自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

A 兩公婆返工都chur到盡,人工加埋接近廿萬,有幾層樓收工,但收工成日over 10點,weekend盡時要加班,可以成日買名牌,但因為工作太忙,每年只可以快閃4日3夜旅行。

B. 兩公婆返工都算準時收工,普通自住樓未供滿一間,人工加埋未夠十萬,冇乜可以買名牌,但得閒可以窮遊,起碼都有一星期,都有錢儲咁

大家都冇細路,點揀

ps 全部人都係打工,間公司永遠唔會係自己

伯爵府

回覆樓主

梗係b啦,a簡直有錢無命享,兩公婆都係為層樓生活,連見面時間都無!btw,點解有幾層樓收租都要咁辛苦返工

子爵府

回覆樓主

我鐘意B

珍珠宮

回覆樓主:

做A先, 做8年10年再慢慢放下腳步。

wcpcelia    發表於 18-5-30 10:52

用戶要求終止服務

回覆樓主

A
有錢趁嫩搵,到咁上下就退休,享受人生

macpig    發表於 18-5-30 12:46
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

B

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

A先,35-40歲可以半退休,搵份hea 工

用戶要求終止服務

回覆樓主

A做到四十幾歲,然後B

翡翠宮

回覆樓主

先A 後B

琥珀宮

good_pig 發表於 18-5-29 23:40
A 兩公婆返工都chur到盡,人工加埋接近廿萬,有幾層樓收工,但收工成日over 10點,weekend盡時要加班,可以 ...

揀A,立即開始退休生活

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

B啦,A份工chur幾年就得,年紀大就好難咁博,身體健康都可能有影響,work life balance都好緊要

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 18-5-29 23:49
揀A,立即開始退休生活

但仲係人在漿糊,未走得wo

寶石宮

pinky-peach 發表於 18-5-29 23:42
梗係b啦,a簡直有錢無命享,兩公婆都係為層樓生活,連見面時間都無!btw,點解有幾層樓收租都要咁辛苦返工: ...

有d人chur慣左,唔chur冇左存在感

寶石宮

我愛Corina 發表於 18-5-29 23:46
A先,35-40歲可以半退休,搵份hea 工

a 同 b 都已經到左40啦

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

A 兩公婆返工都chur到盡,人工加埋接近廿萬,有幾層樓收工,但收工成日over 10點,weekend盡時要加班,可以 ...

B, 未夠10萬,咁係咪都只少有7-8萬?如果係,冇仔女,咁如果唔大花筒,都好好洗啦!
Childhood is journey, not a race.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

good_pig 發表於 18-5-29 15:52
a 同 b 都已經到左40啦

咁更加要a, 40歲仲要供樓,有排都未退得休。

你話如果有層樓唔洗供,兩公婆加埋$4-5萬,但有長俸,咁會揀呢個。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我揀A,冇仔女又唔介意chur盡d喎,儲夠一筆至揀B...起碼自己有舊錢又有份穩定既工,ok吖

珍珠宮

睇年紀,冇細路都可能有長老,加上份工係咪自己喜歡嘅工作(通常都係),你覺得佢地辛苦啫,佢地自得其樂。

至於放假旅行,多數呢類人接受帶埋工作一起出行,又唔使幫人帶貨,住古堡一樣上網,唔使擔心佢地唔識生活享受。

子爵府

B人工加埋冇10萬都有8萬啦
點會買唔到名牌同去一次7日旅行咁少
有小朋友

Btw我一定簡B
Life is too short to chur

寶石宮

妹妹貓咪 發表於 18-5-30 00:03
B人工加埋冇10萬都有8萬啦
點會買唔到名牌同去一次7日旅行咁少
有小朋友

名牌講緊cc or 幾萬蚊嘅錶呢d

首頁
12345...9

尾頁

跳至