0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

4個半月已經睇過一次醫生,食埋抗生素。
而家又咳番,煩死(emoji)(emoji)(emoji)
唔想又食藥,已經開左一次猴棗末,大家有咩方法杜絕啲痰??

大宅

回覆樓主:

冇人既。。

男爵府

im跳跳豬 發表於 18-5-25 15:40
唔想又食藥,已經開左一次 ...

4個半月咩病要食抗生素?咁細個就食…
我個仔都有dd痰,我屋企人比過幾次猴棗散佢食,無耐之後仲有痰,我無理過佢,有時掃風會拍到d痰

大宅

kissapplegirl 發表於 18-5-26 09:42
4個半月咩病要食抗生素?咁細個就食…
我個仔都有dd痰,我屋企人比過幾次猴棗散佢食,無耐之後仲有痰,我無理 ...

有鼻水,同鼻塞,見佢咁辛苦就睇醫生。
第一次冇比抗生素,食晒啲藥冇用。
睇第二次醫生話病毒就開抗生素。

因為太大支冇食晒。。唔知關唔關事,而家啲痰又黎

係咪拍多啲就得?要直情拍到痰出黎?
thx

男爵府

im跳跳豬 發表於 18-5-26 10:18
有鼻水,同鼻塞,見佢咁辛苦就睇醫生。
第一次冇比抗生素,食晒啲藥冇用。
睇第二次醫生話病毒就開抗生素 ...

好多時bb傷風感冒,醫生唔會開藥bb食,因為無發燒既話,bb係可以自已痊癒,個醫生輕易開藥比你bb食…你bb應該好嚴重喎,衛生署網站寫既 我copy : 抗生素只適用於治療細菌性感染,但不能治療所有感染;對由病毒引致的疾病,如傷風和流行性感冒(流感)是沒有療效的。
患上一般傷風和流感時,使用抗生素不會:

• 治癒感染
• 加速痊癒

傷風和流感 不需抗生素
你睇既醫生未必岩你小朋友,試下第2個醫生啦
其實我唔識拍痰,我只係平時掃風咁掃…

大宅

kissapplegirl 發表於 18-5-26 13:22
好多時bb傷風感冒,醫生唔會開藥bb食,因為無發燒既話,bb係可以自已痊癒,個醫生輕易開藥比你bb食…你bb應該 ...

多謝你既info。。原來係咁
其實果時真係冇辦法
個醫生已經叫有權威,佢話 嘩!個鼻塞晒,梗係唔飲奶啦!要食抗生素!
我聽到好驚。。驚肺炎又盛,我都唔想比bb食藥,但見佢咁辛苦。。

今次我會努力拍多啲。。

伯爵府

im跳跳豬 發表於 18-5-25 15:40
唔想又食藥,已經開左一次 ...

除佐有痰仲有邊度唔舒服,嚴重嘅話都係要食藥,拖的耐又唔好

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐試下轉奶粉。

大宅

hamsterma 發表於 18-5-26 17:07
除佐有痰仲有邊度唔舒服,嚴重嘅話都係要食藥,拖的耐又唔好

今日仲係久唔久痰咳。。希望唔好惡化啦

大宅

haha748494 發表於 18-5-26 17:40
話姐試下轉奶粉。

都有唸過下。。但又唸仲有大半個月就開始加固。。

大宅

回覆樓主

我個仔之前都係咁,食咗幾日藥都冇好過,之後食咗3次猴棗未,又真係冇事喎

大宅

nicolepo 發表於 18-5-26 21:14
我個仔之前都係咁,食咗幾日藥都冇好過,之後食咗3次猴棗未,又真係冇事喎
...

你囝囝有冇痰?
我上次食唔work呀。。仲咁貴tim(emoji)

子爵府

nicolepo 發表於 18-5-26 21:14
...

我仔都係三次斷尾

子爵府

im跳跳豬 發表於 18-5-26 22:51
你囝囝有冇痰?

一次係唔得,我本來見一次都好似work ...點知夜晚咳返,有媽媽教一定要連續三日食。即刻俾阿仔食返,真係三枝斷尾。

我個人覺得好過食西藥

大宅

im跳跳豬 發表於 18-5-26 22:51
你囝囝有冇痰?

就係好多痰,食西藥食咗幾日都唔得,所以轉食猴棗未,連續三日食,真係冇咗痰同咳喎

大宅

Natalie625 發表於 18-5-26 23:01
我仔都係三次斷尾

係呀,個仔今個月頭多痰又咳,食咗幾日西藥都唔得,之後試下余x生問下,佢話食未好過散!食咗3次真係冇事喎!

大宅

nicolepo 發表於 18-5-26 23:10
係呀,個仔今個月頭多痰又咳,食咗幾日西藥都唔得,之後試下余x生問下,佢話食未好過散!食咗3次真係冇事 ...

哎呀 今日係食上次剩果1支。。上次只食左兩支。。omg
頭先C6仲想餵保嬰丹

大宅

nicolepo 發表於 18-5-26 23:10
係呀,個仔今個月頭多痰又咳,食咗幾日西藥都唔得,之後試下余x生問下,佢話食未好過散!食咗3次真係冇事 ...

聽日拿拿林去買番先
thanks all

大宅

Natalie625 發表於 18-5-26 23:04
一次係唔得,我本來見一次都好似work ...點知夜晚咳返,有媽媽教一定要連續三日食。即刻俾阿仔食返,真係 ...

我想請教你地 而家5個月應該食半支定一支?

子爵府

im跳跳豬 發表於 18-5-26 23:26
我想請教你地 而家5個月應該食半支定一支?

跟盒寫咁一枝,希望你B快D好返
我仔果排訓覺都咳醒,咳得好辛苦,好彩其他媽媽講我知

首頁

尾頁

跳至