6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡9個月大仲未食到肉碎,吞下時會作嘔,唯有煲粥照落肉,但揀走D肉唔餵,長遠怕佢營養唔夠。不過佢到而家都未出牙,唔知係咪因為冇牙所以吞唔到。

珍珠宮

回覆樓主

9個月我都未比肉碎吖,你用豬肉煲出味道都係一樣啦。

大宅

回覆樓主:

bb的牙已經係牙肉入面,所以就算未出牙都可以有力嚼爛食物,佢吞唔到係同有冇牙冇關係的
佢係唔習慣肉碎個質感,所以啟動咗個自我保護機制---作嘔,以防止自己哽到
反芻多幾次,慢慢習慣就會好啲

子爵府

emmmacyk 發表於 18-5-31 00:40
bb的牙已經係牙肉入面,所以就算未出牙都可以有力嚼爛食物,佢吞唔到係同有冇牙冇關係的
佢係唔習慣肉碎個 ...

我之前都聽講過,bb肯梅就算未出牙都可以吞到,但係我個仔歲幾仲係咁牙其實出咗好多隻,有2隻大牙,唔知係佢懶定係點…問過健康院姑娘又話好多小朋友都係咁,依家佢淨係食齋!好煩呀

男爵府

day_bo 發表於 18-5-30 18:43
囡囡9個月大仲未食到肉碎,吞下時會作嘔,唯有煲粥照落肉,但揀走D肉唔餵,長遠怕佢營養唔夠。不過佢到而家 ...
我果個而家2歲幾,6個月開始加固,9個月應該未食到肉碎,可以肉碎自己再打碎d. 個個bb 唔同呀,我b都係進度慢少少,食肉碎食到2歲先肯食大舊少少,仲要食好淋既肉。連帶佢講野都唔叻。我有朋友個仔好細,一歲已經唔食粥仔爛飯,要食大人飯餸。其實按返小朋友步伐做啦,慢慢加粗d食物。我小朋友2歲都仲努力緊。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我細B都系依家先食到,佢14個月,你可以煲成湯,飲肉碎湯都好有營養,易吸收。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-5-31 17:34
我細B都系依家先食到,佢14個月,你可以煲成湯,飲肉碎湯都好有營養,易吸收。 ...

係亞,瘦肉水都有味嘅,等大少少先食肉碎

複式洋房

囡囡9個月大仲未食到肉碎,吞下時會作嘔,唯有煲粥照落肉,但揀走D肉唔餵,長遠怕佢營養唔夠。不過佢到而家 ...

我女係8個幾月開始食肉蓉,即係用攪拌器攪到糊糊狀,撈入粥仔度,因為D肉打到爛曬,所以食得好滋味!唔使比太多,少少開始,食一段時間先會再加D,循序漸進。

伯爵府

我會一塊塊肉一齊煲,煲好撈肉上來打碎

大宅

回覆樓主:

未食到/未食得肉。可以食蛋黃。

首頁

尾頁

跳至