在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bbtvsvod 發表於 18-6-1 11:47
你做呢個決定時有冇人質疑你「人地都係咁樣返工,湊大小朋友呢,點解你唔可以兩者兼顧呢?」

我小朋友出世 ...

我明你點會將小朋友言語發展問題攬上身,作媽媽的永遠擔心對孩子付出唔夠!我屋企人的觀念是生仔亦要教仔,所以一直讓我回歸屋企的是他們,最猶豫的那個反而是我。

大宅

biloveu 發表於 18-6-1 16:24
我同你差不多!不過我得一個,2個月後做全職媽媽!

我都要等多2個月通知期

大宅

begoodtome 發表於 18-6-3 22:41
可唔可以分享下點解有咁既決定?

無他,經濟允許的情況下盡可能陪伴是給孩子最好的愛!對個職位的不捨,對未來是否可以重投職場的擔憂,買少幾件衫,食少幾餐buffet,在對孩子的愛面前都決定去克服!

別墅

Bighamster 發表於 18-5-31 17:59
放棄了月薪50K的工作全力湊兩個仔,last day七月尾!錢是賺唔晒的,我選擇和孩子們相處的時光!

大家祝我 ...

加油

伯爵府

放棄了月薪50K的工作全力湊兩個仔,last day七月尾!錢是賺唔晒的,我選擇和孩子們相處的時光!

大家祝我 ...

為左自己小朋友,加油!因為我自己都係一位全職媽媽,

子爵府

Bighamster 發表於 18-6-4 14:24
無他,經濟允許的情況下盡可能陪伴是給孩子最好的愛!對個職位的不捨,對未來是否可以重投職場的擔憂,買 ...

樓主,欣賞妳亦衷心祝福妳

翡翠宮

珍珠包包 發表於 18-5-31 18:33
你好有決心呀 樓主 我得20k 都唔敢做全職媽媽 因老公搵得唔多

我直头冇吾做一日。做到丁果日。

男爵府

BK Milk勳章

回覆 Bighamster 的帖子

嘩﹗我得40K+ 都唔捨得﹗你真係好大勇氣呀!!我其中一個小朋友升小一了,我都想自己跟佢工作同接送上學..唔想工人湊完淨係比ipad佢玩浪費時間...
如果FTM可以帶佢去公園OR陪佢做功課...
但真的唔捨得份絕世好工...糧準薪高的工...

別墅

回覆樓主

我人工30K 有個7個月囡囡 見佢開始想爬 突然之間好想辭工同佢一齊成長 陪佢長大,但又擔心自己做唔黎FTM 本嫲嫲爺爺照顧囡囡又幾好,自己都好矛盾 唉

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

大宅

大家祝我 ...

請問兩個仔幾多歲?打算唔做野幾耐?參考下

大宅

回覆樓主

我同你差唔多! 做左兩個月ftm! 有時停下來會唔捨得以前唔使諗就使錢。 但諗到無得成日見我對寶貝就咩都值。提自己鐘意咪做返嘢lor

子爵府

大家祝我 ...

大宅

lammi2012 發表於 18-6-14 10:59

嘩﹗我得40K+ 都唔捨得﹗你真係好大勇氣呀!!我其中一個小朋友升小一了,我都想自 ...

咩工咁好?

大宅

回覆樓主

好期待你多啲分享轉FTM 後生活
我長期都15/16

我份工要keep住update,如果唔做幾年應該好難搵工,所以好爭扎

大宅

要放棄50k真係唔容易!!!!! 不過子女無無價的,你覺得值咪得囉,夠食夠住就ok la

複式洋房

lammi2012 發表於 18-6-14 10:59

嘩﹗我得40K+ 都唔捨得﹗你真係好大勇氣呀!!我其中一個小朋友升小一了,我都想自 ...
same here,

我冇你揾得咁多, 但份工又係各樣都好好, 唔捨得, 爭札中.......

複式洋房

megaminds 發表於 18-7-20 21:37
我同你差唔多! 做左兩個月ftm! 有時停下來會唔捨得以前唔使諗就使錢。 但諗到無得成日見我對寶貝就咩都值 ...
我仲係爭扎中, 而家可以一年去幾次旅行, 洗錢唔洗諗, 係好爽, 但問心, 我生活得唔開心.

轉ftm我又驚貧賤夫妻百事哀, 始終儲多個錢對小朋友將來都係好事,
你當初係點下定決心既呢??

大宅

回覆樓主

我都用左好耐時間。我仔細個我本來已經想唔做半年。 點知有左妹妹。 搞搞下突然有一日我發現妹妹都歲幾。 佢仲要咩都搵姐姐唔要媽媽。 我仔病左我要求我媽同奶奶幫我帶佢地睇醫生。 佢地唔得閒帶我又嬲佢地唔幫手。

但對仔女係我嘅。 我覺得我返工又求其左好多。 做呀媽又做得差。 好似一個蓋, 兩個煲。 咩都做唔好, 生活唔開心。 搵d錢黎做乜。

而家行左出黎。 係會日日出街食早餐都計下今日又使幾錢。 工人整爛嘢要買個心唔開心。

但我每日陪多左仔女之餘其實係多左時間俾自己。 我可以得閒出去睇書, 游水。 日頭同佢地玩完夜晚可以約下朋友。

人生得好少呢d 時間。 我好幸運我老公俾機會我。 可能半年到一年就涯唔住要做返嘢。 但放呢個假期都不枉此生。 細路過兩年都唔show我啦。

我set 左個bottomline, 錢用到得返咁少就做返嘢咁lor

男爵府

回覆 Bbtvsvod 的帖子

言語遲緩都唔辭工?除非無得開飯,否則最好全力教好小朋友,K3先發現其實已遲,上小學好少時間可以追返。(經驗之談。)如小朋友正常我又覺得努力搵份準時下班的工作會好點。

首頁

尾頁

跳至