自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

回覆樓主

啱啱去完日本返嚟,同機有幾個BB都係因為飛機啲隆隆聲,所以大喊。

如推BB車,搭任何鐵路前要預先穩定升降機出口,有啲站真係冇升降機供應,要行條長樓梯及必須要避開返工放工嘅繁忙時間,因為真係未必上到車。

部份餐廳不適合帶BB所以要預先搵定啱食嘅餐廳。

子爵府

Vin828 發表於 18-5-28 18:57
估唔到原來水都關事,前排我表姐帶個女去日本玩,以為做足安全措施結果返來都仲係唔舒服,一直都 ...
有關係的,我仔歲半時去沖繩我帶咗5L生水同1L熟水去沖奶同飲用,洗完奶樽都會用帶去嘅水沖一沖,不過去到第三日仔都有飲酒店啲果汁

用戶要求終止服務

魚_魚 發表於 18-5-24 18:26
係bo,會去埋築地,因為就來拆,個邊會唔會無咁衛生?

我建議早啲去,因為我試過多人到推唔到BB車,同埋啲路好窄,所以我覺得咩住較為方便,及帶多幾個膠袋當垃圾袋用,因為條街都唔容易發現有垃圾桶
*如果你係搭地鐵築地市場站出口係冇升降機嘅

大宅

追完post先知原來JM已經做左決定
咁仲好啦,帶個小朋友去自己玩得仲唔過癮,過幾年小朋友大左你一樣會帶佢去旅行,到時其實你已經好難再有後生去旅行個種感覺

大宅

同埋而家熱辣辣周圍又多蚊又盛,日本腦炎啊瘧疾個類一個唔覺意就中招,就算無麻疹你都驚啦

大宅

回覆樓主

搭飛機最怕遇到其中一件事就係BB因爲氣壓而唔舒服全程機不斷咁喊

我講出自己感受咋,唔好打頭呀

伯爵府

回覆樓主

我仔而家8個月大,佢已經飛過2次去泰國,第一次5個月,第二次7個月,我每次都較啱起飛果陣比佢飲奶,托賴,幾次機程都無扭計,飲完奶就瞓到落機

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

Tinny 發表於 18-5-29 18:02
我仔而家8個月大,佢已經飛過2次去泰國,第一次5個月,第二次7個月,我每次都較啱起飛果陣比佢飲奶,托賴, ...
好叻仔! 想知JM帶佢去邊玩,同埋有冇咩特別野會準備定?

伯爵府

魚_魚 發表於 18-5-30 09:42
好叻仔! 想知JM帶佢去邊玩,同埋有冇咩特別野會準備定?

2次都係泰國,無乜特別喎,都係帶齊所有bb嘅日用品,奶粉尿片,最緊要帶個旅行水煲煲水,我連水都無帶,我仔係飲當地樽裝水,好彩地我仔2次都無水土不服。
仲有記得帶埋bb用嘅防曬同防蚊,平安藥退熱貼同埋風扇。

男爵府

回覆 SuperChanB 的帖子

呢樣應該都要事前預備埋,唔緊要啦,我等個B打埋兩支針,再睇下聖誕帶唔帶佢出去,始終岩我地大人食既多數都唔會岩個B食就真,帶佢出去一定係預餵奶先

男爵府

回覆 Tinny 的帖子

唔好話出去玩,呢兩日香港又曬又多蚊,唔出去都要準備

子爵府

一定要帶生水同熱水壺去開奶用,最驚小朋友水肚不服好麻煩

子爵府

北寄貝 發表於 18-5-28 19:27
你講到要去旅行先見到個b咁。唔去旅行兩母子就無左回憶嗎?要去都唔 ...
唔係無旅行就無回憶,而係咁細個既形象好快就無,去多D唔同地方影下相留念都好正常

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

要注意係咪時侯準幫bb 添個細佬妹,三人去四人返,made in jp.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

魚_魚 發表於 18-5-30 15:17
回覆 SuperChanB 的帖子

呢樣應該都要事前預備埋,唔緊要啦,我等個B打埋兩支針,再睇下聖誕帶唔帶佢出去 ...

到時bb 8個月大 ,一餐半餐改餵奶冇問題, 如果出去幾日,帶定baby food同樽裝生果,可以響餐廳齊齊食。 最好響屋企俾bb 試左先,肯定佢肯食又冇敏感。

有d 人出門會自己買餸又去焗粥仔,大家有唔同做法,我唔會咁做。

子爵府

以前細個屋企人就算無錢帶我地出國,都係帶我地幾個去廣州廈門上海玩,未夠一歲既相都有幾十張,對我媽咪同我地來講都係好重要既回憶...因為細佬未夠6歲就走左...可能有人覺得樓主帶個咁細既小朋友周圍去好傻,一D都唔傻,回憶真係無價寶來

男爵府

Vin828 發表於 18-5-30 17:02
唔係無旅行就無回憶,而係咁細個既形象好快就無,去多D唔同地方影下相留念都好正常
...
我都係咁諗不過99係緊張大師來,一話後日個trip唔使帶個B去,佢立即鬆左口氣

男爵府

namc 發表於 18-5-30 15:36
一定要帶生水同熱水壺去開奶用,最驚小朋友水肚不服好麻煩
plan緊冬天會唔會去花蓮台東個類,到時應該都凍,熱水壺必帶

男爵府

bosch 發表於 18-5-30 17:28
要注意係咪時侯準幫bb 添個細佬妹,三人去四人返,made in jp.

男爵府

Vin828 發表於 18-5-30 18:42
以前細個屋企人就算無錢帶我地出國,都係帶我地幾個去廣州廈門上海玩,未夠一歲既相都有幾十張,對我媽咪同 ...
老人家係需要呢類相同回憶好明白

首頁

尾頁

跳至