3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

珍珠宮

Amy1974 發表於 18-5-23 19:36
回覆 珍妮芙 的帖子

對亞,得意D嘅泳衣,佢都會有興趣D

大宅

回覆樓主:

你地平時有無同佢去游水。佢怕水嗎?

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

小朋友幾大吖?我都頭痛緊,我仔3歲都好怕水,平時洗頭都要扭計,唔知到時點搞

大宅

佢係咪好依賴, 驚要自己去上堂, 如果係的話咪幫佢報親子班同佢一齊上堂, 陪住佢上堂應好多d安全感

伯爵府

珍妮芙 發表於 18-5-23 17:11
話說好奈生小朋友之前就覺得小朋友自細就應該要學游水
其他課外活動可以比佢地按自己喜好自由選擇
但游水一 ...

係咯,小朋友幾大?我女差唔多3歲,好鐘意水

禁止訪問

複式洋房

先由玩水開始

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

家長陪小朋友游水,先克服害怕心理。

大宅

珍妮芙 發表於 18-5-29 11:30
邊到有得報親子班? 乜學游水可以有家長陪架咩?

上次帶呀女去史丹福學游水, 見到佢地都有搞親子游泳班, 就算好細個既BB都可以上

禁止訪問

別墅

回覆樓主

每個小朋友不一樣,我小朋友不是大膽型,但學游水唔驚,還好開心添,我估可能跟自小有帶佢去過泳池沙灘玩過水有關。
帶佢揀自己喜歡的泳衣泳鏡毛巾,讓小朋友期待去玩水,先由淺水嬉水池開池玩下,唔好一開始就去唔到地游

大宅

BK Milk勳章

sushimama 發表於 18-6-3 10:10
每個小朋友不一樣,我小朋友不是大膽型,但學游水唔驚,還好開心添,我估可能跟自小有帶佢去過泳池沙灘玩過 ...

我小朋友四歲 學左一期史丹福,來緊可以報名再學都唔知報唔報好,每次準備上堂前係屋企就喊定先,心裡因素覺得好怕老師塞距入水 ,但老師都無逼距,幾次上堂因為喊自己一個係一邊踢水,好煩

別墅

769850955 發表於 18-6-3 13:28
我小朋友四歲 學左一期史丹福,來緊可以報名再學都唔知報唔報好,每次準備上堂前係屋企就喊定先,心裡因素 ...

我小朋友四歲半,都係史xx學,學左五堂了,學得好開心,我的確見到同班有小朋友喊足四堂,老師好無奈⋯⋯已出盡法寶氹佢唔好喊。

我覺得如果小朋友真係對水有恐懼,家長試下自己在課堂前後帶佢去泳池玩下水先,不過我好明白如果working mum 未必咁得閒帶小朋友去玩水

別墅

769850955 發表於 18-6-3 13:28
我小朋友四歲 學左一期史丹福,來緊可以報名再學都唔知報唔報好,每次準備上堂前係屋企就喊定先,心裡因素 ...

再說睇下你自己本身有幾堅持想小朋友繼續學,如果已學一期,最好唔好停學,因為之後再學又要重新pick up 返;除非佢喊得好誇張,上堂真抗拒落水⋯

因如果只在池邊踢水又真幾浪費錢咁,不如家長自己帶佢去泳池克服左先再找老師學

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Amy1974 發表於 18-5-23 19:36
回覆 珍妮芙 的帖子

同意.

就咁話要去學就得. 你俾佢揀, 佢未試過或者驚咪話唔去.

如果小朋友仲細, 可以join 親子班, 否則就要佢去學. 我細女4歲半至學, 佢喊幾堂, 而家唔喊啦. 我冇泳會或教練介紹.

禁止訪問

回覆樓主

複式洋房

我仔而家6歲. ~4歲時學過但都係佢好驚好怕水又喊,
上個月同佢再報已變得好鍾意~~我搵一對一 , 進度好好.
建議家長可以唔駛太早逼佢地學..始終太細無安全感

首頁

尾頁

跳至