自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

有無留意呀,呢2晚木星都好近月球,昨晚在下方,今晚已經走左去右邊

子爵府

5R2H 發表於 18-5-28 23:45
有無留意呀,呢2晚木星都好近月球,昨晚在下方,今晚已經走左去右邊

原來係木星,昨晚好光月亮都好大。

寶石宮

2023年兔年勳章

木星好光

寶石宮

2023年兔年勳章

算死草 發表於 18-5-29 00:53

原來係木星,昨晚好光月亮都好大。

月㘣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

星期二係四月十五月圓, 木星好靚, 銀色。金星係金色。 火星紅色嘅。

珍珠宮

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 18-5-29 01:13
星期二係四月十五月圓, 木星好靚, 銀色。金星係金色。 火星紅色嘅。 ...

多謝告知,有機會要留意一下

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

HoshiSora 發表於 18-5-29 01:25
多謝告知,有機會要留意一下
因我度睇唔晒全個天空, 只見南邊, 火星,土星屋遮住, 睇唔到係邊。 火星, 土星暗D。

寶石宮

2023年兔年勳章

lily-of-valley 發表於 18-5-29 01:13
星期二係四月十五月圓, 木星好靚, 銀色。金星係金色。 火星紅色嘅。 ...

謝謝告知 原來睇到三粒星

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 18-5-29 01:32
因我度睇唔晒全個天空, 只見南邊, 火星,土星屋遮住, 睇唔到係邊。 火星, 土星暗D。 ...

你對天文很有認知呢!

我只希望可以看到漫天星宿!

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

啱啱見到好光,原來係木星

男爵府

多謝告知,我都唔知好光那顆是木星。但平時唔覺有金色和紅色的星星。

伯爵府

即系今晚會看到?

伯爵府

回覆樓主

訓左喺床度見到個天好光,個月亮真係好光

象牙宮

siiu_Y0613 發表於 18-5-29 04:00
即系今晚會看到?

今晚木星同月亮距離遠咗, 無咁近。

象牙宮

aeneas2011 發表於 18-5-29 03:31
多謝告知,我都唔知好光那顆是木星。但平時唔覺有金色和紅色的星星。

金色唔係成日在同一位置, 個零月會黃昏見到, 個零月後會黎明前出現。
火星红色, 但無木星咁光, 我因屋遮, 睇唔晒個天, 未確定位置。 土星又係。
水星唔太光, 而且好低, 近水平線, 要山上面望至見到。 又係黃昏前, 黎明前出現。 市區根本睇唔到水星。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你好叻 我唔認得星星叫咩名。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

ChloeMa 發表於 18-5-29 08:12
你好叻 我唔認得星星叫咩名。

唔識架,有時見到個別星星好光好靚,用app查

象牙宮

aeneas2011 發表於 18-5-29 03:31

今晚天黑齊, 你望西方, 會見粒好光金色的星, 就係金星。

星星有顏色架, 但香港城市太光啦, 如去D落後D地方, 夜晚無街憕, 無高樓大厦燈光, 你就會發現星星D顏色。

Zebrafish    發表於 18-5-29 12:18

首頁

尾頁

跳至