母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

B女剛滿月,一直係人奶+奶粉
用樽餵食到大約120ml
自己奶量唔夠,泵出黎得70-100ml
但每次埋完身,陪月都補120ml奶粉
感覺bb好似冇食過咁:(

搞到我想泵出黎算,
每次埋身嘅時間都好似白費咁
又冇時間追奶量,好沮喪

別墅

回覆樓主

我都有相同感覺,好洩氣:-(

子爵府

Sakuramonoko 發表於 18-5-30 18:07

埋身埋幾耐?

別墅

darichie 發表於 18-5-31 15:51
埋身埋幾耐?

兩邊加埋大概40mins
見到bb喉嚨都好似有郁
不過有時都不禁懷疑佢係咪當奶咀啜

大宅

Sakuramonoko 發表於 18-5-30 18:07

咁不如試下密啲泵,可能仲夠bb 食,而且不是個個陪月都支持餵人奶,因為餵奶粉陪月舒服啲,好似我當年的陪月,成日話阿B 唔飽就補奶粉,食到阿 B冇心機啜,埋身一陣就唔啜,餵奶粉先得,我最終炒左個陪月自己全埋身,再食好多上奶野先可以全人奶咋。

複式洋房

飲多D 上奶湯水, 留意有無唔覺意食咗D 回奶食物

別墅

多啲埋身餵奶(emoji),越埋身餵越多架.加油媽咪,我之前都係好好遲先上奶。真係會好氣餒嘅。之後我朋友同我講越埋身餵多啲就越多奶嘅!我相信啦⋯雖然唔係好似人哋咁好多好多...最起碼都夠仔仔食(emoji)

洋房

6月10日 [有機生活讓你奶路暢通]講座
教你如何增加母乳 !
透過有機生活調理身體、促進寶寶全面營養發展,減低患病同過敏既機會!

之前聽過呢位專業奶媽Catherine既講座,學左好多野好岩用,估唔到咁快又有,我報左啦! 有冇媽媽一齊去呀??https://www.facebook.com/healthaimshk/photos/pb.172269652785552.-2207520000.1528075844./2356702717675557/?type=3&theater

別墅

mrshong2011 發表於 18-6-2 11:15
咁不如試下密啲泵,可能仲夠bb 食,而且不是個個陪月都支持餵人奶,因為餵奶粉陪月舒服啲,好似我當年的陪 ...

係,我都有d懷疑陪月想餵多d奶粉,等bb瞓覺方便佢做嘢
不過如果泵密d就少左埋身,我擔心b會唔肯再埋身啜,少左啜就唔可以增奶量
好矛盾啊

別墅

LAZYBBB 發表於 18-6-2 15:47
飲多D 上奶湯水, 留意有無唔覺意食咗D 回奶食物

已經飲好多上奶湯水,飲食好小心...不過都係冇乜谷奶感覺,可能休息唔夠

別墅

mores0404 發表於 18-6-3 15:30
多啲埋身餵奶(emoji),越埋身餵越多架.加油媽咪,我之前都係好好遲先上奶。真係會好氣餒嘅。之後 ...

多謝鼓勵!我都想埋多d身,但每次埋身都好花時間呀,b 成日食食下瞓著,要放返落床先會喊再食,想佢食到40mins要用成個幾鐘
之後再餵樽補奶,好快又下一餐

民房

回覆樓主:

BB女快滿月,我都有相同情況,埋身餵好似佢食緊45分鐘後我見佢似唔食,一放落床就喊,我再用奶樽補人奶佢就食,一食就3安士,我好似白餵,最後都係用泵泵奶。唉!有時真係好失落,難道要成為泵媽

別墅

EricaNgai 發表於 18-6-13 13:53
BB女快滿月,我都有相同情況,埋身餵好似佢食緊45分鐘後我見佢似唔食,一放落床就喊,我再用奶樽補人奶佢就 ...

係啊!完全一樣!去健康院俾姑娘睇過都話姿勢ok... bb 又真係有食(因為有時見bb會嘔少少出黎), 但每次都係要補樽....
而家每次埋完身都要再泵出黎俾佢食
起碼唔使補太多奶粉
不過好羨慕其他人可以直接埋身咁方便

別墅

樓主唔洗沮喪架。我由女女出世至4個月都係泵出黎餵。3.4個月開始開始轉埋身食。bb知道有得補奶樽就唔會努力食。愈補奶粉愈無奶係真架。因為身體話比大腦知唔需要製造咁多奶。如想繼續埋身要努力呀

複式洋房

Sakuramonoko 發表於 18-6-4 15:42
多謝鼓勵!我都想埋多d身,但每次埋身都好花時間呀,b 成日食食下瞓著,要放返落床先會喊再食,想佢食到40 ...
我bb都係咁,俾佢吮又唔吮,總係訓教,甩嘴又喊,放落床又喊⋯⋯仲有吮頭個幾下超痛,忍住痛先埋身餵到😩

別墅

好多同路人
我個女剛滿月 我日頭埋身
入夜餵樽
埋身個段時間 除非拒訓左 否則埋身食20分鐘後
半小時至45分鐘又食
激氣

別墅

cheung712 發表於 18-6-16 18:26
樓主唔洗沮喪架。我由女女出世至4個月都係泵出黎餵。3.4個月開始開始轉埋身食。bb知道有得補奶樽就唔會努 ...

不過遲下開始返工想埋身都冇得埋lu
而家都堅持每日埋四五次,再泵奶,盡量只補一餐奶粉,而家最煩惱點增奶量...
不過我見大家話6weeks 後已經好難再追

別墅

小夜貓 發表於 18-6-17 10:47
我bb都係咁,俾佢吮又唔吮,總係訓教,甩嘴又喊,放落床又喊⋯⋯仲有吮頭個幾下超痛,忍住痛先埋身餵到&#12 ...

係呀!!佢肚餓好肉緊就好大力...
有媽媽建議我早少少餵,佢唔係太餓會有心機啜下,都會溫柔少少

別墅

cheung712 發表於 18-6-16 18:26
樓主唔洗沮喪架。我由女女出世至4個月都係泵出黎餵。3.4個月開始開始轉埋身食。bb知道有得補奶樽就唔會努 ...

咁你當時係點樣可以由樽轉做埋身架?

別墅

Sakuramonoko 發表於 18-6-19 15:55
不過遲下開始返工想埋身都冇得埋lu
而家都堅持每日埋四五次,再泵奶,盡量只補一餐奶粉,而家最煩惱點增 ...

飲勁多既水。食足夠既飯。足夠的休息。無壓力狀態下泵/埋身。愈迫自己愈無。放鬆心情。加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