婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Breamsum 發表於 18-5-24 10:22
各位睇完各位評論 都明白点解阿嫂會咁
我無怪佢 不過我心痛我爸媽 佢哋知道佢原來做得咁辛苦 原來換嚟嘅係 ...

唔接受 有事鍾無艷無事夏迎春囉 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cancan2013 發表於 18-5-24 12:27
湊仔真係好容易發生衝突㗎。 用一方既教育方式當然係可以啦~佢自己湊就可以。 但係要求人嘅話就要接受對 ...

絕對同意

珍珠宮

回覆樓主:

算啦
香港大把人離婚
如果佢地真係成日為bb鬧交
唔一齊都係好事

不過。會唔會因返工加湊b太辛苦
所以個人諗多咗呀
講真
搵工人湊一定好好多
我估嫂應該唔鍾意6299
所以放b係6299到個心又不平衡

搵咗工人先
如果搞唔掂
你哥離婚都無乜唔著數啫
老婆佢自己揀既
都要自己配合下

生咗既女人真係會惡d
事事以bb出發
男人幫輕唔到會好嬲架

有排我都常同老公鬧交
請了工人後真係無乜鬧啦喎

別墅

Breamsum 發表於 18-5-25 00:21

係之前佢結婚後無耐阿嫂身體有事要去hk 搵醫生(未有bb)

不知樓主你屋企係咪傳統思想。

我阿媽同你父母一樣,我都好心痛,但我媽話我已經嫁左, 呢D是她屋企的事,叫我唔好理(個下真是好唔開心,原來我已經是個外人)。

之後我唯有調整心態,每個人有自己選擇,無必要為別人的選擇而影響自己。
我現在待我媽如朋友,朋友有自己的選擇,自己的路,我對她好便得了。甘諗會開心些。

希望俾到一些諗法你啦

侯爵府

最好自己搵人湊

大家保持距離最好

男爵府

anyuser18 發表於 18-5-25 17:14
咦原來又係你呀?哈哈哈,終於認得了,弊日頭流流俾我撞到添,速閃嘞喂 ,好人不與 鬥 :di ...
我無記錯你有個?柴老公, 而你最鍾意開好多pose自我感覺良好(又註明....唔好入, 否則成為被發泄對象, 自誤...)個位?

男爵府

Breamsum 發表於 18-5-25 22:12
阿哥因為阿嫂話佢無愛心
同話老爺奶奶成日來之後
阿哥阿嫂住外國? 你阿哥湊2個月既時候, 你阿嫂上班? 其實有無諗過佢地係經濟壓大, 所以先產生咁多矛盾! 可唔可以借d錢比阿嫂解困, 先解決錢既問題再解決感情問題.

男爵府

Breamsum 發表於 18-5-23 12:45
阿嫂生完後
我媽媽 即係佢奶奶 第一日就即刻煲咗3款唔同嘅湯比佢飲 頭一個禮拜 阿嫂媽媽早上去煮飯比佢 我 ...

你父母好好,但你嫂未必想要呢d。
生完仔果時除了要照顧小朋友,還要適應身體變化,如谷奶呀,肥呀,惡露等,仲要頭12日唔洗頭個樣勁衰,有時真係唔想見人架。

大宅

回覆樓主:

mo

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你阿嫂真係身在福中不知福,遇著戶好人家,比著啲極口99,一早掃把佢啦

侯爵府

回覆樓主

樓主本身未結婚冇小朋友?
好難明個種壓力,6299留到凌晨。。。真的有點過火了,正常冇人會鍾意

子爵府

Breamsum 發表於 18-5-23 12:45
阿嫂生完後
我媽媽 即係佢奶奶 第一日就即刻煲咗3款唔同嘅湯比佢飲 頭一個禮拜 阿嫂媽媽早上去煮飯比佢 我 ...

有邊個新抱想日日見到6299,用腦諗下都知啦,除非佢主動要求啫,如果唔係你阿爸阿媽覺得自己仆心仆命做嘅野係新抱眼中都係煩都係騷擾
幾時先上到車.....

