醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主

佢之前係成日都唔出聲呢排俾咗奶粉佢飲好似精靈左 但係乜嘢都要同你拗一餐 又成日都唔瞓覺 都唔知佢想點

男爵府

man403 發表於 18-5-20 14:43
媽媽既腦退化 好似惡化得好快
5月頭我同媽媽去覆診 醫生建議排期做退化測試 排到11月 點知到第二日夜晚 媽 ...

我媽媽患嘅係非典型柏金遜症,這病只有5-7年左右, 而且比較少人患這個病,比起患腦退化來得急,E家左邊手及腳都不能動,甚至不能說話,所以成日只能叫,半夜又會叫,好似BB咁,而我哋又無法知道係佢係痛、想去廁所、肚餓, 或想表達其它嘢,我哋請了工人,但工人都辛苦,都冇計了,最慘住緊嘅公屋係有2層樓梯!所以我寧願佢患係腦退化!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

man403 發表於 18-5-29 22:01
但係佢睇野睇得好清楚 我哋嗰個燈 有六個圈 咁一下就上面嗰三個圈着再咁多下就下面個三個圈着再咁多下就六 ...

你的燈太覆雜,分三組來按,腦退化患者邊識分呢!
可以既,最好換燈,裝最簡單的,只得開關一個制。

翡翠宮

man403 發表於 18-5-29 22:03
我阿媽就係咁樣囉但係咁樣會唔會退化得仲更加快?

可以多點陪佢去行或返老人中心,始終有姑娘有玩有傾下連,係會有幫助。

別墅

MM2005 發表於 18-5-31 00:53
你的燈太覆雜,分三組來按,腦退化患者邊識分呢!
可以既,最好換燈,裝最簡單的,只得開關一個制。
...

我哋啱啱裝修完盞燈係新裝
所以我屋企人係唔會為咗佢換燈
其實唔係分三組黎咁因為只有一個掣
不過我哋係唔明點解佢成日都話唔着囉

別墅

MM2005 發表於 18-5-31 00:59
可以多點陪佢去行或返老人中心,始終有姑娘有玩有傾下連,係會有幫助。
...

我同佢出去行呢佢就黑口黑面 佢成日話佢要自己行 佢唔鍾意我跟住佢

翡翠宮

man403 發表於 18-5-31 01:00

我意思是,你媽只識/記得按一下就是開燈啊,唔識你的新款。

翡翠宮

man403 發表於 18-5-31 01:01
我同佢出去行呢佢就黑口黑面 佢成日話佢要自己行 佢唔鍾意我跟住佢

試想下,佢鐘意去邊又或同佢去飲茶,慢慢溝通下睇下佢想去邊,你咪借意又去。

翡翠宮

man403 發表於 18-5-31 01:00

你話>>你哋係唔明點解佢成日都話唔着囉

你講呢句反而我唔明你,你說你媽巳是中至嚴重腦退化,咁樣病情佢識得開一下燈巳是好叻了,所以你要改變心態,不要用我地正常腦袋來諗佢識得做識得諗啊。

水晶宮

但係佢睇野睇得好清楚 我哋嗰個燈 有六個圈 咁一下就上面嗰三個圈着再咁多下就下面個三個圈着再咁多下就六 ...

你應該要不停講比佢聽按2下, 至全部燈(即6個圈)著哂。

當小朋友咁教。就好似你細個時,你媽咪一樣, 比d耐性。
天空之城, 快樂之地

子爵府

親子王國15週年勳章

你盞燈太複雜,要按三下先全著,莫講話腦退化,無腦退化嘅老人家都覺得煩,始終佢地無記性,近嘅野學左都好快唔記得,我諗佢每次開燈都覺得好困惑,會照響佢心情。

翡翠宮

Jessie688 發表於 18-6-1 08:10
你盞燈太複雜,要按三下先全著,莫講話腦退化,無腦退化嘅老人家都覺得煩,始終佢地無記性,近嘅野學左都好 ...

你說得對,這樣更令長者心情更差。

別墅

PCCW2319 發表於 18-5-31 13:53
你應該要不停講比佢聽按2下, 至全部燈(即6個圈)著哂。

當小朋友咁教。就好似你細個時,你媽咪一樣, 比d耐 ...

我地無講比佢聽要按幾下着 我地只係講禁一下就會着 因為我地平時都唔會着哂 所以而家都淨係話叫按一下(emoji)

別墅

MM2005 發表於 18-5-31 11:28

你話>>你哋係唔明點解佢成日都話唔着囉

佢無自已開燈 係我地開的除咗開燈之外我哋唔明嘅事點解佢成日都會話冇電 例如冷氣機開咗會話都係唔着唔涼 煲咗滾水佢話嗰啲唔係滾水係暖水 同埋會話自己唔食嘢就冇電
我哋唔係話覺得佢煩 而係想知道佢諗乜嘢
定係應該佢講啲乜嘢都好似嗰個職業治療師咁講 唔使理佢?

別墅

回覆樓主

嗰時醫生同我地講如果照完磁力共振佢睇完上載去電腦嘅嗰份報告 有咩事會打電話俾我哋 咁我見佢冇打電話嚟我就打電話比佢 不過姑娘回覆醫生冇交低咩事 不過冇咩急野 所以都係複診先見

翡翠宮

man403 發表於 18-6-1 23:23
嗰時醫生同我地講如果照完磁力共振佢睇完上載去電腦嘅嗰份報告 有咩事會打電話俾我哋 咁我見佢冇打電話嚟我 ...

係囉,諗定有咩一次過覆診問醫生,睇下有咩幫到你地。
明白你的苦惱了,你的都會講下說話,我的更加不說話,我更煩惱

別墅

MM2005 發表於 18-6-2 10:55

係囉,諗定有咩一次過覆診問醫生,睇下有咩幫到你地。

其實我媽媽係一時時 有時係完全唔講 但有時肯講我地又完全唔明

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

請問食果啲 ,腦Xx,對佢地有用嗎?
想認識多啲屯門友

大宅

crystal媽咪 發表於 18-5-28 07:01
點解唔肯打針?咁佢有冇覺得打咗真係好咗?
當初我家人都接受唔到自己腦退化,因為朋友當中佢第一個。
之 ...

大家可比d醫生資料我?我爸爸的問題好像有腦退化,可以去邊做檢查?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sharonman 發表於 18-6-21 17:07
大家可比d醫生資料我?我爸爸的問題好像有腦退化,可以去邊做檢查?

我家人係喺律敦治睇醫生。同醫生講懷疑腦退化,跟住轉介做評估(都係喺返律敦治)
之後就去老人中心做活動
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至