自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

近排才知道囡囡有語言及讀寫障礙!之前仲以為佢懶,唔肯做功課,仲成日罵佢,我好內疚!

子爵府

lizaling 發表於 18-5-21 17:49
近排才知道囡囡有語言及讀寫障礙!之前仲以為佢懶,唔肯做功課,仲成日罵佢,我好內疚!
...

小朋友幾大啊,我仔有speech delay,都擔心佢有讀障

複式洋房

ctsang1006 發表於 18-5-21 18:17
小朋友幾大啊,我仔有speech delay,都擔心佢有讀障

我囡囡K3, 在K1時發現佢在學校社交有問題,去健康院見姑娘,排左2年去見兒科醫生!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

唔好內疚, 搵多 d機構佢可以幫到小朋友, 我仔都有讀寫障礙, 初初都幾辛苦, 依家佢自已搵到方法幫自已溫書, 依家默書考試我都唔洗點幫佢啦 , 媽媽加油呀

男爵府

回覆樓主:

我細仔小一都有讀寫障礙,慢慢教你拆字去寫,同埋睇書時用一張紙蓋住其他,只留一行字,等他可以專注地睇個一行,有醫生證明上到小學都有支援,可以減少功課量和抄寫,慢慢幫助他,出面門亦有些機構可以報讀有關課程,你可以睇下,例如小童群益會等,簡選小學時都要小心選擇,留意下間學校有無呢方面嘅支援,同埋睇下會唔會有分班,因宜家我細仔間學校無分班,即是正常和有特別需要嘅小朋友一班,所以佢係上堂和做功課都辛苦嘅,因為學嘅做嘅都同正常小朋友一樣,只是好少少嘅係,正常做10條,我仔做7條,所以真係要睇清楚間學校支援夠唔夠

複式洋房

魔怪媽媽 發表於 18-5-21 18:25
唔好內疚, 搵多 d機構佢可以幫到小朋友, 我仔都有讀寫障礙, 初初都幾辛苦, 依家佢自已搵到方法幫自已 ...

謝謝!醫院建議小一時跟進,我就報讀,如何幫佢學習!

子爵府

lizaling 發表於 18-5-21 18:21

我囡囡K3, 在K1時發現佢在學校社交有問題,去健康院見姑娘, ...

有冇去cac做評估啊,寫字認字係點?點發現有問題?

複式洋房

ctsang1006 發表於 18-5-21 18:32

評估在政府的兒童體能智力測驗中心做!

複式洋房

ctsang1006 發表於 18-5-21 18:32

我冇發現佢有讀寫障礙!我只發現佢在學校社交有問題!同小朋友相處唔到!

複式洋房

小小兔仔 發表於 18-5-21 18:31
我細仔小一都有讀寫障礙,慢慢教你拆字去寫,同埋睇書時用一張紙蓋住其他,只留一行字,等他可以專注地睇個 ...

醫生比左張評估証明給我!叫我小學時交比學校!我要等大抽獎才知道哪間小學!都好擔心!

大宅

...

請問幾多歲?我擔心女兒有你女兒情況,我常罵她

複式洋房

kittypsh 發表於 18-5-21 18:40
請問幾多歲?我擔心女兒有你女兒情況,我常罵她

5歲9個月!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

lizaling 發表於 18-5-21 18:31
謝謝!醫院建議小一時跟進,我就報讀,如何幫佢學習!

有好多機構都係幫讀寫﹑學障小朋友,有需要我可 pm比你。
其實每個小朋友都有佢地自已去記字方法, 我仔就用併音同拆字方法去記

複式洋房

魔怪媽媽 發表於 18-5-21 18:46
有好多機構都係幫讀寫﹑學障小朋友,有需要我可 pm比你。
其實每個小朋友都有佢地自已去記字方法, 我仔就 ...

好呀!可以PM我嗎?

大宅

...

點發現?

大宅

我黎緊6月頭都要帶小朋友去CAC做評估。。初時我係因為覺得佢有社交問題。。但見完健康院姑娘加醫生,要轉介CAC,因為覺得佢讀障。(emoji)

複式洋房

busyling 發表於 18-5-21 18:59
我黎緊6月頭都要帶小朋友去CAC做評估。。初時我係因為覺得佢有社交問題。。但見完健康院姑娘加醫生,要轉介 ...

我都係經健康院轉介去兒童體能智力發展中心做測試的,等排左2年!CAC是什麼機構?

複式洋房

dativebond 發表於 18-5-21 18:55
點發現?

發現囡囡社交有問題係因為佢返學同同學相處唔到!小朋友掂到佢,佢會唔開心,唔想返學!

大宅

lizaling 發表於 18-5-21 19:13
發現囡囡社交有問題係因為佢返學同同學相處唔到!小朋友掂到佢,佢會唔開心,唔想返學!
...

情況好嚴重呀?點醫?

翡翠宮

lizaling 發表於 18-5-21 18:52
好呀!可以PM我嗎?

ok一陣 pm你

首頁

尾頁

跳至