嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

2018復活節勳章

想問如果bb有蠶豆症, 有邊啲防蚊產品係適合用㗎…… 屋企已經有 捕蚊燈 ,但係試過冇用 ,bb而家五個月大, 就算畀蚊咬咗都唔知可以搽啲咩 !但係如果屋企唔開窗露台又好焗, 亦都有裝防蚊紗窗, 最大機會係喺露台飛入嚟…… 露台就冇裝紗窗嘅……

大宅

回覆樓主:

如果真係咬到,可搽x羅納英

別墅

2018復活節勳章

emmmacyk 發表於 18-5-24 21:54
如果真係咬到,可搽x羅納英

好的!!!我試下!!

回覆 Vvanessa44lam 的帖子

Hello Vvanessa44lam ,BB新陳代謝比大人快,體溫亦較高,容易吸引蚊叮,的確要做好預備,G6PD缺乏症的BB一般要避免使用含有樟腦、冬青油、薄荷油、某D中藥成份的產品,媽媽採用成份用天然物品防蚊比較安全,例如:香茅油、檸檬油等,向生產商品了解清楚,咁媽媽就會用得更放心啦。蚊蟲通常在早/晚時間比較活躍,避免在該時段打開露台窗,都可以減低被蚊叮風險。BB幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

2018復活節勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-5-29 17:04
回覆 Vvanessa44lam 的帖子

Hello Vvanessa44lam ,BB新陳代謝比大人快,體溫亦較高,容易吸引蚊叮,的確 ...

香茅油得呀,咁我想再請問下, 咁如果真係畀蚊咬到嘅話咁又搽乜嘢會比較好啲呢……
BB五個月大
Vvanessa44lam 發表於 18-5-29 17:11

媽媽可以用溫(熟)水加沐浴露浸泡被蚊叮咬後紅腫、癢地方,一般可以等佢自己慢慢好番,如果BB有抓癢,可以用輕輕拍打方式止癢,或者去有註冊藥劑師連鎖店,購買G6PD缺乏症BB適用嘅止痕產品(通常無含薄荷或刺激眼睛成份),仲要留意BB被蚊蟲咬後有冇唔舒服徵狀例如發燒,有就要立即去睇醫生喇。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

2018復活節勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-5-30 13:11
媽媽可以用溫(熟)水加沐浴露浸泡被蚊叮咬後紅腫、癢地方,一般可以等佢自己慢慢好番,如果BB有抓癢,可以用 ...

好的!!謝謝
Vvanessa44lam 發表於 18-5-30 13:12
好的!!謝謝

子爵府

類似alfresco呢類可以用啊,佢本身已經不含DEET,同埋主要成份都係天然精油,G6PD患者可以照用的

別墅

2018復活節勳章

tristyma 發表於 18-5-31 14:00
類似alfresco呢類可以用啊,佢本身已經不含DEET,同埋主要成份都係天然精油,G6PD患者可以照用的 ...

好的,我去買黎試下!!!

首頁

尾頁

跳至