親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

民房

話說小妹我(非香港出世)第一次去台灣 全完唔知要去金鐘整 朋友仲要上網整咗入台證但寫咗出生地係香港 我係咪會上唔到機 (聽日飛)?
我打算聽日去註銷本身個入台證 再整張新嘅填翻岩咁係咪會唔批?

我已經買哂機票比哂酒店😭😭😭有冇大大有方法救下我

子爵府

Catlee53 發表於 18-5-31 02:42
話說小妹我(非香港出世)第一次去台灣 全完唔知要去金鐘整 朋友仲要上網整咗入台證但寫咗出生地係香港 我係 ...

上年我都幫我奶奶在台証打左香港出世,但她不是第一次去台灣,最後cx 都要打電話去台灣問下可否俾佢入境先出登機證。
等了個多小時,最後可以上機去到台北機場再搞入台證。

但你的case 就難講。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有冇另一本護照可以用?

早機既話唯有照去機場搏一搏。

大宅

話說小妹我(非香港出世)第一次去台灣 全完唔知要去金鐘整 朋友仲要上網整咗入台證但寫咗出生地係香港 我係 ...

你聽日都飛喇,唯有去到機場博下啦……改都改唔切……

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我朋友香港出世(去過幾次台灣),tick 錯出生地,cx 地勤話要check, 最後要搭下一班先可以出發!
但你個case 非香港出世,又第一次去,真係只可以去機場博下,如果台灣個
邊唔比你境,都冇計 。

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

出生地唔啱,係唔會比你上機
我朋友爸爸試過,最後自己一個返屋企無得去,朋友家人出發

公爵府

親子王國15週年勳章

你個台證無效的

公爵府

親子王國15週年勳章

你個台證無效的

大宅

樓主,博唔博到?

大宅

最後去到嗎?

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我吾知填左爸爸係香港出生地,佢係台灣返來先知道填錯個職員叫佢下來小心D
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

侯爵府

cecilau 發表於 18-5-31 03:15
上年我都幫我奶奶在台証打左香港出世,但她不是第一次去台灣,最後cx 都要打電話去台灣問下可否俾佢入境先 ...

原來CX香港呢邊要檢查簽證先出登機證?

子爵府

princesscupcake 發表於 19-4-10 23:24
原來CX香港呢邊要檢查簽證先出登機證?

係要呀

男爵府

我上次都係。唔知朋友出生地唔係香港,網上申請入台證照填左香港。結果去到台灣入境時先俾果邊職員話佢知。然後即刻做落地簽證同入境。不過這是兩年前的事。

公爵府

想問下 我朋友 大陸出世, 但 bb時期已經黎左香港, 咁入台證 洗唔洗 寫返 係大陸嫁?

用戶要求終止服務

牛年勳章

mini_yan 發表於 19-4-11 08:16
想問下 我朋友 大陸出世, 但 bb時期已經黎左香港, 咁入台證 洗唔洗 寫返 係大陸嫁?
...

要,第一次入台灣嘅台證同香港出生嘅唔一樣,入境一次之後就同香港出生一樣,網上手續同落地簽證都一樣。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

mini_yan 發表於 19-4-11 08:16
...
話明大陸出世梗係要寫大陸啦, 同佢幾多歲嚟香港有乜關係?

首頁

尾頁

跳至