自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Check文天台, 6月1日, 土星在月光附近,唔太光, 但睇到。
6月3日, 火星在月光附近, 又唔太光, 睇到。 地面夠黑, 可見红色。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

原來係木星,早兩日仔仔先問我

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

lily-of-valley 發表於 18-5-29 12:33
Check文天台, 6月1日, 土星在月光附近,唔太光, 但睇到。
6月3日, 火星在月光附近, 又唔太光, 睇到。 ...

唔好意思,請問天文台邊個位睇到依d資料

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

julieko 發表於 18-5-29 13:11
唔好意思,請問天文台邊個位睇到依d資料

Google 打2018 木星合月, 就會出一堆, 逐條揾.

香港天文學會有一本香港天文年曆, 記載晒一年的天文現像, 我以前年年有買, 但呢2年我身體唔好, 成日唔記得訂, 因天文會每Sunday有人 only 2-5pm. 而Sunday無工人, tum tum轉理亞媽, 唔記得訂.

今年尾希望記得訂返.

或打香港天文學會, 入面有資料, 因我係會員. 成日有觀星營架.

象牙宮

Poyau 發表於 18-5-29 12:31
謝謝提醒

好多年前跟天文學會去西貢觀星, 好靚 天清, 但D蚊, 轟炸機咁.

寶石宮

2023年兔年勳章

lily-of-valley 發表於 18-5-29 13:43
好多年前跟天文學會去西貢觀星, 好靚 天清, 但D蚊, 轟炸機咁.

郊外睇星星好靚 市區太光

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我細女學校教solar system ,日夜問我d planets ,我終於可以有嘢話佢知

男爵府

回覆樓主

我月頭都有 Post 木星伴月。
呢幾晚又見到天好清,星月都好突出。
呢張尋晚影的,唔知仲係咪木星
附近其實仲有一粒星,比較紅的,
唔知會否是火星?
相中呢粒,係金星,定木星!?

公爵府

回覆樓主:

象牙宮

KLDC 發表於 18-5-29 14:55
我月頭都有 Post 木星伴月。
呢幾晚又見到天好清,星月都好突出。
呢張尋晚影的,唔知仲係咪木星 :question ...

呢粒係木星

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-5-29 08:25
今晚天黑齊, 你望西方, 會見粒好光金色的星, 就係金星。

星星有顏色架, 但香港城市太光啦, 如去D落 ...
之前望月亮附近有粒已經覺得好光,但前幾晚見到西面係有粒特別大特別光既係咪就係金星?

象牙宮

pppfamily 發表於 18-5-29 15:43
之前望月亮附近有粒已經覺得好光,但前幾晚見到西面係有粒特別大特別光既係咪就係金星? ...

之前四月初四, 月光娥眉形, 附近個粒好光金色的係金星。
尋晚四月十四, 月光未太圓, 附近個粒係木星。 我鐘意計唐曆, 到四月十八June 1, 月光附近個粒係土星, 不太光但睇到。
到四月二十 June 3, 月光附近係火星。 亦唔太光但睇到。

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-5-29 15:52
之前四月初四, 月光娥眉形, 附近個粒好光金色的係金星。
尋晚四月十四, 月光未太圓, 附近個粒係木星。 ...

請問係咪每次月中嘅十五。
都會月和星相近?

要多啲留意下先得。

象牙宮

yellowmama 發表於 18-5-29 17:05
請問係咪每次月中嘅十五。
都會月和星相近?

唔一定, 視乎行星去到邊個位, 而月亮又去到邊個位. 有數可計的, 但我唔惦.

有時月亮無星星在附近.

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-5-29 18:18
唔一定, 視乎行星去到邊個位, 而月亮又去到邊個位. 有數可計的, 但我唔惦.

有時月亮無星星在附近.

係呀。好記得有一次。
月亮和星星組合成哈哈笑樣

象牙宮

yellowmama 發表於 18-5-29 18:51
係呀。好記得有一次。
月亮和星星組合成哈哈笑樣

記得廿幾年前, 二月初三, 天剛黑,娥眉月, 金,木,火三粒星組成三角形在月亮傍邊。

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-5-29 19:00
記得廿幾年前, 二月初三, 天剛黑,娥眉月, 金,木,火三粒星組成三角形在月亮傍邊。
...

想像到好優美嘅景象

象牙宮

yellowmama 發表於 18-5-29 19:01
想像到好優美嘅景象

星星, 月亮, 夜空, 從來都代表Romantic

天階夜色涼如水, 卧看牽牛織女窒. 夏天代表, 仲有天蠍座, 人馬座.

就天黑, 睇吓今晚天清不清.

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-5-29 15:38
呢粒係木星

Thanks ~ 剛剛拍的!
最光那顆,是木星,對不對?

最近月亮有兩粒星,細細粒,
請問是否金星 / 水星 / 土星嗎?

象牙宮

KLDC 發表於 18-5-29 23:29
Thanks ~ 剛剛拍的!
最光那顆,是木星,對不對?

月光右上粒光星係木星。 兩粒暗暗地的係天蠍座。 比較光DD係天蠍座主星心宿二, 紅色的, 暗DD個粒係心宿一。 月亮在天蠍座。 因月亮太光, 相比心宿二暗咗。

心宿二比火星更紅色。

首頁

尾頁

跳至