自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

朋友經過舊式雜貨舖,見竟然仲有滕條賣,貪得意買左條送比我,戲言要來“看門口”
我是70後,當年好興體罰,在呢條家法刑具下,受過唔少,今時今日,唔係仲會有人用滕條打小朋友卦?

其實明明當年我根本不算曳,都仲成日比阿媽用滕條fit 幾廿年了,果種皮開肉綻的痛猶在腦海,記憶中fit骨位最痛……

不過滕條呢個刑具真是神奇,打時痛到飛起,皮開肉綻成身血痕,佢又可以幾日內痊癒無疤,夠痛又不致傷,唔怪得當年深受家長喜愛……

wcpcelia    發表於 18-5-30 15:18
家家公主    發表於 18-5-30 08:37

水晶宮

回覆樓主

會唔會fit吓仔女?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

回覆樓主:

細個食唔少。不過呢味餸依家失傳了

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

細個食唔少

男爵府

回覆樓主:

當然有啦,媽專打係校裙遮到嘅地方,等冇人發覺。我都係唔明,以前細過明明係舊蕃薯,都唔係曳,日日都比呀媽打。到我幾十歲呀媽先講返,佢果時返工做野唔開心,返到黎少少野就會火滾,就會出籐,都好無辜。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

細個食唔少

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

現今會被控虐兒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我屋企都有,用黎嚇小朋友

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

細個食唔少,阿媽法寶,。雞毛掃

伯爵府

回覆樓主

滕條冇乜,其他衣架拖鞋筷子就經常

男爵府

回覆樓主

我認我曳曳地,不過阿媽嗰時fit完又冇同我講道理,教好我,下次又再曳過,跟住又食過......
不過都知道阿媽當時心情唔好,要照顧難服侍嘅老爺奶奶,又要照顧四個孩子,冇人幫手做家務,一腳踢,仲要跟我地家課,人都癲!

珍珠宮

我細過樓主少少啦,係好後的80後,差少少就變90後,我以為好乖都成日比阿媽打,佢嬲我考吳到第一令到佢無得係人地面前威所以打我,有時佢嬲得濟,平時默書,要拎100,9字就鬧,8字頭就打,7字頭或以下,除左比媽打完一身之外,媽等爸放工後就同爸講我吳乖激到佢好嬲,叫我打我,爸好重手,打到流血,佢踢人patpat果下,我痛到跌左落地,幾分鐘起吳返身,次次都打到流血

wcpcelia    發表於 18-5-30 16:17
currypru    發表於 18-5-30 11:18

男爵府

keikeicat 發表於 18-5-30 08:45
我認我曳曳地,不過阿媽嗰時fit完又冇同我講道理,教好我,下次又再曳過,跟住又食過......
不過都知道阿媽 ...

不過我嗰種曳法比較現代標準其實好小兒科!

侯爵府

2018復活節勳章

siufung 發表於 18-5-30 08:09
朋友經過舊式雜貨舖,見竟然仲有滕條賣,貪得意買左條送比我,戲言要來“看門口”
我是70後,當年 ...

食過。旦凡六七十 後都冇可能冇食過。視乎多定少咁解啫。
我屋企炮製呢味餸嘅一定係老豆。我多半都係被人累至打鑊金。細佬欠家課,佢要見家長攪事呀咁,咩都關我事,話我冇睇好佢,幫佢。咪打我囉。粵語殘片feel呢。 講都冇人信。

大宅

我愛Corina 發表於 18-5-30 08:31
我屋企都有,用黎嚇小朋友

哈哈,我都係!
叫極唔聽果陣,一話拎滕條就即刻投降,但真係打就好少...

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Angel_Rose 發表於 18-5-30 08:46
我細過樓主少少啦,係好後的80後,差少少就變90後,我以為好乖都成日比阿媽打,佢嬲我考吳到第一令到佢無得係人 ...

你好慘

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

細個乖但都食過,因為媽咪話我成日少少事就喊

有次行粉嶺見到有鋪頭賣,覺得好神奇呢個年代仲會有人用嚟打仔

珍珠宮

siufung 發表於 18-5-30 08:09
我是70後,當年 ...

食得多了,成腳都係

大宅

回覆樓主:

我大仔個跑步教練有一次同阿仔講:「你正次再百厭呢, 我就滕條忟豬肉架啦!」
阿仔即時問佢:「咩嚟架?食得架?」

佢嗰陣係5歲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

細個食唔少。 以前專打小腿。家人驚畀老師見到告佢,所以專打pat pat或者身體
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...9

尾頁

跳至