自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

你屋企情況唔同左
續約時你要將個情況同姐姐講
如果佢覺得ok
咪同樣人工續約囉
如果佢唔ok,要加人工
你咪再考慮請過一個,定係滿足姐姐要求囉

伯爵府

傻之達人 發表於 18-5-21 19:37
工人姐姐係我生大B嘅時候請嘅,
而家大B 15個月,我有咗第二胎,
預產期係下年1月,剛好係工人姐姐renew co ...

我會搵多個人幫距但唔會加距人工。

我覺得一個人湊1個2歲+初生,除非大嗰個返全日N班,否則距淨係搞兩個小朋友都去曬大部份時間,家務同煮飯係好難兼顧到。我有朋友係叫姐姐湊兩個(沒有長老),大嗰個返半日N,距俾$6000個工人。但距話距屋企係超亂同唔太乾淨,距話距都唔敢請人上去距屋企。

我個人覺得預期加距人工,不如俾多少少搵個鐘點幫手做下家務,工人就focus係兩個小朋友上面,咁屋企成個生活環境會舒服好多。

用戶要求終止服務

LuckyGirl 發表於 18-5-22 11:26
不用加,照顧2個好普遍,最多之後表現好,比下利是、小禮物、零食....

咪係囉,其實湊兩個好普遍,加埋之後小朋友友返學,不過bk呢度個個月入十幾萬,唔加會話你老細咁對你有咩感受

水晶宮

自己打工都知、加辛唔加薪個心會唔舒服、因間影響工作就唔好啦、事實上一湊二係好辛苦架、可能其他家務你都要放低d要求

象牙宮

回覆樓主:

應該要同工人傾,我自己無請工人經驗,身邊朋友就同工人傾,有加少少人工,因為多野做左,想留住個好工人

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

1:加人工
2:請多個

大宅

Winnie_1210 發表於 18-5-21 20:28
我當時反而問姐姐要加人工定請多個返嚟幫佢手同埋你要預咗假期有冇人幫手睇2個
...

同工人姐姐傾咗,

而家最後決定係請多一個工人姐姐,

因為同而家工人商量過,佢話就算加好多人工俾佢,佢都無本事一對手湊2個咁細嘅小朋友的

翡翠宮

貓頭雀 發表於 18-5-21 20:02
我無姐姐,但我諗可否視表現出 bonus ?
因為加咗人工冇得返轉頭

我都會出bonus 又有驚喜

水晶宮

傻之達人 發表於 18-10-4 06:58
同工人姐姐傾咗,

而家最後決定係請多一個工人姐姐,

咁我覺得你姐姐幾負責任, 唔係收左錢就話知自己做唔做到。起碼佢會老實同你講佢1個照顧唔到2個+做家務。

不過就要諗清楚分工問題, 唔好到時2個外傭煩到自己。
天空之城, 快樂之地

公爵府

我樓下C9比多2千!佢3個小孩!工人姐姐做得好開心!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我冇工人,但朋友生多個加左500。

珍珠宮

回覆樓主:

我就無嘅

象牙宮

2024年龍年勳章

我當年有加幾百。因為大女同學仔媽咪一有第二胎,工人就 resign...有兩個呢D case.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

原來樓主 update 結果。

伯爵府

回覆樓主

兩個咁細我唔放心一對二。如果有長老幫手就得。冇既話我會請多個工人好過加人工。

水晶宮

流星花丸 發表於 18-5-23 13:15
咪係囉,其實湊兩個好普遍,加埋之後小朋友友返學,不過bk呢度個個月入十幾萬,唔加會話你老細咁對你有咩 ...

咁加小小人工又唔使月入十幾萬嘅,人心肉做,將心比己如果一樣人工去做一個小朋友啦

首頁

尾頁

跳至