋話個腦入面有個黑影 所以同佢去照左磁力共振但係仲未有報告 我都好想醫生話俾我聽佢而家嘅行為 ...
因我媽退化得厲害,一路覆診也有同不同醫生講,也沒跟進。直至差不多一年,老人科醫生才安排她照腦(電腦掃描)照完第二日即Call她入院

大宅

接著醫生告訴我們她腦有腫瘤,要再照磁共振,如要快要去私家照,我們亦立即同意,然後安排一星期後照。但一日後護士話我媽行動會混亂,所以安排回政府照,結果省了四仟多元。上午照完,晚上便見醫生,我請求他儘快做手術,我們不介意她在醫院過年(當時還有一星期便過年),最後安排了兩天後做手術。我媽由照腦到出院不用一個月,樓主媽媽為何仍未有報告?是否在政府照?

別墅

fptong123 發表於 18-5-22 11:30
接著醫生告訴我們她腦有腫瘤,要再照磁共振,如要快要去私家照,我們亦立即同意,然後安排一星期後照。但一 ...

我地係出面私家照 佢地話會幫我地update上電腦 政府個邊就話如果睇到報告 有咩可以即時跟進 咁就打比我地 但話預左咩都做唔到

別墅

fptong123 發表於 18-5-22 11:30
接著醫生告訴我們她腦有腫瘤,要再照磁共振,如要快要去私家照,我們亦立即同意,然後安排一星期後照。但一 ...

同埋我媽係醫院都算正常 只係唔講野 但你問佢個人資料話無問題 所以醫生係咁話無咩問題

大宅

回覆 man403 的帖子

那麼唯有等覆診才可問醫生。樓主的遭遇我亦經歷過,真會有痛心和無助的感覺

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

man403 發表於 18-5-20 14:43
媽媽既腦退化 好似惡化得好快
5月頭我同媽媽去覆診 醫生建議排期做退化測試 排到11月 點知到第二日夜晚 媽 ...

搵附近老人中心社工睇有冇野幫到。
我女2001年1月8日QE出世  

首頁
12345...6

尾頁

跳至