自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

貓貓7歲,平時早上食半罐濕糧加水,呢排只食得4分1,就算開冷氣俾佢都係咁,但夜晚食乾糧又正常,會唔會關天氣熱事呢?搞到大小便都少咗,有D擔心,各位家中主子會唔會咁架?

子爵府

回覆樓主:

我主子今年5歲,天氣雖然熱,但食量冇咩變,每日一罐罐(分3餐+水), 食完再俾乾糧。尿尿每日3次,隔日一次便便。

樓主有冇試下轉罐罐口味?如果唔肯食,都係睇醫生穩陣啲。

公爵府

juniormiu 發表於 18-5-31 16:38
貓貓7歲,平時早上食半罐濕糧加水,呢排只食得4分1,就算開冷氣俾佢都係咁,但夜晚食乾糧又正常,會唔會關 ...

太熱影響胃口。晚上果餐正常就得

伯爵府

熊妹妹 發表於 18-5-31 17:25
我主子今年5歲,天氣雖然熱,但食量冇咩變,每日一罐罐(分3餐+水), 食完再俾乾糧。尿尿每日3次,隔日一次便 ...
都有諗係咪食厭咗單一種味嘅罐罐,不過驚轉味佢會變得更挑咀咋,如果佢仲係咁就唯有試下啦。我隻貓都係隔日便便,而家可能食少咗變成隔兩日先痾,真係俾佢激死

伯爵府

ivycowcow 發表於 18-5-31 17:34
太熱影響胃口。晚上果餐正常就得
希望只係日頭太熱啦,第1年接手養,所以無乜經驗

子爵府

juniormiu 發表於 18-5-31 18:12
都有諗係咪食厭咗單一種味嘅罐罐,不過驚轉味佢會變得更挑咀咋,如果佢仲係咁就唯有試下啦。我隻貓都係隔日 ...

主子要求高係事實,我試咗n款才選定5-7款啱主子口味的罐罐,每日一種味

男爵府

回覆樓主:

試下轉罐罐口味 我隻仔之前又係無啦啦食一半唔食 轉罐罐之後日日清

買開2隻牌子 而呢2隻牌子家耐不耐互轉一下 等佢有新鮮感

伯爵府

熊妹妹 發表於 18-5-31 18:18
主子要求高係事實,我試咗n款才選定5-7款啱主子口味的罐罐,每日一種味
...
嘩,有5至7款揀?妳主子好有口福呀,咁我再上網揾下其他罐罐啦,Thx.

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

近排有冇吐毛?
便便有冇幼左?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

胃口差左5好轉糧,要留意下因乜事先。
你隻糧食左幾耐?

伯爵府

phoenixho 發表於 18-5-31 18:22
試下轉罐罐口味 我隻仔之前又係無啦啦食一半唔食 轉罐罐之後日日清

買開2隻牌子 而呢2隻牌子家耐不耐互轉 ...
我以爲貓貓會好專一添,好似貓砂咁用開一隻就唔可以轉,話貓貓會唔習慣唔肯用,所以我以為食佢地都係咁堅持咋,咁唯有試下轉啦,Thx.

伯爵府

是的 發表於 18-5-31 18:42
胃口差左5好轉糧,要留意下因乜事先。
你隻糧食左幾耐?
之前是我媽養的,一直食果隻濕糧都起碼5年了,但夜晚佢又肯食乾糧喎,重成日喵我要俾多D添,所以我都唔知佢想點

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

juniormiu 發表於 18-5-31 18:49
之前是我媽養的,一直食果隻濕糧都起碼5年了,但夜晚佢又肯食乾糧喎,重成日喵我要俾多D添,所以我都唔知佢 ...

食得好好地,冇乜特別病即代表啱食,不必轉,轉糧需要時間去適應,不是話轉就全部轉晒新的,貓咪腸胃會不妥。貓5會因隻糧食得太耐而冇胃口

伯爵府

是的 發表於 18-5-31 18:40
近排有冇吐毛?
便便有冇幼左?
佢唔肯食吐毛膏,但2,3個星期前種咗貓草佢食,但佢又無嘔毛,當時佢重肯食濕糧的,而便便就無幼到,同平時一樣呀

公爵府

之前是我媽養的,一直食果隻濕糧都起碼5年了,但夜晚佢又肯食乾糧喎,重成日喵我要俾多D添,所以我都唔知佢 ...

我隻貓都係鐘意乾糧多濕糧

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

貓係喜歡吃乾糧多d,不過為求令佢地飲多d水就俾一餐濕糧加水就冇甘易有尿結石問題。

伯爵府

ivycowcow 發表於 18-5-31 22:50
我隻貓都係鐘意乾糧多濕糧
可能係香口D

伯爵府

是的 發表於 18-5-31 23:59
貓係喜歡吃乾糧多d,不過為求令佢地飲多d水就俾一餐濕糧加水就冇甘易有尿結石問題。
...
係呀,我隻貓应該唔鍾意飲水,所以2歲時已經試過尿道炎,好番之後轉餵1餐濕糧加水,排尿多咗就無再翻發了,如果佢肯自己飲水,我就唔使咁頭痕了

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

除左甘樣,其他生活習慣有冇改變呀?例如平時癡人e+自己一隻走開瞓,5鍾意俾人摸肚仔等。

如果冇乜,不如試下轉第二隻吐毛膏啦~
估計等佢吐出毛球,胃口會正常番。

留意下,再持續甘樣要睇e生

侯爵府

畀面勳章

回覆 juniormiu 的帖子

你點俾水猫猫飲

猫猫 對飲水要求好高

放得耐或者污濁都唔肯飲
我家主子衰到煲過的水都唔飲

我唯有用個飲盒裝一個盒水, 每日換
同時, 厠所洗手盤旁邊又放柸水

首頁

尾頁