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

littleyan 發表於 18-5-28 15:26
阿哥阿嫂住外國? 你阿哥湊2個月既時候, 你阿嫂上班? 其實有無諗過佢地係經濟壓大, 所以先產生咁多矛盾! ...
係,我都係度諗,樓主父親母飛返HK 2個月,但坐月時又可以日日照顧到咁夜,咁係國內定外國住呢....外國又真係唔興陪月,但都有人請保姆。國內而家都有保姆請,好似工人姐姐咁。

兩夫婦的事就由佢地自己去解決,如果你講到你阿嫂有條數要你哥哥幫手,我諗唔會嘈到要離婚。當然無人想。

有時就係做得太多,所以壓力先大,要對老人家咁辛苦,自己點好意思入房瞓,咁自己好像好無用咁。

洋房

回覆樓主

阿嫂又發癲係咁轟阿哥
阿哥話已經好小心講嘢
只係阿嫂無啦啦問阿哥
問我爸爸媽媽覺得daycare點(果日去完open house)

阿哥話 “佢哋就唔係太鍾意架啦 驚佢咁細個去會俾人蝦 同埋會好容易病”

**從來無話唔准去或反對

之後阿嫂就轟咗阿哥兩個鐘
話 “因為你細個無去daycare 所以而家你都無乜朋友 又唔息同人溝通”
人身攻擊都出埋

阿哥之後講左句 你咁講好傷感情架喎
先肯停

我真係好憎佢呀而家

我哋又唔理得咁多

大宅

Breamsum 發表於 18-6-14 11:42
阿嫂又發癲係咁轟阿哥
阿哥話已經好小心講嘢
只係阿嫂無啦啦問阿哥

樓上jm講得啱,你亞嫂似有情緒病,及早睇醫生處理啦,唔好搞到大家都受罪。

珍珠宮

回覆樓主:

活在自己世界裡的付出,不值錢!
要記住尼句說話,不論咩人夾咩人~
人地唔需要,你又要俾,咁人地點會感恩?因為尼個都唔係恩~
同樣,人地有需要,但有D 6299又唔俾,咪有人怨囉…唔係乜野,只要你係6299,就做又錯,唔做又錯,最怕肓撐,關鍵係有無經過溝通,然後互相尊重~
婆媳關係好複雜,唔會平時人地係咁,你都會係咁,最梗要問心無愧,既然阿嫂話左唔想,咁6299咪接受意見囉~6299嘅付出,已經換尼問心無愧啦!到時阿嫂就唔好怨啦~

大宅

Breamsum 發表於 18-6-14 11:42
阿嫂又發癲係咁轟阿哥
阿哥話已經好小心講嘢
只係阿嫂無啦啦問阿哥
樓主,你唔需要憎你阿嫂, 因為哩D係佢兩公婆既爭執,我地旁人管唔到, 如果阿嫂轟既唔係阿哥, 係6299, 你可以理直氣狀咁批評阿嫂唔識感恩,如果阿嫂真係想去daycare, 6299只係唔想而唔係反對既, 咁試下daycare囉, 阿嫂對阿哥人身攻擊, 可能阿嫂出現情緒病, 叫阿哥試下哄佢去睇醫生, 唔好再為邊個湊BB而傷感情啦

別墅

anyuser18 發表於 18-5-23 17:37
一廂情願,太熱心,都要睇人哋受唔受。問題在阿哥,阿嫂唔鍾意唔早講?!
咁阿嫂唔like又唔怪佢,咁老爺奶 ...

生完想見自己媽咪多d,始終好多野,自己媽咪幫手好好多。一生完傷口痛, 自己媽咪幫手沖涼,唔通叫奶奶幫手沖涼咩。仲有, 埋身餵奶成個過程,都 唔想俾奶奶睇到。始終冇咁親,雖然話就話大家係女人,但係佢點都唔夠自己個阿媽親,有時有好多嘢 要即刻攞濕紙巾又或者攞其他嘢幫手嘅話, 你喺度始終都唔係咁方便。自己老公幫手就最好。
而且奶奶照顧 bb ,你阿嫂可能又覺得佢哋湊得吾好。所以咪咁大壓力囉。又唔可以當面話你媽媽。我都係啱啱坐完月,我絕對明白你阿嫂嘅感受。

別墅

回覆樓主:

好似我個姑奶咁,佢覺得我奶奶好識得湊bb,但係其實我奶奶連點樣抱我個仔,佢都唔識。佢吾識得去好好保護佢條頸既頸骨,仲係當佢好似六個月咁樣抱 。作為你係你媽媽個女,你一定會幫你阿媽,但係你絕對唔知道你媽咪係點樣照顧 個bb。
當中可能有好多嘢 發生。呀嫂唔方便講,係咪覺得大壓力囉。

子爵府

回覆樓主

今次問嗰個多餘,答嗰個又天真。
你阿嫂想daycare 咪去囉,駛乜問6299 意見。
你哥好仔兩頭暪,咪是但話6299 無乜所謂咪得囉。

首頁

尾頁

跳至