自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實果張無相片嘅身份證有乜用?我細女出境無帶呢張證,入境處又話只要有特區護照就得,唔駛身份證都得。我宜家都唔知幫唔幫佢補領好,還係等下一次續特區護照時先再辦理。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

一心一意 發表於 18-5-23 21:50
其實果張無相片嘅身份證有乜用?我細女出境無帶呢張證,入境處又話只要有特區護照就得,唔駛身份證都得。我 ...

平時代替出世紙用咋!你又講得啱, 因為無相所以返大6都要拎埋passport! 不過續証還續証, 補領身份証應該係兩樣野黎喎!
放下自在

大宅

cattz288 發表於 18-5-23 21:57
平時代替出世紙用咋!你又講得啱, 因為無相所以返大6都要拎埋passport! 不過續証還續証, 補領身份証應該係 ...

但問題係,平時除左出入境,好似無乜機會用身份證,護照可以出境,其他用出世紙。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

雖然只係冇相身份證, 但肯定唔見左最好盡快補領, 費時有人盜用或者作非法用途.

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

張身份証響機場係用黎出境同入境過機用,唔係用護照出入香港境(我指係用香港身份証同特區護照)

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

你唔見左嗰張身份証,照道理你換有相兒童身份証係要交番冇相身份証比入境處註銷

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

除左出入境,去睇醫生都是用身分證,唔需要用出世紙

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

帶身分證方便過帶出世紙呀

珍珠宮

環保接龍勳章

其實果張無相片嘅身份證有乜用?我細女出境無帶呢張證,入境處又話只要有特區護照就得,唔駛身份證都得。我 ...

出入境每次都要冇相身份證連passport喎!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

回覆樓主:

小朋友張冇相hkid 可以用來book 康文署的設施如乒乓球、羽毛球。

好以用來在公共圖書館借書都得 (大人的hkid 可借書)

水晶宮

gracelam 發表於 18-5-23 23:07
出入境每次都要冇相身份證連passport喎!!

其實淨用hksar passport 都可出入境, 只不过張hkid 有晶片, 方便过电腦

珍珠宮

環保接龍勳章

birdbird 發表於 18-5-23 23:10
其實淨用hksar passport 都可出入境, 只不过張hkid 有晶片, 方便过电腦

我就係見到佢地用小朋友id過機, 所以每次出境都帶埋

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

「如 果 你 的 身 份 證 已 遺 失 、 毀 滅 、 損 壞 或 污 損 , 你 必 須 在 14 天 內 向 人 事 登 記 辦 事 處 報 告 及 申 領 新 證 。 如 你 在 香 港 以 外 地 方 遺 失 身 份 證 , 則 須 在 返 回 香 港 後 的 14 天 內 , 向 人 事 登 記 辦 事 處 報 告 及 申 領 新 證 。」<---這是入境處資料。

https://www.immd.gov.hk/hkt/faq/faq_hkic.html#q15

男爵府

回覆樓主

我小朋友出入境都有用到身份證喎
我平時袋住佢張身分證方便睇醫生同3歲以上要比$既地方用佢大隻成日都比人懷疑唔止兩歲幾

水晶宮

平日用黎睇醫生,唔駛吓吓帶出世紙出街

寶石宮

2023年兔年勳章

要補領

首頁

尾頁

跳至